De ezels van Bianca Plune: ‘ezels gaan graag met mensen om’

Marjolein ter Braak

3 april 2023

ezels

De ‘Zeeuwse Pippi Langkous & haar ezels’, zo staat ze ook wel bekend. Nadat Bianca Plune haar eerste langoor kocht, volgden er al snel meer. De kudde geeft haar rust en wijsheid. “Bij de ezels kun je helemaal jezelf zijn: je voelt hun onschuld, hun goede hart.”

Pippi Langkous zonder paard?

“Ik kom uit Rhoon, vlak onder Rotterdam. Mijn ouders hadden een caravan op Tholen en zo vaak het maar kon waren we daar. Ik croste als klein meisje op mijn fietsje rond en hield zo veel van dieren dat ik overal ging kijken. Iedereen kende me, op de boerderijen at ik dan een boterhammetje met hagelslag mee. Zulke dierbare herinneringen. Mijn hunkering naar Zeeland was enorm en toen ik de kans kreeg, heb ik er een boerderij gehuurd en niet veel later een huisje met een weitje. Een vriendin zei dat ik een paar ezels moest nemen: ‘Daar word je vrolijk van.’ Ik wist er niets van, wel dat ik handiger ben met dieren dan met mensen. Ik ben hooggevoelig en bij dieren kom ik tot rust. Inmiddels hebben we een plek in het centrum van Kamperland met een inloopstal, twee weitjes en een paddock met zand. Honderdvijftig meter verderop begint onze tuin van een halve hectare met een Pippi-Langkoushuis, vandaar dat ik ook wel de Zeeuwse Pippi Langkous word genoemd. Met een ezel. Of eigenlijk: acht ezels. En ook nog twee oude IJslander paarden.”

ezels

Rode Rafke was nummer één?

“Ja, toen ik begon met mijn ezelzoektocht heb ik eindeloos gegoogeld en ontdekte ik dat je niet zomaar aan een ezel kunt beginnen. Ze hebben alle aandacht en zorg nodig, alleen dan komen ze volledig tot hun recht. Ik had een bedrijfsplan geschreven, want wilde met ezels en gezinnen gaan werken. Dus ik zocht naar betrouwbare, niet wantrouwende ezels. Zo kwam ik terecht bij een ezelinnenmelkerij bij Brussel en daar stonden een paar kleine rode ezeltjes, waaronder Rafke. De eigenaresse verzekerde me dat Rafke de rust zelve was. En dat bleek zo te zijn. Rafke is áltijd kalm. Hij is alles wat ik niet ben. In het begin vond ik hem maar een saaie, langzame ezel. Dat had natuurlijk met mijzelf te maken en mijn eigen drukte. Wat heb ik veel van hem geleerd! Hij is zo wijs. Juist die kalmte en rust zijn goud waard.”

Zijn ezels wel slim? 

“Zeer. Het langharige Franse reuzenezelras baudet du Poitou staat bekend om het rustige, lieve karakter. Ezels zijn in het algemeen slim, leergierig, kalm en geduldig. Ze reageren op mensen en gaan graag met ze om. De mensen die hier komen trouwens ook met ezels: want wie valt nou niet op dat grote hoofd, die mooie oren en ogen en de zachte vacht? Mensen leggen weleens hun hoofd tegen de dieren aan, ze komen meteen tot rust. Je kunt en mag helemaal jezelf zijn. En: je voelt hun onschuld, hun goede hart. Ze komen niet voor niets al voor in oude Bijbelse vertellingen, zoals het verhaal van Bileam en de ezel. Ezels behoeden je voor het kwade. En houden je op het rechte pad.” 

Meer weten over Bianca’s ezels?

‘Om de wereld vrolijker te maken’ is de noemer van de activiteiten die Bianca Plune is gestart met het Ezelhuis in Kamperland op Noord-Beveland in Zeeland. Drie of vier keer per week worden groepsactiviteiten georganiseerd: van workshops tot (strand)wandelingen en teambuilding. Bianca heeft voorheen gewerkt als gezinsvoogd en voor Reclassering Nederland. Ze weet hoe ze met mensen moet werken en hoe ze met ezels kan werken. In die combinatie kan ze mensen inspireren dichter bij hun gevoel te komen: ‘Wat is nou echt belangrijk in het leven, hoe wil je verder?’ Kleinschalig overnachten tussen de ezels is ook mogelijk. En sinds kort verkoopt het Ezelhuis in beperkte oplage handgedrukte linosnedes van een ezeltje.

Meer info: ezelhuis.nl, ezelspoor.nl
Instagram: @hetezelhuis

TEKST GEMMA BOORMANS | FOTOGRAFIE PAULINE JOOSTEN