Thea Seinen ziet ze vliegen: de groenling

Marloes Blom

1 januari 2023

groenling

Van mussen die samen badderen tot de specht die roffelt op de lantaarnpaal voor haar deur: Thea Seinen spot graag vogels. Gelukkig wordt ze op haar wenken bediend in haar tuin aan de rand van de stad én in haar tweede tuin, bij haar stacaravan in een waterrijk natuurgebied. Vorige keer schreef ze over het lieflijke winterkoninkje. Deze keer is de groenling aan de beurt.

In deze tijd van het jaar is het druk in mijn tuin. Mezen, mussen, winterkoning, grote bonte specht, merel, zanglijster, roodborst; ik bespied ze dagelijks. Ik richt mijn verrekijker op de voedertafel, het pindakorfje, de vetblokken en de voedersilo. Het is zo leuk om te zien hoe de vogels eten. De groenlingen laten zich het makkelijkst bekijken. Ze gaan rustig op de stokjes van de voedersilo zitten en maken geen haast. Ze pikken de zaden uit de silo en eten die ter plekke op hun gemak op. Zwarte zonnepitten zijn duidelijk favoriet. Om de pitten te pellen draaien ze de pitten in hun forse snavel in het rond, net zo lang tot ze bij de smakelijke inhoud komen.

De groenlingen houden alle zitstokjes van de silo bezet en weten van geen wijken. De koolmezen en pimpelmezen hebben het nakijken. Zij moeten op hun beurt wachten. De mezen halen een zaadje uit de silo en vliegen ermee weg om het in de eik of de meidoorn van de buren op te eten. Alleen een jagende sperwer is voor de groenlingen een reden om hun post te verlaten. Voor de sperwer zijn de groenlingen een wel heel makkelijk te vangen snack. De sperwer is een snelle jager die in volle vlucht een onoplettende groenling zo van zijn zitstokje plukt.

Groenlingen zijn ook dol op rozenbottels en dan vooral de bottels van de Japanse bottelroos (Rosa rugosa). Deze roos leent zich voor een mooie dichte haag als je daarvoor de ruimte hebt. De groenlingen die nu in groepjes rondtrekken, kunnen zomaar groenlingen zijn uit Scandinavië die hier overwinteren. Groenlingen die in ons land broeden, trekken van september tot november naar het zuiden om in Frankrijk, Portugal en Spanje te overwinteren. Van maart tot in mei vliegen ze het hele eind weer terug om hier te gaan broeden. Ze zoeken een veilige plek om hun komvormige nest te bouwen. Dat ze terug zijn, is dan ook te horen. Vanaf de hoogste takken in de bomen en de struiken laten de heren groenlingen zich horen. Hun kanarieachtige liedje wordt afgewisseld met lange, snerpende uithalen.

Ik doe elk jaar mee aan de Nationale Vogeltelling. Op 27, 28 en 29 januari is het weer zover. Elk jaar doen er meer mensen mee en dat is toe te juichen. In combinatie met de telresultaten van voorgaande jaren ontstaat er een goed beeld van het belang van tuinen voor de vogels. Je mag maar een uurtje tellen. Dat is de strenge spelregel. Mij overkwam het vorig jaar dat in dat uurtje slechts drie vogels in beeld kwamen, de koolmees, de pimpelmees en de heggenmus.

Grote bonte specht, merel, zanglijster en winterkoning waren nergens te zien. Zelfs van de groenlingen die altijd op de stokjes blijven plakken geen spoor. Net toen ik uitgeteld was, kwamen ze aangevlogen. Ik mocht ze niet meetellen. Dat was wel balen.

Paspoort

Naam: groenling (Carduelis chloris)
Uiterlijk: mannetje: bovendelen mosgroen, geelgroene onder- delen, in vlucht het geelgroen van vleugels en staart goed te zien, het vrouwtje is valer van kleur. Forse kegelvormige snavel, 14-16 cm groot.
Zang: kanarieachtige trillers afgewisseld met een nasaal tsjwèèè…. (te horen op vogelbescherming.nl).
Nest: komvormig nest in dicht struikgewas en coniferen, één tot twee legsels van vier tot vijf eieren.
Leefgebied: tuinen, bosranden, houtwallen en andere plaatsen met dichte struiken. In de wintermaanden ook te vinden op akkers en andere plekken waar zaden ruim voorradig zijn. Menu: zwarte zonnepitten, allerlei andere zaden, bessen, ongebrande pinda’s en bottels (vooral die van Rosa rugosa).

CREDITS: TEKST THEA SEINEN | ILLUSTRATIE MAARTJE VAN DEN NOORT (@maartjevandennoort)

Thea’s eerdere columns

Help de vogels in je tuin

Zeker in de winter kunnen tuinvogels wel een extraatje gebruiken. Wat kun je voor ze doen, wanneer kun je vogels bijvoeren, en wat kun je beter laten? Met deze tips help je tuinvogels de winter door. Plus tips om andere kleine tuindieren een handje te helpen.