Kippen houden – tips en tricks voor de (beginnende) kippenhouder

Marloes Blom

28 april 2021

kippen houden

unsplash

Ruim 621.000 mensen volgen de filmpjes die Sander Bauwens op YouTube deelt. Onderwerp van de filmpjes: zijn raskippen. Niet zo gek dus dat hij nu komt met een boek over alles wat je moet weten bij het zelf houden van kippen. Overweeg je om zelf kippen te gaan houden? Seasons deelt wat van Sander’s tips & tricks voor de beginnende kippenhouder, uit zijn boek ‘Zakboek voor de kippenhouder’.

First things first: in quarantaine

Je kunt natuurlijk beginnen met kuikens. Maar het voordeel van volwassen kippen is dat die direct naar buiten kunnen – en jij dus hopelijk al snel een eitje uit eigen tuin hebt. Wees wel alert op ziektes; kippen zijn gevoelig voor veel virussen, bacteriën, en parasieten. Hou ze dus eerst in quarantaine en behandel ze daartegen – en overleg bij twijfel met je dierenarts.

Dit heb je nodig

Het spreekt wellicht een beetje voor zich, maar toch goed om het even helder op een rijtje te zien. Wil je zelf kippen houden dan zijn deze 8 dingen een must – afgezien van de kippen zelf:

  1. een ren of volière
  2. een hok
  3. eetbak
  4. drinkbak
  5. strooisel
  6. voer
  7. drinkwater
  8. schoonmaakmaterialen

Kippen op stok (helpen)

Kippen kunnen – na de quarantaine – direct naar buiten. Vrijwel alle kippenrassen zijn winterhard. Let er tijdens de eerste avond op dat ze het hok in gaan om te gaan slapen. Misschien zijn ze dat niet gewend bij de vorige eigenaar – dan moet je ze er zelf ’s avonds in zetten en ze opsluiten tot de volgende ochtend. Dan gaan ze waarschijnlijk op dag twee zelf al hun nachthok in. Zo niet, dan zul je ze nog een keertje erin moeten zetten. Qua verzorging vergen kippen weinig aandacht: ze wassen zichzelf met zand/ losse aarde (dus niet met water), en ze houden door te scharrelen zelf in principe hun nagels en bek kort. Dit zijn jouw to-do’s als kersverse kippenhouder:

  • geef ze voer en water
  • maak wekelijks of maandelijks hun hok schoon
  • peil hun gezondheid regelmatig

Houd je die basale verzorgingsregels in ere, dan geniet je vast binnen no-time van je kippen én natuurlijk van hun kakelverse eitjes.

Foto Sander Bauwens

Kippenhouder Sander en zijn ‘Zakboek voor de kippenhouder’

Je kunt Sander gerust een kippenexpert noemen. Hij heeft meer dan 200 kippen, eenden, goudfazanten, tropische vissen en salamanders. Hij fokt zelf Ancona krielen met een nieuwe kleurslag: de rood witgeparelde. Ruim 621.000 volgers volgen zijn verhalen, filmpjes en tips via zijn YouTube kanaal. ‘Zakboek voor de kippenhouder’ boek staat bomvol met alles wat je ook maar zou willen én moeten weten als je (van) kippen houdt. Van het zelf bouwen van een hok en ren tot verschillende kippenziekten, van mooie rassen tot het herkennen van hun geluiden en lichaamstaal. Wist je bijvoorbeeld dat je een kip beter niet op zijn kopje of rug kunt aaien? Tenzij ze zeer tam zijn, associëren kippen een aanraking op hun rug namelijk met het gepikt worden door een andere kip. Wel doen, aldus Sander: benader haar langs haar borst. kippen houden Sander Bauwens | Zakboek voor de kippenhouder. Alles wat je moet weten als je een kip in huis haalt | Lannoo | € 19,99. Meer info en kopen via lannoo.be en bol.com. BEELDEN: UNSPLASH (HEADER) & SANDER BAUWENS

Meer lezen