Vergeet al die weerapps. Let je op het gedrag van deze 3 dieren, dan weet je welk weer het wordt. Daar heb je geen smartphone, tablet of wat dan ook voor nodig. Handig én mindful!
Zwaluwen
‘Vliegen de zwaluwen hoog, dan is het weer schoon en droog, vliegen ze laag, regen voor vandaag.’ Deze volkswijsheid klopt, en dat heeft te maken met de thermiek / luchtdruk. Bij mooi weer vliegen de insecten hoger, bij slecht weer vliegen ze lager. Zwaluwen plukken hun insectenmaaltje uit de lucht, dus vliegen ze waar de insecten zijn. Ze pikken die veranderingen in luchtdruk zelf ook snel op dankzij een orgaantje in hun middenoor – zeg maar de vogelvariant van onze barometer. Zo voorspellen ze dus het weer. Gierzwaluwen blazen massaal de aftocht met slecht weer, dan zoeken ze plekjes op met mooier weer. Daar vliegen dan namelijk wel insecten.
Krekels
Het doet je terstond denken aan de zomer, het geluid van de krekel. Het beestje dat je vaak wél hoort maar niet ziet. Die associatie met warm weer is heel terecht, zo stelt het wetenschappelijke tijdschrift Scientic American. Het aantal keer dat een krekel tjirpt hangt samen met de temperatuur. Krekels zijn koelbloedig en nemen dus de temperatuur aan van de omgeving. Hun geluid brengen ze voort door hun spieren aan te spannen. En hoe hoger de temperatuur, des te meer energie ze hebben om dat te doen – en dus tjirpen ze dan meer. Omgekeerd geldt ook: hoe kouder, hoe minder frequent het getjirp.
Onweersvliegjes
‘Tripsen’, zo heten deze vliegjes officieel. Met hun minuscule formaat (zo’n halve millimeter) én rafelige vleugeltjes blinken ze niet uit in vliegen. Bij onweer op komst, als het drukkend warm is, komen deze minivliegjes massaal tevoorschijn. Dan zit er namelijk meer beweging in de lucht, en kunnen ze zich makkelijk laten meevoeren. Vandaar dat ze in de volksmond bekend staan als onweers- of donderbeestjes. Tip: houd vooral je mond dicht als je in die weersomstandigheden tóch gaat fietsen…. BEELD: UNSPLASH | PIXABAY | iSTOCK