Andalusische delicatessen proeven en het vakmanschap van de producenten van ambachtelijke streekproducten bewonderen. Dat kan met deze culinaire lezersreis in de Zuid-Spaanse regio Andalusië. Een unieke kans om te zien waar de traditionele sinaasappelwijn en befaamde Ibérico-ham vandaan komen!
Culinaire lezersreis Andalusië
Bij Seasons houden we van puur, eerlijk en lokaal eten. Daarom stippelden we voor deze driedaagse culinaire lezersreis een route langs gepassioneerde familiebedrijven en kleine producenten. Zij laten je zien én proeven hoe hun producten gemaakt worden.
Ambachtelijke specialiteiten
In een schitterende groene omgeving bezoek je de varkensboerderij van de familie Eiriz. Je krijgt een rondleiding en proeft de befaamde Ibérico-ham, gemaakt van de zwarte Ibérico-varkens die hier vrij rondscharrelen. Ook krijg je een kijkje in de keuken bij een bekende suikerbakker in Aracena en bij de ambachtelijke geitenkaasproducent Quesos Doñana, die in 2016 de World Cheese Award won. Je mag rondkijken in de mini-fabriek en natuurlijk de prijswinnende kaasjes proeven. Nog een Andalusische specialiteit waar je deze reis alles over leert, is traditionele sinaasappelwijn. Een bevlogen producent vertelt over het maakproces en laat je intussen verschillende wijnen proeven.
Ontdekken in Spaans tempo
Het programma is goed gevuld, maar we gaan ook mee in het Spaanse tempo: ’tranquilo’ (oftewel: rustig aan). Op zonnige terrasjes geniet je van het ontbijt, lunch en diner met verrukkelijke streekgerechten en goede plaatselijke wijnen. En er is genoeg tijd om de historische steden Aracena en Huelva te ontdekken. In Huelva krijg je een rondleiding door het interessante oude centrum. De wandeling voert via het Agustinas-klooster en de San Pedro-kerk naar de Victoriaanse wijk Reina Victoria, het Museo Provincial met archeologische vondsten en het centrale plein, waar ter afsluiting een koud streekbiertje wacht.
Activiteiten
Varkensboerderij Jamones Eiriz Sinds 1818 houdt de familie Eiriz Ibérico-varkens, die rondlopen tussen de eikenbomen in het prachtige landschap. Je krijgt een rondleiding over de boerderij, afgesloten met een proeverij van Ibérico-ham en een glas plaatselijke sherry. De kunst van het sinaasappelwijn maken Na het ontbijt in een plaatselijke ’taberna’ in Mazgón bezoek je een klein familiebedrijf dat ‘vino de naranja’, traditionele sinaasappelwijn, maakt. Je krijgt uitleg over de techniek én een wijnproeverij met lekkere tapas erbij. Historische banketbakkerij Rufino La confitería Rufino is een begrip in Aracena. Sinds 1875 maken ze hier koninklijke chocolade en lokale patisserie van marsepein, bladerdeeg en ander suikerwerk. De suikerbakker geeft een toelichting en er is een proeverij. Na afloop krijg je iets lekkers mee. Huelva Na een lunch die bestaat uit verrukkelijke, seizoensgebonden streekgerechten, ontdek je het historische centrum van Huelva onder begeleiding van een gids. Via het Agustinas-klooster en de San Pedro-kerk wandel je naar de Victoriaanse wijk Reina Victoria en breng je een bezoek aan het Museo Provincial met interessante archeologische vondsten. De mooiste zonsondergang Ondanks het volle dagprogramma heb je wat tijd om zelf in te vullen. Wandel na het diner bijvoorbeeld naar het strand voor de mooiste zonsondergang, op maar tien minuten afstand van het hotel. Geitenkaasproducent Quesos Donana Na een rit door een groen, glooiend landschap bezoek je in de buurt van Huelva een geitenboerderij en de ambachtelijke geitenkaasproducent Quesos Donana. Deze kaasmaker, prijswinnaar van de World Cheese Awards, ontvangt je in zijn mini-fabriek en geeft een rondleiding. Na afloop kun je kaasproeven onder het genot van een glaasje. Hotel Convento de Aracena Omringd door imposante tuinen en ligweides staat in Aracena dit bijzondere hotel Convento de Aracena, dat in de zeventiende eeuw een klooster was. Hier slaap je de eerste nacht, onder het originele balkenplafond. Na een lange dag kun je tot rust komen in het zoutwaterbuitenzwembad en, tegen een toeslag, in de spa van het hotel. Of je maakt een fijne wandeling in de groene omgeving. Meer info: hotelconventoaracena.es Hotel Mazagonia In het badplaatsje Mazagón, op twintig minuten rijden van de Huelva en veertig minuten van het beroemde El Rocio, bevindt zich Hotel Mazagonia. De kamers zijn licht en bieden een schitterend uitzicht op zee. Je verblijft hier de tweede nacht, waarna je de volgende ochtend een verfrissende duik in het zwembad kunt nemen. Meer info: hotelmazagonia.com
Reiswijzer
DAG 1 Ochtend: met Transavia vlieg je van Schiphol naar het Portugese Faro. Een shuttlebus brengt je in 1 uur en 15 minuten naar hotel Essentia in Aracena voor een lunch. Middag: bezoek aan varkensboerderij Jamones Eiriz en historische banketbakkerij Rufino. Avond: diner in een lokaal restaurant. DAG 2 Ochtend: traditioneel Andalusisch ontbijt. Bezoek aan een geitenboer en ambachtelijke geitenkaasproducent. Middag: lunch in restaurant Puro Chup Chup met verse streekgerechten. Vervolgens rondleiding in Huelva. Avond: tapas en rode wijn in restaurant La Mirta. De rest van de avond kun je zelf invullen. DAG 3 Ochtend: bezoek aan een familiebedrijf dat traditionele sinaasappelwijn maakt. Middag: Andalusische lunch in restaurant Puro Chup Chup. De rest van de middag kun je zelf invullen. Avond: een shuttlebus brengt je van Huelva naar de luchthaven van Faro. Vanaf daar vlieg je terug naar Schiphol.
PRIJZEN & VOORWAARDEN
Data: donderdag 20 t/m zaterdag 22 september 2018. Aantal deelnemers: minimaal 12, maximaal 18. Prijs: €1.195 inclusief BTW. Toeslag eenpersoonskamer €175.
Inclusief:
- Retourvlucht Schiphol-Faro met Transavia, op basis van handbagage.
- Luchthavenbelasting
- Vervoer in Spanje
- Reisbegeleiding en gidsen ter plaatse
- 1x overnachting in Hotel Convento de Aracena
- 1x overnachting in Hotel Mazagonia
- Ontbijt en lunch
Exclusief
- Diners
- Persoonlijke uitgaven
Boeken kan via dekroonophetwerk.nl
Voor meer info: (020) 482 08 24 of spanje@dekroonophetwerk.nl. De reis wordt georganiseerd door culinair PR-bureau Kroon op het Werk. BewarenBewaren