Het was bepaald geen instapklaar huis dat Alida en Bennie kochten, maar het had volop ruimte voor hun gezin van zes en de locatie was prachtig. De rest kwam vanzelf, met veel flair, kleur en originele zelfmaakideeën. Als een van de weinige voormalige veenkolonies heeft Wildervank nog een dubbel kanalenstelsel; het 17e-eeuwse lintdorp wordt doorsneden door het Ooster- en het Westerdiep. En het is tijdens een boottochtje over het Oosterdiep, in 2003, dat Alida en Bennie en hun vierkoppige kroost een mooi huis te koop zien staan. “De kinderen waren meteen dolenthousiast”, herinnert Alida zich. En dat wordt zij ook, tijdens de bezichtiging van het herenhuis dat gebouwd is in 1869. “Later werd het verbouwd tot twee woningen. De vorige eigenaren waren al begonnen om er weer één huis van te maken, maar alles was nog dubbel: er waren twee keukens, twee badkamers, twee trappen, twee voordeuren… De ene helft hadden ze al gestript, de andere was nog oud en oubollig. ‘Kijk eens door dit luikje’, wees de eigenaar naar een verlaagd plafond. Bleek daarachter een ornamenten- plafond te zitten, zo mooi. Helaas waren vrijwel alle andere authentieke details in de loop der jaren verdwenen, maar het pand had een fijne sfeer, prachtige ramen, zes slaapkamers, een grote tuin én een mooi uitzicht op het water. Het was het ideale familiehuis.”
Georganiseerd rommelig
Het stel gaat verder waar de vorige eigenaar was gestopt, met dezelfde werkmannen. “Een van de eerste dingen die we lieten doen was het creëren van een doorgang, want je moest nog steeds buitenom van het ene naar het andere huis. Toen de diamantzaag in de muur werd gezet, viel die eruit in de vorm van een toog: het was de originele doorgang.” De paniek sloeg wel een tikje toe toen de 250 vierkante meter uiteindelijk zover waren om te worden ingericht, bekent Alida, “maar het was toch vooral een feestje. We kwamen uit een kleine woning, dus we hadden veel te weinig meubels. Ik struinde alle kringlopen en rommelmarkten af naar vondsten om het huis gezellig te maken.” Op een enkel stuk na zijn die inmiddels vervangen door nieuwe meubels, “comfortabel en robuust. Er moet hier geleefd kunnen worden en mensen moeten zich op hun gemak voelen, niet bang zijn dat er een glas omvalt. En Bennie is een stevige vent, die moet wel lekker kunnen neerploffen. Dus fijne meubeltjes zijn niet aan ons besteed; we houden van stoer.” Haar woonsmaak omschrijft Alida als “Boho met veel hout en veel warme, natuurlijke kleuren: bruin, rood, oranje, roest, de kleuren van de herfst. Ik kies liever voor mooi dan voor praktisch en houd van een beetje rommelig, maar georganiseerd rommelig. Zo zie je hier heel veel spullen voor de sier: accessoires en dingetjes, souvenirs en foto’s van onze reizen, allerlei tweedehands prullaria. Maar door die te groeperen en te kiezen voor eenheid in kleur blijft het toch mooi rustig.”
Overal ideeën vandaan
Bali, Thailand, Marokko, Lapland, de Dominicaanse Republiek, Canada en lievelingsland Amerika: Alida en Bennie trokken al vaak de wijde wereld in, maar gaan ook dichter bij huis graag een weekendje weg. Alida noemt al die reizen als haar grootste inspiratiebron. “De straten, de restaurants, de leuke boetiekhotels, maar ook het landschap en de natuur; ik doe overal ideeën op. Die tinten in de bergen in Amerika, prachtig, dat beeld gaat zó mee naar huis.” Nu ze ouder wordt, wordt haar smaak wat rustiger, merkt ze. “Ik kies meer voor natuurlijke materialen en niet meer voor rood, maar voor zand. Toch ga ik nooit voor veilig, ik zoek altijd naar een statement.” De hemel van hout in de slaap kamer bijvoorbeeld, en de glanzende gouden muur in de keuken. “Die zit er al vanaf het begin, toen de keuken nog helemaal wit was. Later bleek goud heel goed met veel andere kleuren te combineren, dus het werd een blijvertje. Ik kan heel lang bezig zijn met schuiven, proberen en veranderen, maar als iets goed is, is het ook goed.”
Woonadvies van Alida?
Alida is mede-eigenaar van interieur-adviesstudio The Stylehunters. ‘Kleine moeite, groot effect’, zo zou je hun laagdrempelige aanpak kunnen karakteriseren. “Een andere plek voor de bank kan al een enorm verschil maken. Wij bekijken een interieur met de frisse blik die bewoners zelf vaak zijn kwijtgeraakt en bieden vervolgens een praktisch plan waarmee je zelf aan de slag gaat.” stylehunters.nl CREDITS: PRODUCTIE EN TEKST MONIQUE VAN DER PAUW | FOTOGRAFIE TON BOUWER
Meer (bohemian) wooninspiratie
- Familiehuis in victoriaanse stijl (met sixties’ vintage en bohemian accessoires)
- Prachtig stadsmonument – vol met mooie materialen
- Bohemian, gipsy huis in Italië: volop kleur
- 4 woontips voor een eclectische, bohemian stijl