De bloemen van gentiaan vrolijken je tuin, balkon of dakterras ook na de zomer op. Vooral als je van blauw houdt is dit jouw plant – maar hij komt in meer kleuren. Ook wel zo fijn, je hebt er weinig omkijken naar, zolang je ‘m maar in de goede grond plant en níet verhuist.
Familie en oorsprong
Gentiaan (Gentiana) behoort tot de gentiaanfamilie (Gentianaceae). Er zijn zo’n 400 soorten van, waarvan pakweg 35 in Europa. Van oorsprong groeit deze plant vooral in berggebieden zoals de Andes en de Alpen – in de Alpen zie je vooral, op grote hoogte, de gele gentiaan (Gentiana lutea). Op wildeplanten.nl zie je welke varianten gentiaan in het wild groeien in Nederland en België.
Blinkt uit in blauw – maar er is meer
Verreweg de meest bekende gentiaan is blauw en dat is niet zo gek: het is een intense, diepblauwe kleur. Er is zelfs een ridderspoor, toch zelf ook behoorlijk prachtig blauw, vernoemd naar gentiaan: de gentiaanblauwe ridderspoor. Maar je hebt ook varianten in wit, geel en roze.
- Betoverend blauw in oktober en staat daarom ook wel bekend als herfstgentiaan: Gentiana sino ornata
- Lieflijk van vorm, en helderblauw met een wit hartje: de sneeuwgentiaan – Gentiana nivalis
- Geel en lang, Gentiana lutea. Dit is de Alpenbloeier – maar hij bloeit ook bij jou
- Knap roze, Gentiana Little pinkie – een vrij nieuwe soort
Verzorging: een kwestie van met rust laten
Lastig is deze winterharde plant totaal niet – maar je moet ‘m wel zijn rust gunnen. Verhuizen naar een ander plekje is dus uit den boze. In een rotstuin redt hij zich ook prima. Verder geldt:
- Plekje in de zon of halfschaduw;
- Humusrijke, goed doorlatende grond. op Bloemenbureauholland.nl lees je er meer over;
- Hoeft weinig water – voorkom uitdroging.
De bloei verschilt per soort, velen bloeien tot en met oktober. In de winter sterft de plant bovengronds af maar ondergronds blijft hij gewoon leven, om in het nieuwe jaar weer te schitteren.
Als snijbloem
Je kent deze plant vast ook uit de bloemenzaak: het is een veelgebruikte snijbloem die zo’n 2 tot zelfs 3 weken staat. Kwekerij Rogenti is gespecialiseerd in gentianen en geeft de volgende verzorgingstips:
- Gebruik vooral het zakje snijbloemenvoedsel
- Houd het waterpeil in de gaten, gentianen slurpen water
- Ook voor de gentiaan geldt: verwijder de onderste bladeren
Gentiaan & drank
Van sommige soorten gentiaan wordt drank gebrouwen. Zo heb je bijvoorbeeld gentiaanjenever uit Tirol, jawohl, en gentiaanschnaps, een specialiteit uit de Alpen. Voor die schnaps worden de wortels van de gele gentiaan opgegraven en vervolgens gepureerd in alcohol. Je kunt de gedroogde wortels van de gele gentiaan ook zelf kopen en er een gentiaantheetje van zetten, of het gebruiken voor kruidenwijn.
Kopen
Rotsplanten en alpenplanten kwekerij De Gentiaan in Zwolle verkoopt verschillende mooie soorten
Meer knappe laatbloeiers
- Laatbloeiende vaste planten
- De bloem die weken bloeit: de zuidenwindlelie
- Dahlia’s plukken: 8 gouden tips
BEELDEN: PIXABAY