Alleen een gepocheerd eitje smaakt al heerlijk. Laat staan wanneer je ze combineert met knapperig gebakken groene tomaten…
Gepocheerde eieren met gebakken groene tomaten en salieolie
Ontbijt- of lunchgerecht voor 4 personen | ± 70 min.
Ingrediënten
- 10 biologische eitjes (eicode 0), waarvan 2 stuks iets losgeklopt
- 60 ml olijfolie
- 10 salieblaadjes
- 140 g panko
- 2 tl versgemalen zwarte peper
- zeezoutvlokken
- 40 g fijn geraspte Parmezaanse kaas
- bloem om te bestuiven
- 680 g groene (onrijpe) tomaten, in dikke plakken
- 40 g boter
- 1 el witte azijn
Bereiding
- Zet een kleine koekenpan op laag vuur en verwarm 30 ml olie in de pan. Doe de salieblaadjes in de pan en bak ze in 8-10 min. knapperig. Haal uit de pan en houd apart. Bewaar de olie.
- Meng in een ondiepe kom panko, peper, zout en Parmezaanse kaas. Doe de 2 losgeklopte eieren in een diep bord. Bestrooi de tomaten aan alle kanten met bloem, wentel ze door het eimengsel en daarna door het pankomengsel. Zorg dat ze goed gepaneerd zijn.
- Zet een koekenpan op middelhoog vuur. Verhit in de pan de boter met het restant van de olijfolie en 1 el van de olie waarin de salie is gebakken. Bewaar de rest van de salieolie. Bak in delen de tomatenplakken in 2-3 min. aan elke kant goudbruin. Laat uitlekken op een stuk keukenpapier en houd afgedekt warm.
- Vul intussen een diepe koekenpan met 10 cm water en breng op hoog vuur aan de kook. Zet het vuur lager tot het net suddert en voeg de azijn toe.
- Breek 1 ei in een kopje. Roer met een houten lepel in het water om een draaikolk te maken, giet het ei uit de kom in het water en pocheer het 3-4 min. Neem met een schuimspaan uit het water en laat uitlekken op keukenpapier. Herhaal met de rest van de eieren.
- Leg de eieren op de tomaten, besprenkel met de resterende salieolie en serveer met de salieblaadjes.
PRODUCTIE EN FOTOGRAFIE CHRIS COURT /TAVERNE AGENCY RECEPTUURBEWERKING DOSIA BREWER