Als ‘De Voedselboss’ pioniert Martijn Aalbrecht al zo’n tien jaar met eetbare gewassen van eigen Twentse bosbodem – hier lees je alles over zijn voedselbos. Lijkt het je wel wat, zo’n voedselbos? Martijn vertelt hoe je zelf een ’tiny voedselbos’ maakt.
Een voedselbos: aanplanten in zeven lagen
Een voedselbos wordt aangeplant in zeven lagen:
- De bovenste laag, de kruinlaag, bestaat uit notenbomen. Daar horen ook allerlei soorten kastanjes bij; de noten waarvan meel kan worden gemaakt.
- Daaronder worden bij voorkeur inheemse fruitbomen geplant, als appel, peer en pruim.
- De vijfde laag bestaat uit de bessenstruiken die elkaar qua oogsttijd opvolgen, van de krent tot de kruisbes.
- De vier lagen eronder bestaan uit allerlei soorten (blad)groenten, waaronder brave hendrik, Egyptische uien, kruiden en eetbare gewassen die de bodem bedekken, zoals de bosaardbei.
“Als het systeem in evenwicht is, houdt het zichzelf in stand”, vertelt Martijn. “Het afgevallen blad zorgt voor bemesting en verhoogt de hoeveelheid organisch materiaal in de bodem. Door die toename houdt de bodem steeds meer vocht vast. Dit komt uiteraard van pas tijdens droge periodes. Heel geschikt voor luie boeren dus, dit systeem; de natuur zorgt voor het onderhoud.”
Je eigen voedselbos?
Ook op een klein stukje grond kun je prima in lagen een ‘tiny voedselbos’ maken. Dit ontwerp kun je toepassen op minimaal 5 m2 in je eigen (achter)tuin.
- Hoogste laag: een halfstam appel (Malus domestica) als de ‘Ecolette’.
- Daaronder aan de noordkant de grootvruchtige kornoelje, Cornus mas ‘Jolico’.
- Aan de zuidkant de kruisbes Ribes uvacrispa ‘Captivator’.
- Onder de appelboom kun je rabarber (Rheum rhabarbarum) en eeuwige kool (Brassica oleracea) planten.
- Als bodembedekker gebruik je bosaardbei (Fragaria ×ananassa ‘Mara des Bois’).
- Ten slotte plant je een minikiwi (Actinidia arguta ‘Issai’), die je tegen de appelboom laat klimmen.
CREDITS: TEKST MIRJAM ENZERINK | FOTOGRAFIE TRUI HEINHUIS
Meer lezen
- In een restaurant wil je natuurlijk heerlijk eten – zo vers mogelijk. Dat lukt wel bij deze 9 restaurants die veelal een eigen moestuin en/of kas hebben. Bij sommigen kun je zelfs een heerlijke wandeling maken door diezelfde (moes)tuin, voor of na het eten.
- Langzamer en bewuster leven is een mooi streven, maar hoe doe je dat? Eva Krebbers geeft met haar boek ‘Slow living’ praktische en inspirerende tips om heerlijk zen van te worden. Zoals het maken van deze moestuinbak van wilgentenen.
- Niet gehinderd door enige kennis begonnen Kirsten en Willem-Jan jaren geleden een moestuin. Met de oogst konden ze al snel hun eigen lunchrestaurant bevoorraden: Gartine in Amsterdam. Ze geven ons een paar fijne moestuintips.