Op het imposante landgoed Op Hodenpijl, in Schipluiden, bevindt zich ook bloemenkwekerij Loofwerk, van Mariette Kamphuis. Zij kweekt het jaar rond niet alleen prachtige slow flowers en ‘botanicals’. Haar bloemenveld inspireert haar ook tot het bedenken van allerlei producten, masterclasses, styling en evenementen om de wereld mooier en leuker te maken.
Het hele jaar rond slow flowers & ‘botanicals’
Vanuit de pastorie kijk je uit op bloemenkwekerij Loofwerk van landschapshistoricus en bloemenkweker Mariette Kamphuis. Sinds 2016 kweekt zij op het landgoed bijzondere biologische bloemen zoals scharlei, zeepkruid en pimpernel. Ze spreekt zelf van ‘slow flowers’, omdat de bloemen buiten op de volle grond alle tijd krijgen om te groeien, passend in het seizoen. Van de lente tot de herfst levert Mariette aan lokale bloemisten en het hele jaar door maakt ze bloemwerk op maat voor trouwen of rouwen, lief en leed. “Ook in herfst en winter kun je een geweldig ‘momentum’ creëren met botanische materialen. ‘Botanicals’ die een verhaal vertellen.”
Eén grote bloemenzee in de zomermaanden
Met het bloemenveld als inspiratie werkt Loofwerk bovendien samen met andere makers, kunstenaars en ontwerpers aan producten, masterclasses, styling en evenementen om de wereld mooier en leuker te maken. In samenwerking met zus en surface-designer Hanneke Kamphuis is recent een serie (papieren) herbariumvazen gelanceerd waarmee je zelf een mooi herbarium kunt samenstellen, geïnspireerd op zeventiende-eeuwse voorbeelden. Het veld van 1.500 vierkante meter is tijdens de zomermaanden één grote bloemenzee. Er groeien heesters, vaste planten, siergrassen en in het midden pronken de eenjarigen.
Kweken op kleigrond
Als je goed kijkt, zie je dat de bloembedden iets bol liggen, voor een betere afwatering. Mariette: “Als het om water gaat telt elke centimeter, zeker op zware kleigrond.” Spitten doet ze niet, na de bloei wordt het plantafval afgedekt met zwaar gronddoek om het te laten verteren. Op deze manier verbetert ze de grond, waardoor ze al na drie weken opnieuw kan zaaien en zodoende het hele seizoen benut om te kunnen plukken. ’s Morgens, voordat de zon hoog staat, worden de bloemen gesneden. Mariette vertelt dat daar veel vakkennis bij komt kijken, omdat het plukstadium per bloem verschilt. “De bloemen moeten minstens een week mooi blijven, dus is het belangrijk dat we dit goed doen.” Ze geeft als tip dat je een dahlia pas moet snijden wanneer de bloem open is.
Boeketten eten
Omdat Loofwerk meebeweegt met de jaargetijden, verschilt het bloemenaanbod per week. Mariette: “We zijn hardcore seasonal. Als het bloemenveld leeg is, is het ook leeg. Daarom werken we in de winter met droge materialen zoals takken, droogbloemen, zaaddozen en grassen, maar we zijn ook enorm fan van de grote diversiteit van wintergroene heesters en bijvoorbeeld coniferen.” Tijdens het seizoen en rond jaarfeesten staat Loofwerk op de Rotterdamse Oogstmarkt, waar stadsboeren hun producten verkopen. Elke zaterdag verkoopt Mariette hier verse bloemen en eetbare boeketten waarin smakelijke, bloeiende kruiden zijn verwerkt zoals salie, bergmint en bonenkruid. Mariette: “Ik zeg altijd: eet het boeket vooral op! Je moet er meteen mee beginnen, want volgende week ben ik er weer.” Inmiddels is Loofwerk niet meer weg te denken op het landgoed: “Alles grijpt steeds meer in elkaar. Onze boeketten staan in de kerk, de bijen van de imkerij op het landgoed eten van onze bloemen en we geven workshops en rondleidingen. Het is een fantastische ervaring om hier te mogen werken.”
Meer over Loofwerk
In augustus en september organiseert Loofwerk rondleidingen op Op Hodenpijl. Kijk voor data en verdere informatie op loofwerk.nl. Loofwerk | Rijksstraatweg 20-22 | Schipluiden CREDITS: TEKST MARIEKE DE GEUS | FOTOGRAFIE BARBARA GROEN
Meer over landgoed Op Hodenpijl
- Eigenaren Dirk & Tilly Post renoveerden het prachtige kerkje en creëerden een oase van rust in Midden-Delfland. De liefde voor de natuur en bewust leven klinkt er in alles door. Meer over Op Hodenpijl en hoe je er zelf kunt dineren in De Levende Buitenplaats (met gerechten opgesierd met Mariette’s eetbare bloemen) en logeren lees je hier.
- Op het landgoed bevindt zich ook een imkerij met maar liefst twaalf bijenvolken. Die wordt bestierd door Deborah Post – bedenkster van het inspirerende en idealistische bedrijf Honey Highway.
- Meer inspirerende bloemenpracht: Lokale bloemetjes: pracht van een – biologische – pluktuin bij Amsterdam.