Er gebeurt iets magisch met bloemen als je ze droogt. Hun kleuren verstillen, hun schoonheid wordt intenser. En het fijne is: ze verwelken niet. In dit artikel lees je wat de basisregels zijn voor droogbloemen maken, krijg je tips hoe je de beste droogbloemen krijgt en behoudt, en we tippen goede droogbloemen die heel geschikt zijn voor mensen met een balkon of kleine tuin. Daarnaast vind je nog twee mooie en bijzondere DIY’s als alternatief voor een boeket droogbloemen, die je gemakkelijk zelf maak.
Bloemen drogen: dit zijn de basisregels
- Hoe donkerder de ruimte waarin je bloemen droogt, hoe beter de kleuren bewaard blijven.
- Droog ze bij kamertemperatuur. Niet te heet, want dan wordt je materiaal broos.
- En misschien wel het allerbelangrijkste: droge lucht. In een vochtige ruimte zijn bossen bloemen of bladeren extra vatbaar voor schimmels.
- Het meeste materiaal is in drie tot vijf weken droog.
- Er is nog een gemakkelijke methode om bloemen te drogen: door verdamping. Zet je verse bos bloemen in een vaas met ongeveer 5 cm water. Wacht (gerust een paar weken) tot de bloemen uitgedroogd zijn. Deze methode werkt vooral goed voor hortensia’s, gipskruid en mimosa.
TIP
De simpelste methode om bloemen te drogen is om ze ondersteboven op te hangen. Bundel ze per bloemsoort en let erop dat de bloemen niet te veel tegen elkaar gedrukt worden; er moet lucht bij kunnen.
Tips voor de beste droogbloemen
- De mogelijkheden om te drogen zijn eindeloos, denk aan bloemen, zaaddoosjes, grassen en boombladeren.
- Het beste plantmateriaal om te drogen heeft meestal houtige stengels die minder sappig aanvoelen; zo is ridderspoor bruikbaarder dan paardenbloemen.
- Bewaar losse, gedroogde bloemhoofdjes om je eettafel te decoreren als je gasten krijgt.
- Bewaar losse bladertakjes om cadeautjes mee te versieren.
- Ook als je ruimte beperkt is tot een balkon kun je bloemen kweken en drogen. Dan zijn zinnia’s, goudsbloemen en driekleurige viooltjes heel geschikt.
- Houd jarenlang plezier van je creaties door direct zonlicht te vermijden en stof en spinrag weg te blazen met een föhn op de laagste en koudste stand.
DIY: Luchtkrans van droogbloemen
De bloemen lijken te dansen in de lucht. Wij gebruiken hier wat zwaarder materiaal, maar je kunt ook een krans of een ring van hout of koper gebruiken.
NODIG:
- fijn (goud)draad
- gedroogde bloemen, bijvoorbeeld judaspenning en strobloemen
- eventueel: een (oude) tuinzeef
AAN DE SLAG
- Knip een stuk (goud)draad van de gewenste lengte van een slinger plus wat extra centimeters voor elke bloem die je eraan vast wilt maken.
- Wikkel de draad op 10 cm van een uiteinde een paar keer om de steel van een bloem. Werk voorzichtig zodat hij niet knakt.
- Maak de volgende bloemen steeds een stukje naar onderen op dezelfde manier aan de draad vast. Kies een onderlinge afstand waarbij elke bloem genoeg ruimte krijgt om goed tot z’n recht te komen.
- Maak op deze manier meerdere slingers met bloemen eraan.
- Je kunt de slingers elk afzonderlijk ophangen op een plekje dat je hebt uitgekozen, maar je kunt ze ook vastmaken aan een oude zeef of een dikke tak.
DIY stolptuintje
NODIG:
- stolp
- bloemsteker
- gedroogde bloemen
AAN DE SLAG
- Werk vanuit het midden naar buiten en zet de hoogste en belangrijkste bloemen in het midden van de bloemsteker. Zorg ervoor dat de hoogste bloemen het glas bovenin net niet raken. Bouw het werkstuk op met de andere materialen rondom de middelste bloemen.
- Laat je leiden door de bloemen. Het mag losjes en nonchalant, zodat je een leuk tuintje onder een stolp krijgt. Gun elke bloem de ruimte zodat hij goed bekeken kan worden en zorg dat er ook genoeg te zien is onderin. Stop eventueel droge blaadjes tussen de bloemen als opvulling.
- Schuif de stolp voorzichtig over de bloemen. De bloemen blijven jarenlang goed onder het glas en hebben niet te lijden van stof of vocht.
Hoe je onderstaande krans maakt, zie je in Flowers by Seasons.
Meer over droogbloemen maken?
Deze artikelen gaan er ook over:
DIY kerst: 3x sneeuwwitte kerstdecoraties van droogbloemen
Decoreren met droogbloemen: lieflijke krans van gedroogde laurierblaadjes
Decoreren met droogbloemen: luchtige krans van gedroogde hortensia
Droogbloemen: 4x leuke inspiratie om ze te stylen
TEKST BEX PARTRIDGE FOTOGRAFIE LAURA EDWARDS