Het is tijd om de tuin winterklaar te maken. Houd isolerende materialen bij de hand, plus 16x extra tuinklusjes om je planten de winter door te helpen. Aan de slag!
De tuin winterklaar: jasje tegen de kou
Isolerende materialen kunnen planten tegen vorst beschermen. Geschikt zijn onder andere afgevallen blad, coniferentakken, noppenfolie, vliesdoek en rietmatten. Om beschermend materiaal bij elkaar te houden, kun je een tijdelijke constructie bouwen van kippengaas en/of stokken. Maak bijvoorbeeld een wigwam van stokken en vul die met stro of droge plantendelen, zoals afgestorven varens. Of maak een tijdelijk ‘kasje’ van stokken en noppenfolie.
Zo help je vogels de winter door
Zeker in de winter kunnen tuinvogels wel een extraatje gebruiken. Wat kun je voor ze doen, wanneer kun je vogels bijvoeren, en wat kun je beter laten? Met deze tips help je tuinvogels de winter door. Plus tips om andere kleine tuindieren een handje te helpen. Lees verder>>
Planten in pot beschermen
Planten die in een pot groeien bescherm je door er noppenfolie of vliesdoek omheen te wikkelen. Of zet de pot in een ruime mand die gevuld is met stro en dek af met coniferentakken.
De tuin winterklaar: 16 extra tuintips
- Knip vaste planten niet af in het najaar: samen met een laag sneeuw beschermt dood loof tegen de kou.
- Matig winterharde planten kun je oprooien, in potten zetten en vorstvrij bewaren.
- Hark afgevallen blad van het gazon direct in de border. Deze mulchlaag beschermt de bodem tegen uitdroging en kou.
- Een laag aarde over het hart van een vorstgevoelige struik werkt ook beschermend. Haal de aarde in het voorjaar weer weg.
- Bind de halmen van een siergras bij elkaar als vorstbescherming voor de wortels.
- Knip na de kerst de takken van de kerstboom af en gebruik ze als winterdek bij rozen, over net geplante bollen of wikkel rond de stam van een vorstgevoelig boompje.
- Wil je zeker weten of een heester helemaal bevroren is, schraap dan met je nagel of met een mes wat bast weg. Is het daaronder groen, dan leeft de plant nog. Sterk terugsnoeien kan ervoor zorgen dat de plant weer uitloopt.
- Wikkel windbreekgaas (winddoek) rond een wintergroene plant, zo bescherm je de plant tegen uitdrogende wind.
- Klimplanten kun je beschermen met forse coniferentakken. Bevestig ze tegen een muur, schutting of pergola.
- Gebruik potten, cloches of met stro afgedekt plantenkratten om over bepaalde planten te zetten, zo blijft de bodem rond de wortels ook droger.
- Vergeet niet dat er ook vorstschade kan ontstaan in het vroege voorjaar. Vooral zachte, jonge scheuten zijn gevoelig voor kou. Houd snoeiafval bij de hand om ze te beschermen.
- Door vorst kan een vaste plant omhoog gedrukt worden, check dit in het voorjaar en druk de plant weer stevig in de aarde.
- In een onverwarmde kas zijn planten in pot ’s winters beter af dan in de open lucht, omdat de potkluit droog blijft.
- Aardewerk potten zijn ook gevoelig voor vorstschade: als ze nat zijn, zorgt vorst ervoor dat er barsten in komen of stukken afspringen. Zet de potten op een droge plaats of in een vorstvrije ruimte.
- Isoleer een kasje met noppenfolie.
- Haal de vorstbescherming weer weg zodra de planten beginnen uit te lopen.
Heb je palmen in de tuin? Overwinteren-tips voor subtropische winterharde planten
De botanische tuin van Bert van de Weerd is ook in de winter prachtig – met groene palmen en andere subtropische planten. Hier lees je alles over zijn mooie Palmentuin. We wilden natuurlijk ook graag weten hoe hij ‘m zo mooi kreeg en houdt. Dit zijn Bert’s tips om zijn planten de winter door te helpen, én zijn favoriete subtropische (winterharde) planten. Lees verder >>
Vijver winterklaar maken – zo doe je dat
D vijver winterklaar maken betekent onder andere: begroeiing uitdunnen en afgestorven planten en bladeren verwijderen. Maar wat doe je met het fonteintje en de vijverfilters? Aan de slag! Lees verder >>
5 tips voor een egelvriendelijke tuin in de winter
Een egel gaat nu aan de wandel, op zoek naar een winterslaapplaats. De kans is groot dat er een in jouw tuin wil bivakkeren. Een volwassen egel kruipt rond eind november onder de wol, jonge egels doen dat een maand later. Alle tijd om met deze 5 tips je tuin eenvoudig egelvriendelijk te maken voor de winter. Lees verder >>
Lentebollen voor straks & wintergroen voor nu – potten vullen!
Denk vooruit en vul nu een paar potten met een bloembollenmengsel. Voor deze potten met lentebollen is als topping een wintergroene beplanting gekozen. Zo zijn de potten al meteen mooi na het vullen. En in april geniet je van de bijzondere voorjaarsbollen in wit, zachtgroen en lichtgeel, aangevuld met hemelsblauwe vergeet-me-nietjes. Lees verder >>
LEES OOK: Dossier: alles wat je wilt weten voor een mooie herfsttuin of wintertuin
TEKST MODESTE HERWIG FOTOGRAFIE MODESTE HERWIG & MAAYKE DE RIDDER