Flox (Phlox): 5x tips van de kweker

Marloes Blom

15 mei 2022

flox

Ze bloeien lang, in uitbundige kleuren, zijn makkelijk te vermeerderen en dankbaar op alle fronten. Phloxen (Phlox paniculata) oftewel vlambloemen zijn ideale kandidaten voor de vaste-planten-border, en in de bloemenpluktuin verdienen ze een ereplek. Kweker Marcel de Wagt deelt zijn beste flox tips met ons.

Kweker Marcel de Wagt heeft een jarenlange ervaring in het ambachtelijk en gifvrij kweken van opvallende vaste planten. Dat leverde al mooie collecties Phlox paniculata op. Zijn tips voor gezonde, rijkbloeiende phloxen.

Flox: 5x tips van de kweker

1. Plaats en verzorging

De beste plek is een plek in de zon of een plek met een beetje schaduw in niet te droge, voedzame tuingrond. In tuinen met lichte zandgrond of zware leem redden phloxen het wel als de grond ieder voorjaar verrijkt wordt met biologische compost en koemestkorrels.

Geef de planten tijdens heel droge perioden water. Dien twee keer per jaar een portie organische meststoffen toe. Doe dat in april als de phloxen weer gaan groeien gaan en nog eens in juli als ze in volle bloei staan.

De phlox met zijn lange bloei en talloze bloemkleuren is de ideale borderplant. Wees niet te zuinig, pak lekker uit en plant phlox in groepen van vijf planten of meer voor een riante hoeveelheid bloemen.

2. O, o, meeldauw

Ontdek je phloxen met meeldauw? Dan kunnen warm, vochtig weer en/of slechte groeiomstandigheden de oorzaak zijn. Geef de planten in september een nieuwe plek met betere groeiomstandigheden.

3. Vermeerderen

Phloxen kun je om de twee, drie jaar delen. Dat levert nieuwe, krachtige planten op. Beste periode om dat te doen is maart, april als ze weer aan de groei zijn. Marcel: “Steek de pol met een ruime kluit uit, deel de kluit in twee, drie of vier stukken en plant ze op hun definitieve plek.”

4. Combinatietip

Een van Marcels favoriete combinaties is Phlox paniculata ‘Blue Paradise’ of ‘Donau’ met bloemen in een zachte lila tint en dropplant Agastache ‘Black Adder’ met intens donkerpaarse aren voor een verticaal accent. Erbij zet je zonnehoed Echinacea pallida met smalle, hangende licht purperen bloemblaadjes of Echinacea purpurea ‘Rubinstern’. Helemaal compleet wordt de combinatie met Molinia caerulea, een siergras met donkere, slanke bloeiwijze en een donkerbladige Heuchera, bijvoorbeeld Heuchera ‘Black Pearl’.

Lees hier alles over Echinacea (zonnehoed) (in de mooiste snoepkleurtjes!) en Heuchera (purperklokje), die ook komt in een prachtig kleurenpalet..


Het kleurenpalet van Phlox paniculata is enorm, van zachtroze en lila tinten, tot zuiver wit en felroze en diepblauw. | Foto Modeste Herwig
Phlox is de blikvanger in het tuinboeket. Mooi is deze combinatie met bergamotplant (Monarda), witte en felroze salvia, de witte bloeiaren van wederik (Lysimachia clethroides), de hardroze en lila met witte Penstemon en de lilapaarse aren van Perovskia.

5. Lage soorten

De meeste variëteiten van Phlox paniculata worden 80 tot 140 cm hoog. Voor een plek vooraan in de border en in potten en bakken zijn de lagere phloxen uit de Phlox paniculata ‘Sweet Summer’-serie geschikt.

Adres en agenda

Marcel de Wagt, Kwekerij van opvallende vaste planten, Kleefseweg 13A, Ven-Zelderheide (LB), opvallendeplanten.nl

Marcel de Wagt staat met zijn planten op verschillende tuinevenementen, onder andere op: 6, 7 en 8 mei op de Tuindagen in het Park van Beervelde in Beervelde, België, parkvanbeervelde.be en 4 juni op Tuinmarkt Kasteel Hernen in Hernen (GD), tuinmarkthernen.nl.

CREDITS: TEKST THEA SEINEN | FOTOGRAFIE MODESTE HERWIG | ISTOCK (HEADER) | GAP PHOTOS

Combineren met…

Floxen laten zich, zo tipt Marcel ook al, goed combineren met penstemon – die best wat wegheeft van vingerhoedskruid. Maar waar vingerhoedskruid al vroeg in het seizoen piekt, heb je van penstemons plezier tot diep in de herfst. Geen wonder dat de Britten dol op ‘m zijn.