Minder werk, meer genieten van je tuin, zo doe je dat

Mariëtte Laan

17 februari 2023

tuin - relax - genieten

Geen zin in lastige, terugkerende tuinklussen zoals onkruid wieden, en juist meer genieten van je tuin? Dat moet lukken met deze 10 toptips.

Deze 10 tips besparen je een hoop werk in de tuin

Bye bye onkruid

1. Drie makkelijke 3 trucjes tegen onkruid
• Zon en veel wind? Hark de grindpaden, het onkruid sterft zo af.
• Groenten of rijst gekookt? Giet het afvalkookwater tussen de kieren van je paden.
• Veeg elke week even je terras aan, dan maken onkruid en mos geen kans.

2. Magische mulchlaag

mulch - mulchlaag - tuin

Een mulchlaag tussen je planten is het ultieme wapen tegen onkruid en bespaart je dit voorjaar een hoop werk:
• Strooi zo vroeg mogelijk in het voorjaar (nu!).
• Leg de laag dik genoeg: zeker 5 tot 8 cm.
• Gebruik wat je wilt: houtsnippers, bladaarde, champignonmest of schors. Neem het kleinste formaat schors, dat houdt het onkruid (en de verdamping) beter tegen dan grove stukken.

3. Lekker laten liggen
Ruim nu alle droge stengels van bloemen en siergrassen op. Knip of breek ze in kleine stukken, en laat ze gewoon tussen je planten liggen, in plaats van ze op de composthoop te gooien. Dat bespaart je werk, én de snippers vormen een geweldige mulchlaag tegen onkruid en droogte.

4. Ga voor ‘wandelplanten’

vingerhoedskruid - wandelplanten - tuin


Wandelplanten’ doen zelf al het werk. Ze zaaien zichzelf uit en kiezen de plek die zij het beste vinden. En waar ze neerstrijken, is geen plaats meer voor onkruid. Mooie ‘zwervers’ zijn Mexicaans madeliefje (Erigeron karvinskianus), ijzerhard (Verbena bonariensis), vingerhoedskruid, akelei en juffertje-in-’t-groen (Nigella). Zijn het er te veel, dan trek je ze zo weer uit.

5. Snel weg met kale plekken
Heb je je tuin nog maar net aangelegd en zijn er nog veel kale plekken, bedek die dan met ecologisch anti-onkruiddoek zoals afbreekbaar geotextiel, en zet daar je planten in.
Bedek het doek eventueel met een laagje schors of houtsnippers. Na ongeveer drie jaar is het doek vergaan. Tegen die tijd is het potentiële onkruid eronder verstikt en zijn je planten al mooi breed uitgegroeid.

6. Leve bodembedekkers!
Toch nog wat kale plekken? Gooi sterke bodembedekkers in de strijd tegen onkruid, dat is nog goedkoper, duurzamer én gemakkelijker dan mulch. Ze blijven laag, breiden zich snel uit en bloeien nog mooi ook! Toppers zijn: • Geranium macrorrhizumPachyphragma macrophyllumSmeerwortel (Symphytum grandiflorum) • Bosaardbeien.

7. Kies struiken
Een border met struiken levert minstens evenveel kijkplezier en variatie op als eentje met vaste planten, maar vergt minder onderhoud. Plant er volop bodembedekkers onder.

tuin - relax - genieten

En nog 3 andere tips voor een gemakstuin

8. Zo gezaaid
Droom je van een hoekje plukbloemen, maar zie je op tegen al dat voorzaaien? Zaai leeuwenbek, pronkerwt, zinnia, Cosmea, Scabiosa en Ammi majus na 15 april direct in de tuin, op een plek met veel zon. Dat voorzaaien in huis sla je gewoon over.

9. Stutten niet nodig
Geen zin om straks bloemen te stutten? Knip rond midden mei een derde af van planten die in de zomer dreigen om te vallen. Ze bloeien wat later, maar rijker, en vallen niet meer om. Dit werkt uitstekend bij ereprijs (Veronicastrum), klokjesbloem (Campanula), hemelsleutel (Sedum), hoge floxen en asters.

10. 5x minder gieten

gieter - tuin - planten


• Koop de beste kwaliteit potgrond, dat bespaart je veel gietbeurten!
• Kunststof potten houden water beter vast dan terracotta.
• In witte potten verdampt water minder snel dan in zwarte.
• Grote potten drogen minder snel uit dan kleine.
• Een laagje schors, cacaodoppen of keitjes houden de potgrond langer vochtig en koel.

Ook interessant om te lezen: Onkruid in de tuin: bestrijden of gebruiken

TEKST LAURENCE MACHIELS | FOTOGRAFIE EN ILLUSTRATIES GETTY IMAGES