Je kunt er een gerecht mee versieren, ze op de vaas zetten, of gewoon in de tuin van hun pracht genieten. Wij zijn dol op goudsbloemen (Calendula), en tippen een paar prachtige (pastel)tinten. Ook fijn: je kunt ze in oktober nog zaaien.
Familie
Goudsbloem (Calendula) behoort tot de Composietenfamilie (Compositae of Asteraceae). Net als bijvoorbeeld de ook zo mooie strobloem (Helichrysum bracteatum), papierbloem (Helipterum), en bonte ganzenbloem – die tot diep in de herfst bloeit. Van nature groeien goudsbloemen van het Middellands Zeegebied tot Iran.
Meer lezen:
Hij lijkt enorm op een van onze favoriete plukbloemen: de strobloem. Logisch dus dat we ook fan zijn van de papierbloem met zijn, what’s in a name, papierachtige bloemblaadjes. Perfecte kandidaat om te drogen ook! Lees hier alles over de papierbloem.
Verzorgen
Goudsbloem is een eenjarige bloem. Hij is niet kieskeurig qua grondsoort, zolang het niet te nat blijft. Kies een plekje in de zon of halfschaduw. Binnen voorzaaien kan van half maart tot april, direct buiten zaaien kan vanaf april. Gardener’s World stelt dat je ze prima nog in oktober kunt zaaien, net als bijenbrood (Phacelia) dat we al eerder tipten. Ze bloeien dan uiteraard pas wel volgend voorjaar.
Meer tips over (voor)zaaien lees je bijvoorbeeld in de webshop van Studio May & June, en op mooiemoestuin.nl (Diana’s mooie moestuin). Daar zie je ook mooie rassen/kleuren die Diana zelf heeft geteeld.
Tip: je kunt goudsbloemen prima tussen de groenten in je moestuin zaaien: ze trekken bestuivers aan.
Kies je kleur(en)
De meest bekende kleuren goudsbloem zijn (primair) geel en oranje. Maar wij zijn juist dol op de nieuwere pasteltinten. Een greep:
- Neon: Calendula officinalis ‘Neon’
- Brons: Calendula ‘Bronzed beauty’
- Zalm/oranje: Calendula officinalis ‘Pink surprise’
- Abrikoos/warm oranje met een donker hart: Calendula officinalis ‘Orange flash’
- Zachtgeel: Calendula officinalis ‘Ivory princess’
Op je bord
De bloemblaadjes van goudsbloemen kun je eten. Doe dat wel zonder het witte gedeelte bij de bloembodem – dat is bitter. Ook een leuk weetje, aldus Diana’s mooie moestuin: je kunt de blaadjes gebruiken om een aardappelpuree (geler of oranje) mee te kleuren; vandaar dat goudsbloem ook wel bekend staat als ‘Poor man’s saffran’. Via eetbarebloemenshop.nl kun je ze kopen.
Kopen
Je kunt goudsbloemen in veel webshops kopen, voor (sommige van) de pasteltinten kun je hier terecht:
- Studio May & June
- The Farm Dream
- Van der Plancke
- Flower Happiness (Pink surprise)
CREDITS: FOTO’S GETTY IMAGES (HEADER) | PIXABAY
Meer lezen
- De zepen van biologische zeepziederij Werfzeep zijn groen. Niet per se van kleur, maar wel van karakter. Elk blok wordt handgemaakt van bladeren, kruiden en bloemen van het seizoen – zoals goudsbloemen.
- Hier koop je bloemzaden voor de állermooiste (pluk)bloemen.
- Hij wordt krap zo’n 40 centimeter hoog, bloeit rijkelijk en enorm lang. Met bloemen om verliefd op te worden: knisperend wit, met een geel hartje, en een lila-blauw haast transparante achterzijde. We hebben het over herfstanemoon ‘Elfin swan’.