Varens voor binnen & buiten: een overzicht

Marloes Blom

27 september 2021

decoreren met varens

mand (com-anders.nl)

Creëer de magische sfeer van het bos in je eigen huis en tuin – met varens (what else). Wij vertellen je hoe je ze binnen & buiten blij houdt. En tippen de beste kwekers.

Varens voor buiten

Standplaats en wensen De meeste varens houden van een plek met halfschaduw of schaduw. Hooguit een ochtend- of avondzonnetje. Zo plant je ze: graaf een ruim plantgat. Meng door de uitgegraven grond flink wat bladaarde. De meeste varens willen grond met flink wat humus. Laat ook de herfstbladeren rond en tussen de varens liggen. Geef varens die net zijn geplant geregeld water. Hebben ze zich eenmaal gevestigd, dan heb je er nauwelijks omkijken naar. Voorwaarde is wel dat de grond vochtig blijft. Soorten & wensen

  • De anderhalve meter hoge koningsvaren (Osmunda regalis) is een imponerende verschijning die ideaal is voor de vochtige oever of moerasrand van de vijver. In het voorjaar en de zomer is hij frisgroen, in het najaar kleurt hij warm oranjebruin. De koningsvaren kan ook in de zon, zolang hij maar in vochtige grond staat.
  • Ook de moerasvaren (Thelypteris palustris) en bolletjesvaren (Onoclea sensibilis) voelen zich thuis aan de rand van de vijver.
  • De stijve naaldvaren (Polystichum aculeatum) en de zachte naaldvaren (Polystichum setiferum) zijn makkelijke varens die het in elke grond goed doen, zolang de grond vochtig is. De groenblijvende naaldvarens doen het ook in grote potten en bakken.
  • Tongvaren (Asplenium scolopendrium) heeft breed, glanzend blad dat het hele jaar aan de plant blijft. Geef de wintergroene varens een plaats uit de wind om het blad te beschermen.
  • De bekervaren (Matteuccia struthiopteris) met zijn frisgroene blad pikt via zijn worteluitlopers steeds meer grond in. Heb je de ruimte en een tuin op vochtige grond, laat hem dan zijn gang gaan tussen de struiken en onder bladverliezende bomen.

Kwekers

Ter inspiratie Hét adres voor varenfans is de Varentuin van Hortus botanicus in Leiden met de grootste collectie winterharde varens van Europa.

varen

De bladveren zijn grillig en gracieus, oersterk en toch verfijnd. Foto Janine Meuche / Unsplash

Varens voor binnen

Standplaats en wensen Zet varens niet pal achter een raam waar de zon op schijnt, want dan komen ze in de problemen. Houd de grond vochtig. Geef de varens bij voorkeur regenwater. Giet het water nooit in het hart van de plant, maar op de aarde. Geef de varen wekelijks een douche met de plantenspuit en in het voorjaar en de zomer plantenvoeding. Soorten De nestvaren (Asplenium nidus) heeft stoer, glanzend blad. Het is een varen die de lucht in huis zuivert. Dat geldt ook voor de krulvaren (Nephrolepis), de blauwvaren (Phlebodium aureum ‘Blue Star’), de icon-varen (Pteris ensiformis ‘Evergreen’) en Silver Ribbon varen (Pteris nipponica). Venushaar (Adiantum raddianum ‘Fragrans’) heeft zachte, frisgroene blaadjes en staat graag in een kamer waar de verwarming ’s winters aan is. En tot slot de hartjesvaren (Hemionitis arifolia) die zijn naam dankt aan zijn zachte, hartvormige blaadjes.

varens

In het voorjaar verrijzen varens als kronkelige tentakels uit de grond om daarna hun gevederde bladeren te ontvouwen. Dit is het ontrollende blad van de nestvaren (Asplenium nidus). Foto Christian Holzinger / Unsplash

CREDITS: TEKST THEA SEINEN | FOTOGRAFIE HEADER: STEPHANIE DRIESSEN | ANDERE BEELDEN UNSPLASH

Met varens kun je ook prachtige decoraties maken – kijk maar