De bananenplant (of Musa of dwergbanaan) is een menig huiskamer te vinden. Niet zo gek, want de plant is door zijn grote bladeren een mooie toevoeging aan je interieur. Wist je dat je de bananenplant ook kunt stekken? In dit artikel leggen we je uit hoe dat werkt.
Een bananenplant stekken
Fan van de bananenplant? Dat snappen we wel. Daarom is stekken ook zo’n goed idee. Daarmee kun je genieten van nog meer bananenplant of er een stekje cadeau doen. Gelukkig is het niet heel moeilijk. Zo werkt het.
- Kijk of je bananenplant een uitloper heeft. Dat wordt je stekje en later je volgende bananenplant. Haal wat aarde weg zodat je goed kunt zien waar de uitloper begint en of er al wortels aanzitten.
- Dan is het tijd om te gaan snijden / knippen. Knip de tak zo dicht mogelijk bij de moederplant af.
- Is dat gelukt? Zet het stekje dan in een pot met water. Zorg dat het een grote, stevige pot is, anders valt het zo om door het gewicht van de tak.
- En dan is het wachten tot de wortels groeien of dat er wortels aan de stengel komen.
- Zijn de wortels lang genoeg? Poot je nieuwe bananenplant dan in een pot met aarde. Zet ‘m op een zonnige plek neer en zorg voor een vochtige grond.
Lees ook: De prachtige paradijsvogelplant – alle ins en outs
Hoe verzorg je een bananenplant?
De verzorging van de bananenplant is nog best een uitdaging. De plant is zwoele temperaturen gewend, en die zijn er in Nederland niet met regelmaat. Zet ‘m daarom op het zonnigste en zuidelijkste plekje van je huis, voor het raam. Houd daarnaast de grond vochtig. Op warme dagen kan het best zijn dat je de plant meerdere keren per dag water moet geven. Nog meer lezen over de verzorging van de bananenplant? Dat kan hier.
Lees ook:
7x vakantievibes in je tuin: van parasol tot bananenboom
Zelf stekken: zo stek je planten
Vlinderstruik, of heester stekken: zo doe je dat
TEKST RACHEL VIETH | BEELD UNSPLASH, OMSLAGBEELD GETTY IMAGES, ADÉL BÉKEFI | BRON HOMEDECO, SEASONS