Knap geel broertje van Oost-Indische kers: kanariekers

Marloes Blom

25 april 2022

kanariekers

Oost-Indische kers ken je uiteraard, maar ken je ook zijn broertje, kanariekers? Deze klimplant groeit razendsnel, met kanariegele, aparte bloemen. En die kun je ook nog eens gebruiken om de show mee te stelen in de keuken: ze zijn eetbaar.

Familie en naam

Kanariekers (Tropaeolum peregrinum) behoort tot de klimkersfamilie (Tropaeolaceae) – net zoals dus Oost-Indische kers. Van oorsprong groeit deze klimplant op de Canarische eilanden. Zijn Nederlandse naam dankt hij aan de knalgele kleur van de bloemblaadjes. En waarschijnlijk ook aan de vorm, de bloemen ogen als fladderende vogeltjes.

Verzorging

Je kunt deze exoot vanaf april binnen zaaien. De zaailingen kun je, als er geen kans meer op vorst, buiten zetten. Ter plekke zaaien kan ook, doe dat dan (eind) april/mei. Qua grondsoort stelt kanariekers geen specifieke eisen. Kies wel een plek in de zon of halfschaduw, en bij een schutting of hek o.i.d. – of zorg voor andere klimhulp. Deze klimmer is ijverig en kan zo een paar meter hoog worden. Houd de grond vochtig. Kanariekers bloeit met prachtige, exotisch ogende en knalgele bloemen van juli tot zeker oktober/november. Zodra het vriest is het gedaan met de bloei, deze klimmer is niet winterhard.  

kanariekers
Een bloeiende kanariekers (Tropaeolum peregrinum)

Smaakt naar…

Zowel de groene blaadjes als de bloemblaadjes van kanariekers zijn eetbaar. Volgens versvancees.nl hebben ze een pikante smaak, die doet denken aan radijs/waterkers. Volgens anderen valt de smaak behoorlijk tegen… Eén ding staat vast: de blaadjes én bloemblaadjes staan prachtig op bijvoorbeeld een salade. Heb je behoefte aan meer eetbare bloemen om je gerecht mee te verfraaien? Wij tippen deze 6 eetbare bloemen.

Kopen

De zaden van kanariekers zijn goed verkrijgbaar. Je kunt ze bijvoorbeeld hier bestellen:

Meer knappe bloeiers

Akabia Schijnaugurk
Schijnaugurk (Akebia) bloeit met paarse bloemetjes

BEELD: GETTY IMAGES | TEKST: MARLOES BLOM