Oost-Indische kers: nu zaaien – straks een feestje op je bord

Marloes Blom

9 mei 2020

tropaeolum-majus-oranje

Het is misschien wel de meest bekende eetbare bloem: de Oost-Indische kers. En terecht, hij steelt de show op je bord. Intussen geniet je ook van ‘m in je tuin of op je balkon of (dak)terras.

Eerst even over die naam

Dat de Oost-Indische kers zo heet als hij heet is best typisch. Hij komt niet uit het oosten van Indië, en het is ook geen kers. De Tropaeolum majus, zoals zijn botanische naam luidt, behoort tot de Tropaeolaceae – de klimkersfamilie. Zijn roots liggen in het Andesgebied – Peru en Bolivia.

Kleurige kruiper en klimmer

Er zijn behoorlijk wat soorten oost-indische kers, allemaal met die kenmerkende grote generfde bladeren. Qua kleur kun je kiezen uit verschillende tinten geel, oranje en felrood. Groeien doet de Oost-Indische kers rap. Of het nu horizontaal is of verticaal. Daarbij gaat het niet om centimeters maar om meters. tropaeolum majus rood en geel

Zaaien en oogsten

Na de ijsheiligen zaai je de zaden van deze eenjarige in de volle grond, op een plekje in de zon of halfschaduw. Hij zal zichzelf gaan uitzaaien. De bloemen bloeien vanaf juni/juli tot ver in de herfst. Verwijder regelmatig het blad en de bloemen – het groeit vanzelf weer aan en de plant groeit alleen maar nog groter. Als hij helemaal is uitgebloeid kun je hem verwijderen. Hij is immers eenjarig.

Kies maar wat je eten wilt

Het blad, de bloemen en de zaden van Oost-Indische kers kun je allemaal eten. De smaak doet denken aan mierikswortel. Het blad bevat enorm veel vitamine C, de bloemknoppen kun je inmaken met azijn – ze smaken als kappertjes.

Meer dan alleen mooi en smakelijk

Oost-Indische kers is niet alleen knap van uiterlijk en smakelijk bovendien. Hij scheidt een bepaalde stof af waarmee hij slakken op afstand houdt. De lekkere geur van de bloemen trekt juist wel bijen aan, en ook vlinders zijn dol op ‘m. Minder fijn is dat ook bladluizen óók gek op ‘m zijn. Sommige moestuinierders zetten de Oost-Indische kers daarom strategisch in – om andere gewassen en planten luisvrij te houden.

Kopen

  • Zaden van de Oost-Indische kers bestel je bijvoorbeeld bij Vreeken’s zaden. Daar kun je heel handig een collectieverpakking kopen, met zaden van liefst 6 soorten (€ 3,95). Of koop biologische zaden bij Moestuinland voor 3,20, of De Bolster, waar je kan kiezen tussen een rankende – of een niet rankende soort.
  • Je kan hem ook kopen als kweektuintje, met aardetabletten en zaden.

Meer lezen

BEELDEN: PIXABAY | UNSPLASH | INSTAGRAM