Hij vrolijkt ons in de zomermaanden op met zijn prachtige blauwe bloemetjes. Júist op plekken die wel een dosis botanische schoonheid kunnen gebruiken. Maar we zien wilde cichorei maar wat graag ook in onze tuin – ook omdat wilde bijen en hommels ervan snoepen.
Familie & herkomst
Wilde cichorei (Cichorium intybus) behoort tot de Composietenfamilie (Asteraceae), net als deze mooie planten waarover we al eerder schreven: duizendblad (Achillea), Cosmea en zonnebloem (deze prachtige Helianthus Italian white nite, bijvoorbeeld). Hij heeft dezelfde naam als witlof: het is dan ook dezelfde plant, maar een andere cultivar.
Hoewel het geen inheemse soort is, groeit hij al eeuwenlang in onze contreien, aldus plantenvanhier.nl. Mogelijk hebben de Romeinen hem meegebracht, zo meldt botanischetuinen.nl: “als groentegewas voor de bladeren en voor zijn geneeskrachtige werking. De Romeinen gebruikten het al tegen lever- en darmproblemen.”
Zaaien en verzorgen
Je kunt wilde cichorei zaaien als de grond voldoende warm is, zo vanaf april tot eind juli. Het is een tweejarige plant, dus je moet wel even geduld hebben voor je kunt genieten van de bloemen: hij bloeit pas het jaar erop.
Kies voor het zaaien een zonnig plekje, en een goed doorlatende grond. Wilde cichorei kan tot wel 1.20 m hoog worden, en bloeit van juni tot en met september-oktober met prachtige blauwe bloemetjes, waarvan zelfs de meeldraden blauw zijn. De bloemen openen ’s ochtends vroeg en sluiten eind van de ochtend weer, om enkele uren later te verwelken. Vanwege deze eigenschap heeft hij ook een plaatsje in de bijzondere bloemenklok in de Bostuin van de IVN afdeling Almere. Leuk weetje, aldus plantenvanhier.nl: de kleur blauw van de bloemen is na een regenbui fletser: de blauwe kleurstof lost namelijk op in water.
Op je bord
Je kunt het jonge blad van deze plant eten, evenals de penwortel die je kunt stoven. De bloemetjes zijn ook eetbaar en staan prachtig op bijvoorbeeld een salade – ze smaken wél wat bitter.
4x cichorei weetje
- Van de gemalen en gebrande wortels van wilde cichorei wordt al van oudsher koffie-surrogaat gemaakt. Vooral in 1940-1945 werd het veel gedronken. Benieuwd hoe het smaakt? Je kunt een (mooi vormgegeven) bus met deze ‘koffie’ bestellen bij ‘Chicco not coffee’.
- Het heeft een anti-worm effect bij schapen: de plant bevat lactonen, die het afweersysteem van schapen stimuleert. Je leest er alles over op nieuweoogst.nl.
- De meeste wilde cichorei is blauw, maar hij bestaat ook in het wit en zachtroze.
- Vanwege de plekken waar wilde cichorei verschijnt, o.a. in bermranden, wordt hij ook wel ‘wegenwachter’ genoemd.
Kopen
De zaden van wilde cichorei zijn goed verkrijgbaar. Bijvoorbeeld bij:
BEELDEN: GETTY IMAGES (HEADER) | PIXABAY
Meer lezen
Aan het eind van de zomer zijn veel bloemen weer uitgebloeid, en de bloemzaden geoogst – of bijna. Hét moment om de zaden vast in huis te halen, zodat je volgend jaar kunt genieten van bloemenpracht, buiten én binnen. Wij tippen acht online adresjes voor (zoveel mogelijk biologische) bloemzaden van de mooiste (pluk)bloemen. Wees er wel snel bij, de voorraden zijn vaak beperkt.