Vergeet-me-nietjes zie je verreweg het meest in die heldere lichtblauwe kleur. Prachtig – maar dat geldt ook voor de lieftallige roze variant: Myosotis alpestris ‘Victoria rose’. En nu zaaien betekent de volgende lente al vroeg genieten…
Familie en naam
Vergeet-me-nietje behoort tot de ruwbladigenfamilie (Boraginaceae), net als Lithodora en komkommerkruid (Bernagie). Het is een inheemse plant (de wilde variant). De naam Myosotis is Grieks en verwijst naar de (kleine) vorm: het betekent muis-oortje (mus + otis).
Lieftallige looks
De bloemetjes van dit roze vergeet-me-nietje Myosotis alpestris ‘Victoria rose’ zijn klein, zachtroze en tellen vijf blaadjes, met binnenin een geel hartje. Ze worden slechts zo’n 35 cm hoog. De bladeren zijn frisgroen van kleur. En je denkt er misschien niet meteen aan, maar vergeet-me-nietjes zijn ook schattig als (mini)boeketje.
Zaaien
Je kunt vergeet-me-niet zaaien van juni tot en met augustus / begin september. Elke volgende lente bloeien ze dan zo’n maand lang, ergens tussen april en juni. Wil je langere bloei, zaai ze dan dus met tussenpozen. Dit bodembedekkende plantje heeft een voorkeur voor wat vochtige, kalkhoudende grond. Het is een bosplantje dus hij gedijt prima in behoorlijk wat schaduw – maar een plekje in de zon kan ook. Zorg dan wel dat de grond licht vochtig blijft.
Heb je geen tuin, maar wel een balkon en/of dakterras? Je kunt vergeet-me-nietjes ook prima zaaien in potten en bakken – kies dan wel voor kalkhoudende grond of voeg kalk toe, zo tipt happyseeds.nl. Druk de zaden lichtjes in de grond of bedek ze met een dun laagje aarde. Precieze zaaiinstructies lees je op happyseeds.nl.
Kopen
De zaden voor deze roze vergeet-me-nietjes kun je op veel plekken kopen, o.a. bij deze webshops:
BEELDEN: GETTY IMAGES (HEADER) | PIXABAY
Meer lezen
- Ook akelei moet je in de (na)zomer zaaien, voor bloemenpracht het jaar erop.
- Het is altijd weer genieten als je ‘m onverwachts ergens in een bos treft. Ergens verstopt onder de bomen, of juist op een open plek. De bosaardbei houdt namelijk van schaduw maar ook van zon – en hij staat vrijwel nooit in z’n uppie. Hij is veel kleiner dan die bekende grote, maar minstens zo smaakvol. En je kunt ‘m prima kweken in je eigen tuin of op je balkon of (dak)terras.
- Van een paar struikjes bieslook heb je een zomer lang kookplezier: knip, bestrooi en geniet van de zachte, delicate uiensmaak. En laat je een plantje ongemoeid, dan word je beloond met prachtige paarse bloemen die perfect zijn als eetbare garnering. Lees hier alles over bieslook in je tuin.