September tuinklusjes: eenjarigen zaaien en weg met kale plekken in het gazon

Mariëtte Laan

22 september 2024

tuinklusjes spetember - werken in de tuin

In de nazomer, en na een zomervakantie, is je tuin toe aan een opfrisbeurt. Fleur uitgebluste hoekjes op met verse planten, pep je gazon en geef je terras weer kleur, want in je tuin en op het terras blijft het nog heerlijk lang zomeren. En we tippen je nog twaalf extra tuinklusjes die je in september kunt doen.

Terras en tuin

Zijn de terrasplanten op hun retour? Knip verdorde stengels, uitgebloeide bloemen en vergeelde bladeren weg en geef de planten voeding. Schuif de meest uitgebluste exemplaren naar achteren, en schaf lage chrysanten, cyclamen, Heuchera of een mooi gekleurd siergras aan. Met een Japanse esdoorn in pot geniet je de komende maanden van de prachtigste nazomerkleuren. In de meeste tuincentra zijn nu ook de winterviolen te vinden. Als je ze nu al aanschaft geniet je extra lang van hun gezellige aanwezigheid in je tuin.

Lees ook: Winterbloeiers: 6x de beste voor in je tuin

GOED OM TE WETEN Vloeibare plantenvoeding geeft al na drie weken een zichtbaar effect. Meng het door het gietwater en geef het aan de meest pipse terrasplanten. TIP Is de grond droog? Geef dan eerst gewoon water en daarna pas water met voeding, dan nemen de wortels de voeding veel sneller op.

De schaar erin

• Knip in de border verlepte vaste planten als vrouwenmantel, kattenkruid en geranium tot 5 cm van de grond af. Geef ze water wanneer het net een droge periode is, en vloeibare voeding. Na twee weken duikt het eerste frisgroene blad alweer op. Lees ook: Deze 5 planten kunnen tegen slakken
Knip de uitgebloeide rozen, dahlia’s en bloemen van siersalie af. Laat uitgebloeide bloemen met een mooi of opvallend silhouet staan, zoals brandkruid, Acanthus, zonnehoed en sierdistels.

Gras weer groen

Geef een vergeelde grasmat najaar-gazonmeststof. Hierin zit extra ijzer en magnesium voor een snel herstel en een diepgroene kleur. Strooi die net voor een regenbui uit, dan worden de meststoffen snel opgenomen. Een fijn laagje (wormen)compost over je gazon activeert het bodemleven en maakt de wortels van het gras sterker.
Knip de randen strak en zet de grasmaaier op de hoogste stand, dat geeft het gazon wat ademruimte.

Gazon onderhoud

Herstel kale plekken in je grasmat. Met een kant-en-klare gazonhersteller gaat dat het snelst. Uitstrooien, aandrukken en begieten. Houd de eerste twee weken goed vochtig.
Onkruid zie je natuurlijk liever niet in je gazon. Het enige dat helpt is direct verwijderen, met wortel en al. Heb je veel mos tussen het gras? Lees dan dit artikel: Bloemenweide, mos, onkruid… aan de slag met het gazon

Vitamine-douche voor hagen

Hagen die ’s winters groen blijven, zoals taxus, Portugese laurierkers, buxus en olijfwilg, staan er na de zomer dof bij. Geef ze bladvoeding. Dat is speciale vloeibare voeding die je met water mengt en met een verstuiver over de planten spuit. De bladeren nemen de voedingsstoffen direct op. Lees ook: 3 alternatieven voor buxus

12x extra tuinklusjes voor september

1. Slakkeneitjes zoeken

tuinklusjes september - slakken - slakkeneitjes

Check tussen de planten en onder bladeren of je glazige bolletjes ziet. Het lijken gecoate mestkorrels maar het zijn slakkeneitjes. Verzamel ze, voer ze aan de vogels of gooi ze weg in de kliko. Voorkomen is beter dan volgend jaar een slakkenplaag te bestrijden.

Lees ook: 10 tips tegen slakken in je tuin

2. Vul de border op

Vul een kale plek in de border op met een bloeiend siergras in pot. Dus eigenlijk ook op je lijstje September Tuinklusjes: op naar het tuincentrum of naar gespecialiseerde kwekers zoals Lianne’s Siergrassen en Kwekerij en Kijktuin Aan de Dijk.

3. Planten en verplanten

tuinklusjes september - planten - verplanten

Jaaa, we kunnen weer verplanten. Als eerste de coniferen en wintergroene heesters die op de verkeerde plek staan. Zodra ze zijn uitgegroeid – ze voelen stevig aan en zijn effen groen – steek je de helft van de wortels rondom af. Geef goed water, en steek twee weken later de andere helft rondom af. Ze maken nu nieuwe kiemwortels en zijn begin oktober te verplanten. In een natte nazomer verplant je ze meteen.

4. Op de composthoop

Tuinafval is de basis voor compost, gooi het op de composthoop. Wissel laagjes afgemaaid gras, uitgebloeide bloemen, valfruit en weggeknipt blad af met droog blad en droge plantenresten. Een goede composthoop wordt warm, waardoor de aanwezige plantenzaden dood broeien en niet uit komen. Lees ook: Composteren kun je leren – tuinklusjes in januari

5. Schuif met potplanten

Schuif potplanten wat ruimer uit elkaar zodat het blad elkaar niet raakt en goed kan opdrogen. Als het blad lang vochtig blijft, geeft dat kans op bladschimmel.

6. Zaai eenjarigen

ridderspoor - zaden - botanische tekening
Zaai deze maand ter plekke eenjarig ridderspoor.


Zaai deze maand ter plekke eenjarig ridderspoor, bijenvoer (Phacelia) of straalscherm. De zaailingen overwinteren en bloeien extra vroeg komend voorjaar als je ze nu zaait. Dek de zaden af met een dun laagje grond en zorg dat ze niet uitdrogen.

7. Blijf knippen

Knip voor een eindeloze nazomerbloei de uitgebloeide bloemen van vlinderstruiken steeds weg. Een van de dankbaarste september tuinklusjes.
Lees ook: Vlinderstruik, of heester stekken: zo doe je dat en Langer plezier van je vlinderstruik – tuinklusjes in augustus

8. Water geven

Blijf tomaten, courgettes en komkommers water geven zolang het warm weer is.

9. Oogst de pompoenen

pompoenen

De eerste pompoenen zijn oogstrijp als het steeltje rimpelig en gegroefd is. Oogst ze met steel en al.
TIP Eind september houdt kwekerij Bastin in Limburg de jaarlijkse pompoendagen, de Pompoen Parade.

10. Plant knoflook

Plant knoflook en uitjes voor de oogst in het komende jaar.

11. Rooi vaste planten

Rooi vaste planten op die uitgebloeid zijn, scheur ze, knip het grootste deel van het blad af en plant de jonge stukken terug. Gooi het oude hart weg.

12. Zo droog je pepers

Droog pepertjes door ze aan een draad te rijgen en op een droge, beschutte plek te hangen.

NOG NIET UITGEKLUST? HIER VIND JE MEER KLUSJES OM NU TE DOEN IN DE TUIN!

FOTOGRAFIE EN ILLUSTRATIES GETTY IMAGES | TEKST MARIE TROMP EN LAURENCE MACHIELS