15x tuinklusjes voor februari. In een waterig zonnetje bloeien de krokussen en sneeuwklokjes. De tuin roept. Langzaam wordt het weer tijd om te starten met tuinklusjes. Alles wat je nu doet scheelt je later veel werk.
15x tuinklusjes voor februari
1
Start met het binnen zaaien van tuinbonen of Lathyrus (pronkerwt). Zaai Lathyrus in hoge potten of wc-rolletjes zodat ze lange wortels kunnen maken. Week de zaden een paar uur in water en leg ze met de navel naar beneden op de grond. Dek de zaden af met een vingerkoot grond. Plant ze buiten uit als ze ongeveer 10 cm hoog zijn. Lees ook: Lathyrus odoratus, in 10 stappen voorzaaien en uitplanten.
2
Knip de vaste-plantenresten af, knip ze klein en strooi tussen de vaste planten en bollen in de border.
3
Hang nestkastjes op. Minstens 2 meter hoog in de halfschaduw met het vlieggat op het noorden of noordoosten gericht. Houd minimaal 8 meter afstand tussen de kastjes. Behalve om mussen te lokken. Zij wonen graag in kolonies dicht op elkaar.
4
Snoei dak- en leibomen. Knip de verticaal groeiende takken weg net boven de horizontale hoofdtak. Gebruik scherp gereedschap voor gladde snoeiwonden.
5
Knip de zijscheuten van blauweregen (Wisteria) terug tot op 3 ogen van de hoofdtak. Lees hier 3 nuttige tips over blauweregen.
6
Controleer de kuipplanten in de winterstalling. Laat op een zonnige dag frisse lucht binnenstromen. Sluit de ruimte aan het eind van de dag weer af.
Controleer ook de ‘gewone’ planten in potten. Staan ze al jaren in dezelfde pot, dan is het tijd voor een opfrisser. Haal ze uit de pot. Krab de grond tussen de wortels weg, snoei wat oude stukken van de wortels weg om de groei van de jonge wortels te bevorderen en plant ze met verse potgrond terug in dezelfde of een grotere pot.
7
Kies voor bol-op-pot-tulpen als je bent vergeten ze als bol te planten. Zet ze op de wat saaie plekken in de tuin. Dat vrolijkt de boel behoorlijk op. Komend najaar wel bollen planten? Kijk voor tulpensoorten (wilde!) vooral eens op de website van Meeuwissen in Voorhout.
8
Check na een storm of de jonge aanplant nog stevig in de grond staat. Zet scheef gewaaide planten voorzichtig recht. Controleer of de paal en band bij bomen nog steun geeft.
9
Snoei heesters die ná de langste dag (21 juni) bloeien zoals hibiscus, vlinderstruik, hortensia ‘Annabelle’ en winterharde fuchsia. Knip hun takken terug tot ongeveer 30 cm boven de grond. Ze maken bloemen op jonge scheuten die in het voorjaar groeien.
10
Snoei van uitgebloeide winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) – illustratie hierboven – de dode en uitgebloeide takken diep weg. Bind jonge scheuten in een waaiervorm aan de muur of schutting en dan is het wachten op de nieuwe groeischeuten.
11
Boen groene aanslag op de terrastegels weg met heet water.
12
Trek onkruid weg uit de borders en strooi compost op de schone grond.
13
Vervroeg het uitlopen van rabarber en de oogst ervan door een plastic kuip, grote emmer of bleekpot van terracotta over de plant te plaatsen. De stengels blijven mooi lang en slank door het gebrek aan licht én de warmte die blijft hangen onder de pot. Door het bleken smaken de malse en zachte stengels zoeter.
Lees hier alles over rabarber, knalroze knapperd onder de voorjaarsgroenten.
14
Bewaar goed vertakt snoeihout, zoals van een berk of hazelaar, en gebruik het komend jaar als steun voor vaste planten.
Stapel overig snoeihout voor een takkenril in een verloren hoekje. Dit biedt een schuilplek aan insecten, egels en vogels.
15
Maak een start met het uitvoeren van je tuinplannen. Planten overplanten kan nog makkelijk, omdat ze in winterrust zijn. Als het vriest even wachten met overplanten.
TEKST MARIE TROMP | FOTOGRAFIE EN ILLUSTRATIES GETTY IMAGES | FOTOGRAFIE TULPEN WWW.MOOIWATBLOEMENDOEN.NL