Wat snoei je weg, en wat laat je staan in november + andere tuinklusjes

Mariëtte Laan

25 October 2023

tuingereedschap - tuinklusjes voor november - hark

Bessen en herfstblad geven kleur aan de tuin. Planten gaan in winterrust, nu is de tijd om te verplanten! Je blijft warm door plantgaten (voor rozen met ‘blote’ wortel bijvoorbeeld) te graven, te snoeien en op te ruimen. 15 tuinklusjes voor november.

15x tuinklusjes voor november

1roos planten - handschepje - tuinklusjes voor november

Bestel je favoriete rozen met ‘blote’ wortel. Nu zijn ze nog op voorraad bij de kweker (kijk bijvoorbeeld bij biologische Rozenkwekerij De Bierkreek). Plant de rozen meteen. Ze wortelen graag diep. Graaf daarom een ruim plantgat van 60 cm diep, meng de grond met verteerde stalmest, compost of rozengrond. Stop de entplaats (verdikking op de stam) 4 cm onder de grond voor een stevige plant.

GESPOT OP INSTAGRAM

Dit kunstje met klimrozen willen we je niet onthouden:

klimrozen - klimroos - Jenny Barnes

Jenny Barnes is head gardener op een Engels landgoed. Ze snoeit en bindt klimrozen op een bijzondere manier aan. In de winter zie je kunstige cirkels en bollen van de takken, in de zomer bloeien ze met extra veel bloemen.
Doe een, zoals dat inmiddels heet, niff.barnes met je ramblerrozen:
• Haal de soepele, nieuwe scheuten van (rambler)klimrozen los.
• Knip oude, uitgebloeide takken diep weg.
• Knip zijscheuten op de hoofdtak terug tot 3 cm en bind de gesnoeide scheuten in cirkels aan de klimhulp.
Kijk voor inspiratie op de Insta van Jenny Barnes.

2

Maak van een rest tegels en klinkers een stapelmuur. Houd ruime voegen aan, vul deze met holle stengels, stro en dennenappels. En klaar is het insectenhotel voor wintergasten.

3

Ruim potten met afgestorven eenjarige planten op, maak ze schoon en zet ze ondersteboven weg.

4

Graaf potten met Agapanthus en Canna buiten in, dek ze af met een dikke laag blad, zodat ze in de tuin kunnen overwinteren.

5

uitgebloeide papavers - zaaddozen - wintersilhouet -

Veel uitgebloeide vaste planten hebben een prachtig wintersilhouet, laat ze dus vooral staan. Bovendien pikken vogels er graag een zaadje uit mee en overwinteren insecten tussen de stengels.

6

Plant uien en knoflook met het puntje van de bol nét boven de grond uit.

7

Maak je tuinmeubels schoon voor ze de winter in gaan. Vogelpoep bijt diep in de lak van ijzeren en aluminium meubels. Verwijder het met een warm sopje en spons. TIP Stapel tuinmeubels niet op onder een luchtdicht zeil, omdat schimmels dan juist vat krijgen op de meubels. Zorg dat er lucht via de onderkant komt.

8

tuinklusjes voor november - snoeischaar slijpen Maak het tuingereedschap schoon. Borstel grond- en plantenresten weg. Verwijder met een vijl bramen van stalen delen en vet ze in. Schuur de houten stelen glad met schuurpapier en vet ze in met lijnolie. Hang alles hierna schoon en droog op. Wij kunnen je de workshop Gereedschapsonderhoud bij De Wiltfang aanraden.
Laat de grasmaaien slijpen.

9

Halveer de slappe takken van struikrozen, vlinderstruik en Lavatera. De echte snoei volgt aan het einde van de winter.

10

Verzamel afgevallen blad in jutezakken, laat het verteren tot bladaarde en compost. Misschien overbodig om te zeggen: raap eerst de gaafste en mooiste herfstbladeren van de grond, want die zorgen binnen overal voor sfeer. Klik hier voor herfstdecoratie-inspiratie.

11

eekhoorn - voeren - tuinklusjes voor november Eekhoorns doen niet aan een winterslaap. Wel zijn ze elk najaar ijverig bezig met het aanleggen van een wintervoorraad. Daar kunnen ze wel wat hulp bij gebruiken. Speciale voedermix, -huisjes en nestkasten vind je op www.vivara.nl. Bijvoeren kan met stukjes fruit en groente zoals wortel en komkommer.

12

Verplaats niet-winterharde planten naar de winterstalling of kas. Knip dode en beschadigde takken weg en maak de planten onkruidvrij.

13

Snoei de takken van de dakplataan met blad en al weg, dat ruimt lekker op. Check sowieso alle bomen in de tuin. Zaag takken alvast weg die anders bij een storm misschien afbreken en gevaarlijke situaties veroorzaken.

14

paarse hortensia - Hydrangea - hortensia in de herfst

Wacht met het afknippen van hortensiabloemen tot na de eerste nachtvorst. Dan beginnen de bloemen pas echt mooi te verkleuren en is de plant in rust. Knip de bloemen met steel en al af, verwijder het blad en zet ze in een vaas met vochtig zand. Ze drogen dan vanzelf mooi in.

15

Paddenstoelen kunnen ineens op dood hout van bomen verschijnen, zoals de oranje spikkels van de meniezwam. Knip takken met deze spikkels weg. Controleer de voet van oude bomen. Zwammen kunnen de stam aantasten en zo de boom verzwakken.

FOTOGRAFIE GETTY IMAGES | TEKST MARIE TROMP


Meer planten & tuin