Tuinverlichting: hoe en wat wat kies je?

Mariëtte Laan

28 October 2022

tuinverlichting - sfeerverlichting

In de donkere maanden zorgt licht voor gezelligheid, ook in de tuin. Kies tuinverlichting met zorg, dan geniet je er des te meer van.

tuinverlichting - catalpa - tuin

Functionele tuinverlichting of sfeerverlichting?

Er is een enorm aanbod in tuinverlichting, wat het kiezen er niet makkelijker op maakt, integendeel. Om erachter te komen wat je nodig hebt, stel je jezelf allereerst de vraag of de verlichting functioneel of alleen sfeerverhogend moet zijn.
Functionele verlichting moet helder zijn en op belangrijke punten in de tuin worden aangebracht. Bijvoorbeeld bij een trap, opstapje, een hek, parkeerplaats of in een donkere zijgang.
Sfeerverlichting mag zachter van kleur zijn. Deze verlichting ontsteek je tenslotte alleen als je ’s avonds van de tuin wil genieten.

Kijk voor tuinverlichting bijvoorbeeld op in-lite en tuinwinkel Extra Vert.

Dit wil je weten voor je aan tuinverlichting begint:

  • Je maakt vrij eenvoudig een verlichtingsplan (zie hieronder).
  • De kosten van het stroomverbruik vallen mee. Moderne tuinverlichting werkt op 12 volt laagspanning of op zonne-energie die opgeslagen wordt in een accu.
  • Het is ook niet meer nodig om een lichtschakelaar te bedienen; een tijdklok of sensor regelt alles feilloos. Deze generatie tuinverlichting is bovenal veilig.
tuinverlichting - sfeerverlichting

Tuinverlichting: zo maak je een verlichtingsplan

  1. Maak een plattegrond van de tuin en geef daarop aan waar het terras, de vijver, bomen en andere belangrijke focuspunten in de tuin liggen of staan die ’s avonds wat extra aandacht met licht verdienen.
  2. Zet de soorten verlichting die in aanmerking komen op een rij en kijk welke bij je tuin passen. Er zijn 5 soorten tuinverlichting:
    1. Naar boven schijnend: dit is ‘uplight’ en zorgt voor een sprookjesachtig effect.
    2. Naar beneden schijnend, ‘downlight’, zorgt voor een versterkt maanlichteffect.
    3. Gericht op een voorwerp: een spotlicht accentueert een bijzonder voorwerp.
    4. Verlichting met een brede stralenbundel, zorgt voor een dramatische verlichting van een silhouet.
    5. Laag bij de grond aangebracht licht: deze vorm van aanlichten zorgt voor schaduwen op muren van planten of struiken die ervoor staan. Of kies voor een kleureffect met gekleurde lampen of kleurfilters.
  3. Bepaal welke gedeelten van de tuin je wilt verlichten. Te veel licht maakt de tuin in de avond plat en saai. Probeer subtiel te zijn, bijvoorbeeld door het verlichten van een focuspunt. Hiermee kan het ‘zwarte gat’ al verdwijnen. Je kunt bijvoorbeeld een solitaire boom of een groene achterwand kiezen om uit te lichten.
  4. Zet de verlichtingspunten op de tekening.
  5. Handig: probeer eerst wat uit door met een verplaatsbare lamp te werken. Zodra je de plek hebt bepaald, kun je de vorm, hoeveelheid licht en kleur kiezen.
  6. Als laatste kies je de vorm van de lamp. Houd met de vorm voor de functionele tuinverlichting rekening met de stijl van het huis of het interieur. Sfeerverlichting kan simpel zijn: als uplight weggewerkt in de grond of een schijnwerper verscholen achter groen.
tuinverlichting - uitgelichte boom - uplight

TEKST EN FOTOGRAFIE MAAYKE DE RIDDER

Ook leuk om nu te lezen: inspiratie voor de kerst: 4 x kerstverlichting in ’t groen

Lange winteravonden, ze vragen om extra licht, zowel binnen als buiten. Gelukkig is er volop kerstverlichting te koop. De snoeren met ledlampjes zijn overal inzetbaar. Liefst sfeervol tussen het groen, in het mos of simpelweg om wat mooie takken gewikkeld. Lees verder >>


Meer planten & tuin