De Bloeimeesters is een collectief van tuinontwerpers, kwekers, beplantingsadviseurs en hoveniers die tuineigenaren willen inspireren hun tuinen te vergroenen. Elke maand licht een van hen een speciale tuinplant uit. Dit keer: beplantingsontwerper Jessie Straathof over de zevenzonenboom (Heptacodium miconioides).
Zevenzonenboom
Jessie: “Qua bloeiende bomen en heesters hebben we in de Nederlandse tuinen vooral te maken met voorjaarsbloeiers. Daarna valt de tuin een beetje in een groen gat, een gat dat gevuld kan worden met deze beauty, de zevenzonenboom! Uniek aan deze kleine tuinboom, die zijn oorsprong vindt in China en pas relatief kort in cultuur is in ons land, is de late bloei en dan vooral de ‘nabloei’. Niet dat Heptacodium twee keer bloeit, maar daar zo meer over.”
Waar is de plant op z’n best?
“Deze grote heester tot kleine boom heeft een mooie opgaande groeivorm en ontwikkelt een ronde kroon, een zogenaamde vaasvormige groei. Hij kan met zijn kroon deels in de schaduw van grotere bomen staan, waar hij goed tot zijn recht komt als link tussen de lagere en hogere begroeiing in de tuin. Een niet te zware bodem is ideaal en hij verdraagt enige droogte. Houd wel rekening met bestrating, de wortels groeien redelijk horizontaal en kunnen die enigszins opdrukken.”
De lichtbruine stam en takken beginnen al vroeg op charmante wijze te pellen, waarbij de buitenste bast in dunne slierten loskomt van de boom. Met een slim gepositioneerd grondspotje geeft dit pellen van zomer tot winter een extra sierwaarde aan de Heptacodium. Het licht hangende, glanzend groene, gezond ogende blad geeft in het najaar, ten tijde van die nabloei, een mooie herfstkleur. Een lichte verkleuring, van een gele tot purper-bronzen tint, geeft een gloed over de boomkroon. Het blad heeft een kenmerkende drievoudige hoofdnerf, waaraan je deze soort ook buiten het bloeiseizoen makkelijk kunt herkennen.”
Zeven of toch zes zonen?
“De bloei is de reden voor de eigenaardige naam van deze boom. In september openen zich de witte bloempjes, die in losse trossen aan de uiteinde van de roodbruine takken zitten. De bloempjes staan in clusters van drie tot zeven, waarvan steeds een in het midden en de andere in een krans eromheen, de zeven zonen. Wat enigszins verwarrend is, want in werkelijkheid zijn de bloemen in de krans veelal met z’n zessen, niet met zevenen. Maar deze telfout is de Heptacodium snel vergeven. De kransen volgen elkaar enkele keren op waardoor de boom relatief lang bloeit. Bijen en met name vlinders zijn dol op de nectarrijke bloemen en vliegen af en aan in de warme septemberzon.”
En in de herfst?
Als toegift volgen de ontwikkeling van de eerder groene en compleet onzichtbare schutbladeren en vruchtjes, die vaak al tijdens de bloei beginnen uit te groeien en te verkleuren. Met als gevolg dat waar eerst clusters witte bloemen bloeiden, nu losse, ietwat hangende baksteenrode trossen vruchtjes zijn ontstaan. Deze vijfdelige, stervormige vruchtjes lijken op een rode variant van de eerdere bloemen, en de boom heeft nu in plaats van een witte, een warmrode tooi. Met als bijkomstigheid dat ze de sierwaarde van de boom enorm verlengen. De rode clusters blijven immers tot in het najaar aan de boom hangen. Een feestje voor de herfsttuin.
Mooi in combinatie met…?
“De witte bloemen van de zevenzonenboom combineren mooi met bijvoorbeeld de witbloeiende Aster divaricatus en het rood aanlopende blad van Hydrangea quercifolia. Of juist samen met de koelblauwe Geranium ‘Rozanne’ en het golvende, frisgroene Japanse bosgras (Hakonechloa macra).”
Plantpaspoort
Latijnse naam: Heptacodium miconioides
Nederlandse naam: zevenzonenboom
Soort plant: grote heester tot kleine boom
Standplaats: zon tot halfschaduw
Grond: vochtig tot droog
Bloei: augustus tot september
Bloemkleur: wit
Hoogte: 5 tot 7 meter
Stel je vraag
Met ingang van het maartnummer beantwoorden de tuinexperts elke maand de meest interessante tuinvragen in onze rubriek De Tuin In. Heb jij een tuinvraag? Stuur die in naar info@seasons.nl.
De Bloeimeesters online
Op www.debloeimeesters.nl vind je inspirerende 360° voorbeeldtuinen waar je doorheen kunt ‘wandelen’, met bij elke plant praktische informatie over groei en bloei. Je kunt de planten ook via de site kopen.
Bekijk hier alle planten van de maand tot nu toe.
TEKST: JESSIE STRAATHOF FOTOGRAFIE: ARJAN BOEKEL, IVERNA ZAALBERG