Zo maak je je eigen theetuin

Marloes Blom

17 April 2022

theetuin

Ben je ook zo’n theeleut, én houd je van tuinieren? Kweek dan eens zelf planten waarvan je lekkere thee kunt zetten. In het praktische tuinboek ‘Geluk zit in een groen hoekje’ lees je hoe je een theetuin creëert – en wij mogen het delen.

Zo maak je je eigen theetuin

Een eigen theetuintje maken of aanleggen is een fluitje van een cent. De meeste kruiden doen het uitstekend in potten, dus een klein balkon is al genoeg om wat smaakbommen op te huisvesten. Kijk wel welke standplaats je plant nodig heeft. Natuurlijk kun je de planten ook in de volle grond zetten. Zaak is wel dat de droogteminnende planten (zoals tijm, rozemarijn en lavendel) een beetje apart staan van de planten die wel geregeld een slokje lusten (zoals de citroenmelisse en roomse kervel, die ook beide van een schaduwrijker plekje houden). Een ander punt om rekening mee te houden: gebruik echt alleen planten die op biologische wijze zijn geteeld. Je wilt geen thee van groen dat is groot getrokken met kunstmatige preparaten en waarvan de bladeren eventueel zijn behandeld tegen plagen en ziektes. Na het kopen en planten van je theeplanten, kun je niet meteen oogsten. Zoals bij alles in de tuin: je geduld wordt beloond. Laat je planten even aanslaan, laat ze groeien, pas als je ziet dat er genoeg nieuw blad en nieuwe stengels komen, kun je aan de slag met je schaartje. Let ook even op hoe je je plant mag knippen. In de meeste gevallen geldt: alleen de toppen. In de horeca krijg je lange takken munt in je thee, maar dat overleeft de plant niet. Knip dus her en der toppen uit je plant en je stimuleert hem om nog meer nieuwe takken aan te maken.

Lekkere basis voor je eigen theetuin

Bekende en goed verkrijgbare planten die je een heel fijn smaakpalet bieden:

  1. muntsoorten, zoals aardbeienmunt, chocolademunt, ananasmunt, en pepermunt. Lees ook munt kweken: een simpel stappenplan & 7x munt met een bijzondere smaak
  2. citroenmelisse (is niet alleen lekker, maar helpt ook bij tal van kwaaltjes, zoals hoofdpijn en misselijkheid)
  3. citroenverbena, ook wel verveine (wonderthee!)
  4. lavendel (slechts een paar gedroogde bloemknopjes, anders wordt de smaak bitter)
  5. roos (rozenblaadjes geven je thee een onweerstaanbaar lief aroma)
  6. diverse tijmsoorten, zoals citroentijm, wilde tijm, gewone tijm (lekker met honing en verzachtend bij luchtwegproblemen)
  7. viooltjes (de bloemen zijn eetbaar en erg decoratief; een bloemetje drijvend op een kopje dampende thee zal je visite doen stralen)

theetuin

theetuin

Let op: munt rukt op!

Munt is een heerlijke plant om te hebben, maar woekert enorm. Zet je munt in de volle grond, dan ben je voor je het weet verwikkeld in een oneindige strijd om de rest van je tuin muntvrij te houden. Dus: zet munt altijd uit voorzorg in een pot of een bak. munt

Geluk zit in een groen hoekje

geveltuin We weten natuurlijk al lang hoeveel geluk een tuin brengt. Maar óók een smalle geveltuin, balkon of (dak)terras heeft al een positief effect op ons welzijn. Dat weten Suzanne de Boer en Nicolien de Rooij, auteurs van ‘Geluk zit in een groen hoekje’ ook. Nicolien combineert een moes-, speel- en dierentuin op de 66 vierkante meter achter haar huis. Suzanne komt vlinders en andere fladderaars tegemoet in haar volkstuin in Amsterdam. Met hun boek delen ze hun passie voor tuinieren, en maken ze die dosis fijne groene vibes voor iedereen toegankelijk. Want je hoeft echt niet over enorm groene vingers te beschikken, zo stellen ze: vergroenen kan echt iedereen. Stap voor stap, steeds een (mini)project erbij. In dit boek vind je volop inspiratie, of je nu een (gevel)tuin, balkon of dakterras hebt.

Suzanne de Boer en Nicolien de Rooij | Geluk zit in een groen hoekje | KNNV | € 24,95 | Meer info & bestellen via knnvuitgeverij.nl of je plaatselijke boekhandel.

CREDITS: TEKST SUZANNE DE BOER & NICOLIEN DE ROOIJ | BEELD (HEADER) & PIXABAY

Meer theetips


Meer planten & tuin