Zonnebloemen zaaien – dat doe je nu

Mariëtte Laan

14 april 2023

zonnebloemen - zomer - tuin

Zonnebloemen zaaien is het makkelijkste dat er is: je zaait de grote zonnebloemzaden ter plekke uit in de tuin vanaf half april t/m mei. Ze kiemen snel en leveren spectaculaire bloemen op.

Kies de kleur van je zonnebloemen

zonnebloemen in twee kleuren - zomertuin

Zonnebloemen (Helianthus) zijn allang niet meer alleen geel, je hebt ook prachtige bijna witte, citroengele, chocoladebruine en wijnrode, en alle tinten daartussen.
Een prachtige, op-en-top exotische verschijning is de Mexicaanse zonnebloem (Tithonia rotundifolia ‘Red Torch’) met haar hoogte van 1,5 m en feloranje bloemen. Wie ‘gewone’ zonnebloemen te gewoontjes vindt, moet deze maar eens proberen. Strooi geen aarde over de zaden, ze hebben licht nodig om te kiemen!
Kijk voor zaden van de Mexicaanse zonnebloem o.a. op pluktuinpluk.com.

Extra aantrekkelijk voor bijen en vlinders

Doe vlinders, bijen en hommels een plezier, en zaai wat extra inheemse bloemen tussen je zonnebloemen, zoals knoopkruid (Centaurea jacea), wilde peen, slangenkruid (Echium vulgare), beemdkroon (Knautia arvensis), klaprozen en wilde marjolein. Contrasteert ook mooi!

Kies de plek voor je zonnebloemen

Zonnebloemen – de naam zegt het zelf al – houden van zon. Zoek dus een zonnige plek om te zaaien.. Als je ze dicht genoeg bij elkaar zaait, kan het onkruid er amper tussen. Heb je geen tuin? Geen probleem: lage zonnebloemen (50 cm) kunnen prima in een pot op het terras. Zet maximaal drie zonnebloemen in een pot van Ø 30 cm.

Goed om te weten

Weet je nog niet waar je je zonnebloemen wilt planten? Zaai ze dan voor in potjes. Duw de zaadjes 2 cm in de potgrond, geef goed water en zet de potjes op een zonnige plek. Laat de grond niet uitdrogen. Zodra de plantjes 10 cm hoog staan, kun je ze uitplanten. Laat 20 tot 30 cm tussen elke plant.

En dan… zaaien maar!

zonnebloemzaden - zonnebloemen zaaien

Als je nu zaait, pluk je tegen eind juli je eerste zonnebloemen. Lage soorten bloeien het snelst.
Zo doe je dat:
Maak de grond 5 tot 10 cm diep los en hark fijn.
Schud wat bloemenzaad in je hand en zaai met duim en wijsvinger, zoals je een snufje zout strooit. Zaai de hele plek in.
Strooi hooguit een halve centimeter fijne aarde over de zaden.
Duw de aarde met je voeten aan, de zaden moeten vast in de grond liggen.
Begiet ze zachtjes, met een fijne waterstraal.
Houd de grond vochtig tot alle zaden zijn gekiemd; reken op 5 tot 10 dagen.
Strooi preventief ecologische slakkenkorrels als je veel slakken in de tuin hebt. Slakken zijn namelijk dol op malse zonnebloemblaadjes!

rode zonnebloemen - plukbloemen - zomerboeket van zonnebloemen

Vork in de aanslag

Staan sommige plantjes te dicht bij elkaar? Lift ze met een keukenvork uit de grond en plant ze op een lege plek, elke bloem moet 5 à 10 cm ruimte hebben. Geef daarna water.

Moestuintip

Zaai gerust wat hoge zonnebloemen in de moestuin, en laat er je klimbonen langs groeien, dat spaart je een klimconstructie.

Goeie vraag!

Draaien zonnebloemen echt met de zon mee? De Franse naam ‘tournesol’ laat vermoeden van wel, maar in werkelijkheid is dat sterk overdreven. Zonnebloemen richten zich wel naar de ochtendzon en draaien hun hoofden dan lichtjes met de zon mee, maar erg opvallend is dat niet.

Meer over zonnebloemen:

  1. Zonnebloem ‘White nite’: de kleur van vanille
  2. Alles over de zonnebloem: zonnetje in huis, van crème-wit tot oranjebruin
  3. Zonnetjes op stelen: 4x stylen met zonnebloemen
  4. 5 tips tegen hangende zonnebloemen in een vaas.

TEKST LAURENCE MACHIELS | FOTOGRAFIE GETTY IMAGES