De betovering van de Oostenrijkse bossen

Jorien Thijs

17 September 2021

Een wandeling door het bos is een verademing voor je zintuigen. Maar in onze eigen bosgebieden is de bewoonde wereld nooit ver weg. Hoe anders is dat in de eindeloze bossen van Oostenrijk. Er zijn maar weinig plekken in Europa waar je het oergevoel van de natuur zo dicht benadert.

Dit artikel is in samenwerking met Austria.info

Sluit je ogen. Luister naar het geruis van de wind. Adem in en zuig je longen vol. Wie zijn zintuigen blootstelt aan de atmosfeer van het bos, komt helemaal tot rust. Weg zijn je dagelijkse zorgen, een verkwikkend geluksgevoel is je deel. Er is een naam voor: shinrin-yoku, Japans voor ‘baden in het bos’. Lang voordat deze therapie hip werd, beoefenden de Oostenrijkers al de kunst van het je onderdompelen in de natuur. Wandelen tussen eeuwenoude beuken, sparren en esdoorns, de frisse geur van hars en aarde opsnuivend. Blootsvoets, of liggend op het mos. Een vorm van zelfontplooiing, maar ook van duurzaam toerisme waar de Oostenrijkers veel waarde aan hechten.

(c) Österreich Werbung / Maximilian Salzer

Ecologische waarde

Oostenrijk is een van de bosrijkste landen van Europa. Bijna de helft van het land is bosgebied. Een kwart daarvan is beschermd. De oerbossen van nationaal park Kalkalpen en wildernisgebied Dürrenstein zijn uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Dit zijn bossen die nog uit de IJstijd dateren en vrijwel ongerept zijn gebleven. Wandelen is de beste manier om er ongestoord kennis mee te maken. En dat kan in elke deelstaat van het land. Oostenrijk heeft 48 beschermde natuurparken en 6 nationale parken die ecologisch van grote waarde zijn. Sommige natuurgebieden hebben de status van ‘Biosfeerpark’, zoals Nockberge en Lungau. Daar wordt de biologische en culturele diversiteit van het landschap streng bewaakt. Overal zijn prachtige wandelroutes uitgezet, die door talloze knooppunten met elkaar in verbinding staan.

(c) Waldviertel Tourismus / www.ishootpeople.at

Wandelen met het gezin

Het Waldviertel in Nieder-Österreich staat bekend om zijn familievriendelijke wandeltochten. Eén ervan is de Nebelstein Erlebnis Wanderweg, een rondwandeling van 11 kilometer door sprookjesachtige bossen. Boven op de 1.017 meter hoge Nebelstein word je beloond met schitterende vergezichten. Al even bijzonder is de Druidenweg van Ysperklamm, een geheimzinnige wandeling door het dichtbegroeide bos en langs bizarre rotsformaties, die eeuwenoude legenden hebben geïnspireerd. De Wasserwunderweg brengt je door idyllische valleien die door beekjes worden doorsneden. Je komt bronnen tegen, waar je uit kunt drinken. En als je stil bent, is de kans groot dat je kennismaakt met de natuurlijke bewoners van het bos, zoals otters, bevers, herten en zeearenden.

(c) Waldviertel Tourismus / www.ishootpeople.at

Nationale parken

Voor geoefende wandelaars zijn de routes in de nationale parken onvergetelijk. Maar ook daar zijn eenvoudige en middelzware wandelroutes te vinden, variërend van 4 tot 182 km. Het bosrijkste nationaal park is Kalkalpen. Driekwart van het park is begroeid met dennen, sparren en beuken, die tot hoog op de flanken van het Sengsengebirge en de Reichramiger Hintergebirge groeien. Je kunt ook de loop van de Donau volgen. De grote rivier is het middelpunt van Donau-Auen, het laatste grote uiterwaardenlandschap van Midden-Europa. Door de bescherming van de oevers en stroomgebieden is het oorspronkelijke landschap behouden gebleven. Wandelen in het Thayatal is ook een avontuur. Dit bos heeft het karakter van een oerwoud, zo dichtbegroeid zijn de oevers van de Thaya. Er leven zelfs wilde katten. Op de rotsplateaus groeien geneeskrachtige kruiden en zeldzame bloemen. Je kunt hier wandelen met een gids en als je wat verder wilt, kom je door buurland Tsjechië. Na een indrukwekkende tocht voel je je als herboren. Laat dat maar aan het bos over. Lees hier meer over op Austria.info. Hoofdbeeld: (c) Österreich Werbung / Susanne Einzenberger

(c) Österreich Werbung / Susanne Einzenberger


Meer Reizen