Ontdekkingsreis door Thüringen: de perfecte wandel-en-lekker-eten-trip

Anne Bonthuis

3 juli 2018

Thuringen

Op slechts 500 kilometer van Nederland en toch grotendeels onontdekt: Thüringen, een deelstaat in het voormalige Oost-Duitsland, is de ideale regio voor een wandel-en-lekker-eten-trip. Met als grote trekkers schitterend oerbos en gemütliche dorpen en steden. Wij zochten alvast de leukste adressen voor jullie uit.

Droomhuisjes

Traumhaft (‘als in een droom’) is een vaak gehoord woord in Duitsland. De ‘traumhaft’ houten chalets van Hainichhöfe, midden in de natuur, zijn zo relaxed dat je de rest van Thüringen ook voor een andere keer zou kunnen bewaren. Een zalig hoog houten terras met weids uitzicht over de velden en heuvels, een fijne open keuken, douche met infrarood-sauna en een houtkachel. Elke ochtend staat een ontbijt voor de deur. Maar het allerleukst is wel dat je zo het Nationaal Park Hainich in loopt voor prachtige wandelingen. hainichhoefe.de

Boomkruinenpad

Langgerekte velden en heuvels, bergen tot duizend meter hoog, en een eindeloos woud. Bijzonder: in de oerbeukenbossen van Nationaal Park Hainich is een boomkruinenpad, waarop je net boven de bomen loopt. Met uitzicht over een groots landschap: een dak van talloze bomen. Eenmaal terug op de grond stil je je wandeltrek op z’n Thürings: met een stevige beet in een broodje sappige, kruidige Thüringer worst. thuringerwald.nl

Worstcultuur

Wat pasta is voor de Italianen, is de Thüringer worst voor de Thüringers. Het is een stevige, sappige, smakelijke worst, die veel minder vet bevat dan andere Duitse bratwursten. Met opmerkelijke kruidige smaakmakers zoals karwij, marjoraan en knoflook. De worstervaring bij Faustfood, in de mooie oude binnenstad van Erfurt, is het leukst en lekkerst, omdat ze hun worsten voor je neus grillen op grote (indoor) barbecues. Je eet ze op hun kleine terras of binnen. Met bier erbij natuurlijk. faustfood.de

Wijn uit Weimar

Er zijn vijf wijndomeinen in Thüringen en de kleinste ligt bij de stad Weimar. Door de lange Oost-Duitse periode werd de wijnbouw verwaarloosd. Men dronk bier. Des te leuker is het nu dat de wijnbouw helemaal terug komt. Weingut Weimar is piepklein, maar Andreas Freier maakt wijn met veel passie en resultaat. Hij vult met de hand vierduizend flessen per jaar met fruhbürgunder (rood), regent, graubürgunder, blauzweigelt en chardonnay. En wat we proeven verrast behoorlijk. weingut-weimar.de

De laatste waterkersman

In het begin van de twintigste eeuw was de stad Erfurt een belangrijk waterkerscentrum. Al sinds 1630 wordt de kers er op traditionele manier geteeld. Overal waren mooie ‘bedden’ met zuiver water waarin de waterkers welig tierde. In de DDR-tijd was er weinig aandacht voor de waterkersproductie, en vandaag de dag is alleen kwekerij Ralph Fischer nog over. We proeven Ralphs waterkers rechtstreeks uit het water: pittig, kruidig, heerlijk! Erfurter Brunnenkresse, Hochheimerstrasse 23, Erfurt, slowfood.de/brunnenkresse  

Eeuwenoude mosterdfamilie

De mosterdmolen in het dorp Kleinhettstedt is een familiebedrijf zoals je ze maar weinig ziet: vanaf 1742 wordt er mosterd gemalen. Sybille Morgenroth maakt de pure middelgrove mosterd nu samen met haar broer Ulf en moeder Katherine. Er zijn ruim vijftien soorten: van sinaasappel- tot vijgenmosterd, kummelmosterd en mieriksmosterd. De klassieke mosterd smaakt perfect bij de Thüringer worst. premiumsenf.de

Bier van thuis

De brouwers van Heimathafen, gevestigd op een industriële plek aan de rafelrand van Erfurt, zorgen voor een frisse wind in het Thüringer bierland. Ze maken nieuwe Duitse bieren op geheel eigen wijze: Gaby (wit), Egon (pils) en Jack (pale ale). Lekkere, karaktervolle biertjes die vrij ‘hoppig’ zijn. heimathafenbier.de

Rondje Thüringen Klöße

De Thüringers houden van hun Klöße. Een grote noedel, gemaakt van geraspte aardappel en aardappelpuree, met erin een stukje witbrood. Erop een beetje gebruinde boter. Ze eten ’m met vlees en worst. Geen verfijnde keuken, wel eenvoudig en goed.

  • Chef Maria Groß doet het anders bij restaurant Bachstelze. Gevestigd in een geweldige stadsvilla midden in het groen, waar je heerlijk in de tuin kunt zitten. Om zeven uur ga je met iedereen naar binnen, waarna Maria je een ‘Thüringen nieuwe stijl’ driegangendiner voorzet. Maar uren in de tuin hangen en hapjes eten uit de tuin-foodtruck kan ook. mariaostzone.de
  • Bij Gasthaus Feuerkugel aten we de Klöße voor de lunch met stoofvlees in zwartbier. feuerkugel-erfurt.de
  • Bij restaurant Kromers eet je klassiek Thürings Duits (runderrollade met spek, rode kool en Thüringer Klöße), maar wel op slowfood wijze, met producten van lokale boeren. kromers-restaurant.de

Porseleingeheim

Dat Thüringen ook bekendstaat om haar porselein (uit de omgeving van de stad Jena) wisten we niet. Leuchtenburg (iets ten zuiden van Jena) is niet alleen een historische achthonderd jaar oude burcht met prachtige vergezichten, maar ook het thuis voor een porseleinexpo die vijfhonderd jaar porselein in vogelvlucht laat zien. Daarbij is er ook een fijn terras en bruine bistro. leuchtenburg.de

Dooreettaart

Soms eet je een taart waarvan je stil valt. Dat gebeurt niet vaak. Maar bij Koriat, aan een groen lommerrijk pleintje in Weimar, zijn de taarten licht en luchtig of romig en notig. En gewoonweg zalig. Aanrader: de cheesecake. Loop ook even de hoek om voor het leuke jonge Brotklappe. Hier bakken ze prachtbroden van eigen zuurdesem en hun delicatessenbrood met zwartbier, karnemelk, roggekiemen en spelt. koriat.de, brotklappe.de

Meer lezen over Thüringen?

Kijk dan op vakantie-thuringen.nl Tekst Merijn Tol | Fotografie Ernie Enkelaar Deze advertorial kwam tot stand in samenwerking met Thüringen. 

Lees ook:

Reistip: Nationaal Park Krka in Kroatië Le Piquet: familiehuis voor elk seizoen Logeren in the pink pepper tree op Mallorca BewarenBewaren BewarenBewaren