Natuurpaviljoen ’t Badhuys op Vlieland

Marloes Blom

14 november 2020

Natuurpaviljoen 't Badhuys

Altijd een moment om naar uit te kijken onder het wandelen: straks koffie met taart in die nostalgische boshut, dat fijne café aan het water of theehuis op de hei. Seasons brengt de leukste natuurpaviljoens in kaart en tipt wat eromheen allemaal te doen is. In deze aflevering: ’t Badhuys op Vlieland. Heerlijk, van die dingen waar je altijd van op aan kunt. Strandpaviljoen ’t Badhuys op het Noordzeestrand van Vlieland is er zo een. Altijd open, altijd fijn om er te zijn. ’s Zomers kun je er al om 9.00 uur voor je ontbijt terecht, in de winter vanaf 10.00 uur. En jaarrond is de keuken tot ver in de avond open. Het is een joekel van een strandpaviljoen, maar wat zit je er knus in de halfronde zitjes bij een van de vuurtjes of bij het raam met zicht op zee. Wat voor weer het ook is, hier ben je altijd in de wolken.

Vlielander vuurtoren

Twee seconden aan, twee seconden uit; daar is de Vlielander vuurtoren in het donker aan te herkennen. Overdag valt vooral zijn geringe lengte op; hij meet slechts 18 meter. Dankzij de 42 meter van het Vuurboetsduin (het hoogste duin van de Waddeneilanden) waar hij bovenop staat, is hij toch van verre te zien. Als de groen-witte Vlielander vlag wappert, is de vuurtoren open. Het uitzicht over eiland, wad en Noordzee is werkelijk subliem. Vlielander vuurtoren

Kaas uit de bunker

Hij hield van kaas en van experimenteren. Dus kreeg Nils Koster het idee om Zeewierkaas te maken: dicht bij huis groeiden daar tenslotte onwaarschijnlijke hoeveelheden van. In een voormalige bunker uit de Tweede Wereldoorlog naast de vuurtoren vond hij de ideale plaats om de kazen te laten rijpen. Naast de Zeewierkaas verkoopt hij er Bunkerkaas en Bunker Blauw en hij organiseert er proeverijen en workshops.

Wandelen

Natuurlijk maak je een strandwandeling als je op Vlieland bent.

  • Heel simpel: bij ’t Badhuys kun je naar links of naar rechts. Rechtsaf loop je ‘de Noordoosthoek om’, met als extra: mooi zicht op Terschelling. Via jachthaven, dorp en Badweg is het circa 8 kilometer. Wil je korter, dan kun je overal de duinen doorsteken en via camping en bos terug.
  • Een beschutter alternatief en mooi met de herfstkleuren is de groenepaaltjesroute (6,5 km) Vuurboetsduin-Torenvijver door bos, duin en wad. Startpunt: aan de westkant van het dorp, aan de voet van de trap naar de vuurtoren.

Logeren in een boshuisje

Wakker worden met de geur van het bos en het geluid van de branding kan in een van de mooie Boshuisjes, speciaal ontworpen voor hun unieke plekje aan de bosrand. ‘Koep’ heeft een enorme glazen schuifpui waardoor binnen en buiten in elkaar overlopen. In de op pootjes gebouwde ‘Spider’ zit je hoog tussen de bomen en in de nootvormige ‘Beukennoot’ zie je ’s nachts de sterrenhemel door het dakraam. Alle huisjes zijn duurzaam gebouwd en hebben een warme pelletkachel.

natuurpaviljoen 't Badhuys

Een van de houten boshuis op kampeerterrein Stortemelk

Zandpoëzie

Heen en weer rollen de golven, spel van natte zoen. Brekend schuim fluistert bevlogen, leef nu want nu wordt toen. De Vliehors Expres is een groot geel monster met een onverwacht poëtisch accent. Met dit voormalige legervoertuig kun je een tochtje maken naar de Vliehors, de grootste zandvlakte van Noordwest-Europa. Terwijl je onderweg geniet van zeehonden en duizenden opvliegen- de vogels printen de banden deze mooie regels in het zand. Elke keer als de banden vervangen moeten worden, schrijft de Vliehors Expres een gedichtenwedstrijd uit. Naar het Drenkelingenhuisje In het weekend, als Defensie er niet oefent, kun je over de Vliehors naar het Drenkelingenhuisje lopen. Wil je ook het Drenkelingenhuisje, met het juttersmuseum, vanbinnen bekijken, boek dan een tocht met de Vliehors Expres. 't Badhuys Vlieland

Bier van Vlieland

Fonkelnieuw is Fortuna Vlieland: brouwerij, proeflokaal, expositieruimte en bioscoop/theaterzaal. Het water voor de Fortuna-biertjes Duin Blond, Wad Donker en Island Ale komt rechtstreeks uit de duinen. Cranberry’s, zeewier, duindoorn, rozenbottels, duizendblad: brouwer Bojan Bajic gebruikt alle ingrediënten die het eiland biedt. Mooi is ook de kapel van de heilige Nicolaas, beschermheilige van zeelui en ambachtslieden.

Betzy’s zeegezichten

De Noorse kunstenares Betzy Berg (1850-1922) schilderde het liefst zeegezichten. Geen toeval dus dat zij op Vlieland strandde. Museum Tromp’s Huys, in het oudste pand van het eiland, toont haar werken. De tuin is teruggebracht naar hoe hij rond 1900 geweest zou kunnen zijn, met kippenhok, kruidenhof en verfplanten. Vanuit het hooggelegen atelier schilderde Betzy de Waddenzee. Boven draait een prachtige stomme film (25 minuten) over het Vlieland uit de jaren dertig.

Naar ’t Badhuys?

Met z’n arme zandgrond heeft Vlieland niet veel lokale producten, maar wát er is wordt met trots in ’t Badhuys geserveerd: zeewierkaas uit de Kaasbunker, van alles met cranberry’s en de biertjes van Fortuna. Ook een ruime vegetarische keus en heerlijke focaccia’s. ’t Badhuys | Badweg 6, Oost-Vlieland | badhuys.com Zie wadtodo.nl voor meer informatie over Vlieland en de andere eilanden.

Mis ’t niet

  • De mooiste Vlielandsouvenirs jut je in de Reddingbootschuur. Femke Huijboom verkoopt er kunst van Vlielanders, badgasten en wie zich maar door het eilandleven heeft laten inspireren. Met het accent op het blauw van zee en lucht.
  • Informatiecentrum De Noordwester heeft een zee- aquarium, potvisskelet, vondsten van wrakduikers, een jutterszolder, ’s werelds grootste verzameling zand en natuurlijk ruim aandacht voor de waddennatuur. Ook veel excursiemogelijkheden.
  • Eetcafé ’t Praethuys is een lekker stekkie dat hoort bij hotel De Wadden. Tip: wil je er blijven logeren, boek dan vooral een van de kamers met zeezicht.

CREDITS: TEKST ANNEMARIE BERGFELD | FOTOGRAFIE LAURENCE DELDERFIELD WE RADEN JE AAN VOOR JE OP PAD GAAT TE CONTROLEREN OF DE ADRESSEN IN DIT ARTIKEL OPEN ZIJN EN OF ACTIVITEITEN DOORGAAN. DIT ARTIKEL VERSCHEEN IN AANGEPASTE VORM OOK IN ROOTS.