Fietsroute langs de speltmakers van het Grunninger land

Linde Verhulst

23 juni 2018

Annemarie Bergfeld fietste de route langs speltmakers in Groningen en tekende haar bevindingen voor ons op. Hieronder vind je ook een kaartje van de fietsroute die zij volgde.

De veerpont

Mocht je bij Groningen aan lange rechte wegen denken, nou hier niet. In het Reitdiepdal slingeren ze vrolijk met de lussen van het Reitdiep zelf mee. De eerste paar kilometers van twee dagen fietsen legden we net over dat meanderende water af. Het Reitdiepveer bracht fotograaf Andries en mij van Schaphalsterzijl naar Aduarderzijl beginnen we met een stop. Op het moment dat het veer onder de sluisbrug door manoeuvreert voor de terugweg stappen wij op de fiets. Op zoek naar spelt. spelt

Spelt-hype

Want met spelt begon onze dag, een verrukkelijk en gevarieerd speltontbijt in de opkamer van boerderij Batenborg. Nu zijn we op weg naar de molen waar spelt gemalen wordt. Een paar jaar geleden was spelt nieuw en een hype, inmiddels heeft het een vaste plaats veroverd in onze voeding. Hier, in het Waddenland in Noordwest-Groningen, ontdekten ze twintig jaar geleden de waarde van deze graansoort al: gezond, voedzaam en zo oersterk dat bestrijdingsmiddelen niet nodig zijn.

Batenborg

Lunch

In Leens halen we onze lunch. Bij bakker Peters natuurlijk, die met honderd procent zuiver spelt bakt. Dat is uniek, want de meeste rassen worden gekruist met tarwe, dat bakt beter. Dick Peters geeft de spelt een eigen behandeling om er goed mee te kunnen bakken. Hoe precies, dat is het geheim van, in dit geval, de bakker. We nemen zo’n lekker broodje als we vanochtend ook bij het ontbijt hadden. Groot voordeel van spelt is ook dat het beter vult, hier kunnen we de rest van de dag op fietsen. Ten noorden van Leens zijn de wegen rechter en lijken de akkers nog uitgestrekter.

Oogsten

Als we de huisjes van het dorp Kleine Huisjes achter ons hebben gelaten naderen we de akkers van de eerste schakel in de Groninger speltketen. Het land van boerderij Landgoud strekt zich tot aan de waddendijk uit. Hier verbouwt de familie Havenga aalbessen, appels, tarwe, mosterdzaad, winterpeen, spelt en hop, voor het speltbier – alles biologisch. De hele zomer verheugen ze zich op de oogst, in augustus. “Oogsten is altijd een feest, we zijn met veel mensen en het is altijd goed weer. En dan is het tijd voor de oogstmachines en kan de spelt aan zijn weg beginnen. Van boer naar molenaar, naar bakker naar klant!”

De route

TEKST ANNEMARIE BERGFELD | FOTOGRAFIE ANDRIES DE LA LANDE CREMER   Lees ook… Logeren in bijzondere vissershuizen in Port-en-Bessin 5 bloesemtochten in de Betuwe 5x mooie treinreizen in Europa