Tour de Tholen: culinaire roadtrip Tholen (deel 2)

Marloes Blom

12 July 2022

De auto inpakken en gáán: we vertrekken voor een culinaire roadtrip over het (schier)eiland Tholen, in Zeeland. Hier gaan we onder andere proeven van zilte verleidingen als sashimi van geelstaartmakreel en de lichtzoete Oosterscheldekreeft. Oftewel: Tholen voor lekkerbekken. Hier lees je de eerste zes Tholen tips, nu volgt deel 2!

7. Jonge palingen

Het is een komen en gaan van garnalenvissers, kreeftenvissers en palingvissers op de Oosterschelde. In het oude getijdenhaventje van Strijenham hebben we mooi zicht op de bootjes. Vroeger werden vanaf hier landbouwproducten verscheept, waaronder aardappelen, uien en suikerbieten. Verderop zoekt een visser naar dikke zeepieren in het slik. Het is een lekkernij voor de zeebaars, schar en tong die hij regelmatig vangt op zee.

We volgen zijn tip op om eens te kijken bij de vispassage bij Gemaal De Noord in Sint-Maartensdijk. Hier kunnen glasalen vanuit de zoute Oosterschelde naar het zoete poldermeer zwemmen. Hongerige meeuwen hebben de plek ook ontdekt; er gaan heel wat jonge palingen mee de lucht in. Een spectaculair gezicht!

8. Tournedos en blond Rooseveltbier

We zetten koers naar Oud-Vossemeer, dat een bijzondere link heeft naar een beroemde Amerikaanse familie. De naam van ons restaurant verklapt om wie het gaat: Huys van Roosevelt. Hier liggen de roots van Theodore en Franklin D. Roosevelt, de twee oud-presidenten van Amerika, én first lady Eleanor Roosevelt, de echtgenote van Franklin D. Het stijlvolle pand is ingericht met een knipoog naar deze bijzondere geschiedenis. Voor zijn ingrediënten blijft de chef-kok dicht bij huis. Buiten onder de veranda genieten we van tournedos van Thoolse dikbil, vroege aardappeltjes en zeekraal. Met een speciaal gebrouwen, blond Rooseveltbiertje.

huysvanroosevelt.nl

9. Thoolse kleiaardappels rechtstreeks van de veiling

In Sint-Annaland staat de enige aardappelveiling van Nederland. In de zomermaanden bieden zo’n 25 aardappelboeren hier in alle vroegte hun ‘primeuraardappelen’ aan. De verschillende rassen zijn verfijnd van smaak dankzij de vruchtbare klei én het relatief hoge aantal zonuren. Op deze ochtend staan de eerste kisten al om negen uur voor de klok. Marktkoopman Karel Jansen komt er speciaal voor uit Alkmaar gereden. Met één druk op de knop heeft hij een paar kisten Nicola en Frieslander bemachtigd. Ze dragen het handelsmerk Alvantho, dat staat voor Alles van Tholen. Tip: in juli en augustus kun je hier op woensdagochtend en -middag zelf meebieden. Er zijn ook doosjes van drie kilo verkrijgbaar.

alvantho.nl | thoolsestreekproductenveiling.nl

10. Zeeuws rood

Onderweg naar Sint-Philipsland komen we nog een Thools streekproduct tegen: een akker vol meekrap. De wortels van dit groene gewas hebben een verrassend rode kleurstof, demonstreert kunstenares Rianne van Duivenbode. “Tholen en Schouwen-Duivenland waren eeuwenlang het centrum van de teelt van dit Zeeuws rood.” In haar atelier geeft Rianne er workshops textielverven mee. Ook is er een museum over ingericht: De Meestoof.

art-co.nl/meekrap | demeestoof.nl

11. Boluslikeur en eendenkooi

De appels en peren van Joris en Miranda Wisse hangen er mooi bij in de fruitgaard op Sint-Philipsland. In hun Kraampje van Wisse verkopen ze sap van ecologische oogst. Bovendien vind je er producten van collega’s; van bloemen en komkommers tot boluslikeur.

Vanaf hier maken we even een uitstapje naar de Eendenkooi van de Anna Jacobapolder. Vroeger was dit een culinaire bestemming. Nu verzorgt Annet de Ruyter het natuurbeheer van dit stiltegebied. De eenden worden er geringd en onderzocht. In deze oase van rust broeden onder meer wilde eenden en ook de wintertaling, smient en slobeend worden er gespot. Er is een klein bezoekerscentrum dat vertelt over de geschiedenis van de eendenkooi.

facebook.com/jorisenmirandawisse | hetzeeuwselandschap.nl

12. Oosterscheldekreeft

Restaurant Buutengaets ligt pal aan het water in Sint-Annaland. En dat is handig voor kreeftenvissers Peter en Werner Scherpenisse. Ze sturen hun boot direct naar de trap, waar de chef-kok de bestelling van ze overneemt. “Verser kan niet”, zegt eigenaar Bert Coeler lachend. Al 41 jaar zijn het vis, schaal- en schelpdieren die de klok slaan in zijn keuken. Vooral zijn Oosterscheldekreeft is beroemd. De inktblauwe, bijna zwarte kreeft mag hier van eind maart tot 15 juli worden gevangen. Alleen de mannetjes, want volgens de erecode van de visser worden de vrouwtjes teruggezet.

We proeven het zachte, lichtzoete kreeftenvlees in een frisse tartaar met asperges. Als hoofdgerecht is er boterzachte zeebaars, met kokkeltjes geraapt door locals. Ook hier vinden we weer zeekraal en lamsoren op ons bord. “Als chef-kok voel je je écht rijk met zo veel goede spullen uit de buurt.” Voor onze overnachting hoeven we niet ver te rijden; op het kleine parkje van Havenzicht Vakanties slapen we in een van de vrolijk gekleurde houten huizen. Tip: Deze zomer opent ook Heerlijckheid Havenzicht in het centrum, met luxe suites, een winkel en restaurant.

buutengaets.nl | havenzichtvakanties.nl | heerlijckheidhavenzicht.nl

Meer informatie over Tholen vind je op eilandtholen.nl

CREDITS: TEKST MIRJAM ENZERINK | FOTOGRAFIE TRUI HEINHUIS

Meer lezen


Meer Nederland