Cider: klaargestoomd door de vorst

Marene Hendriksen

22 december 2018

cider

Bevroren appels die geperst worden om cider van te maken. Klinkt bijzonder? Is het ook. Seasons bezocht het winterlandschap van de Canadese provincie Quebec, waar de unieke ijscider ambachtelijk wordt geproduceerd.  Onze redacteur Christel Exelmans had een afspraak met François Pouliot van Le Domaine Neige, dé pionier van de ijscider.

Bijzondere techniek

Christel: François staat me al op te wachten om me mee te nemen naar zijn immense boomgaard. Ik ontdek een betoverend spektakel. Een helderblauwe lucht schittert boven een verstild sneeuwtapijt. De rode, bevroren appeltjes steken opvallend af tussen al dat wit; een fascinerend kleurencontrast. “Dit zijn de laatste appelen die we hartje winter plukken”, zegt hij terwijl hij voorzichtig de keiharde appeltjes bij hun steel van de bomen wrikt. “Het verhaal van ijscider begint bij de Canadese ijswijn”, legt hij uit. De druiven voor deze wijn blijven lange tijd aan de wijnranken hangen en worden pas in de winterperiode geplukt. “Zo’n dertig jaar geleden raakten we geïnspireerd door deze techniek. Appels zijn voor ijscider wat druiven zijn voor ijswijn, het productieproces is vrijwel identiek. Door de appels aan de boom te laten hangen tijdens de winterkou, ontdekten we dat de natuurlijke suikers in de appels concentreren.” Cider   cider

Appelrassen mengen

“Om ijscider te kunnen maken zijn heel wat appels nodig”, vertelt François terwijl hij de verschillende soorten appelbomen toont. “Reken op ongeveer zes kilo appels voor één fles cider. We kweken voornamelijk plaatselijke, oude appelrassen die veel tannine bevatten en geschikt zijn voor het maken van ijscider. De aromatische Mclntosh is de interessantste vanwege zijn ideale evenwicht tussen suiker en zuur. Verder combineren we met de hier meest voorkomende appelsoorten: Paula Red, Spartan, Cortland, Empire, Vista Bella, Saragnat en Jersey Mac. Door appelrassen te mengen worden boeiende ciders met verschillende smaaklagen gecreëerd die zeer complex zijn”. cider   cider

Ciders proeven in Canada

Quebec telt een zestigtal lokale cidermakers die allemaal een persoonlijke touch aan hun ciders meegeven. IJscider wordt meer en meer gewaardeerd, ook in Europa. Onlangs werd het IGP label (Indication Géographique Protégée) in leven geroepen. Dat staat voor kwaliteit, authenticiteit en geeft een geografische duiding waar de ijscider is gemaakt. Ga voor meer informatie over Canadese (ijs)ciders en een lijst van de verschillende cidermakerijen naar www.cidreduquebec.com, www.domaineneige.com, www.cidreriecryo.comwww.mondialdescidres.co, www.cidredomainepinnacle.com. TEKST EN FOTOGRAFIE: CHRISTEL EXELMANS

Lees ook:

Reizen: door een zee van wit in Noorwegen  Winterkamperen in eigen land Recept: appelcidercocktail