Wandelen en cultuur snuiven: dat kan net over de grens in Vlaanderen

Marjolein ter Braak

16 June 2022

musea in vlaanderen

Een mooie wandeling combineren met een prachtig erfgoed: in Vlaanderen zijn er volop mogelijkheden voor een culturele wandelvakantie. In dit artikel vind je de mooiste musea in Vlaanderen, prachtige tuinen en natuurlijk heerlijke wandelingen.

Wandel zoveel als je wilt

We starten met een wandeltip voor de fanatieke wandelaar. Het National Park Trail is een wandeling van 110 kilometer langs de mooiste plekken van het National Park Hoge Kempen. Je vindt er een glooiend landschap met weidse waterplassen, liefelijke vennetjes en geurende bossen. Je kunt zelf de plek van de start, richting en het aantal kilometers bepalen. Het is ook mogelijk om een dagwandeling te doen, maar let op, ook dit zijn best pittige afstanden van 24-27 kilometer. Hier vind je meer informatie over.

Groen en cultuur in Antwerpen

In Antwerpen is genoeg te zien. In het zuiden van de stad ligt het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen dat na een grondige renovatie heropent in september 2022. Het is een icoon van de stad, qua grandeur te vergelijken met het Rijksmuseum in Amsterdam, en daarom zeker een bezoek waard. Daarover vind je hieronder meer. Je vindt aan de zuidkant ook kleine boutiques en antiekwinkels, net als in andere delen van de stad. Naar het oosten vind je PAKT, hier kun je lokaal geproduceerde maaltijden eten en lekkere koffie drinken, terwijl je door daktuinen omringd wordt. Nog verder oostwaarts ligt de beeldentuin Middelheim. Daar kun je in het groen wandelen terwijl je geïnspireerd wordt door allerlei kunstwerken.
Vergeet bij je bezoek aan Antwerpen niet ook het bezoekerscentrum in Het Steen te bezichtigen. Dit is het oudst bewaarde gebouw van Antwerpen en heeft allerlei functies gehad, het was een gevangenis, oudheidkundig museum en scheepvaartmuseum. Nu doet het dienst als bezoekerscentrum, je kunt er ook ‘The Antwerp Story’ zien. Hierbij ga je van kamer tot kamer op reis door Antwerpen, én door de tijd. 

Mooie tuin(kastelen) bekijken

Een wandeling over een kasteelterrein neemt je mee terug naar het verleden. Je kunt je verwonderen over hoe zou het zijn geweest om in een kasteel te wonen, en hoe het was om in die tijd te leven. In Vlaanderen zijn genoeg kastelen/(kasteel)tuinen te bezoeken.

  • Kasteel Hex
    Op 10 en 11 september is hier een tuinfestival. Het kasteel wordt bewoond door familie d’Ursel, verre familie van de eerste bewoners (en stichters) van het landgoed, uit de late 18e eeuw. Tijdens het festival worden de moes-, sier-, en rozentuin en het landschapspark opgesteld voor bezoekers. Meer informatie vind je op www.hex.be
  • Park en museumtuin Kasteel van Gaasbeek (naast Brussel)
    Met kennis en passie bouwde agentschap Natuur en Bos een tuin van topniveau uit, naar voorbeeld van kasteeltuinen uit de 18de en 19de eeuw. Een sterk staaltje van levend cultureel erfgoed. Je kunt de fruitbewaarplaats volgens oud model bezoeken, de bijenkasten ontdekken en genieten van een schitterend uitzicht op het kasteel van Gaasbeek en het Pajottenland. Let op: het kasteel is momenteel gesloten voor renovatie. Meer informatie vind je op: www.kasteelvangaasbeek.be
  • De Japanse Tuin in Hasselt
    Geen kasteel, maar echt een plek om te bezoeken. Het is de grootste Japanse tuin van Europa, dé plek om de Japanse cultuur te proeven. Een Japanse tuin is van oorsprong een plek voor bezinning, en om te mediteren. Je kunt er op een bankje luisteren naar een waterval, de koivissen bewonderen, of je kunt er picknicken. Kortom, wat je er ook doet, rust zul je er zeker vinden. Elke zondag en op feestdagen kun je een rondje lopen met een gids. Hier vind je meer informatie.

Heropening KMSKA

Op 25 september 2022 opent het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) opnieuw de deuren voor het publiek. Het grootste museum van Vlaanderen onderging de afgelopen tien jaar een ingrijpende renovatie en uitbreiding. Dat ging verder dan een lik verf. Denk aan een gerenoveerd dak met lichtstraat, splinternieuwe technische installaties en groots opgefriste zalen. De zalen herwinnen hun geroemde grandeur. Daarbij kreeg ook de uitzonderlijke kunstcollectie een volledige facelift. Het museum noemt zich ‘home of the Flemish Masters’ en legt vooral de nadruk op haar Rubens & Ensor collectie. In het najaar 2022 is zeven eeuwen topkunst te bewonderen in een volledig nieuwe scenografie. Meer informatie: https://kmska.be

musea in vlaanderen
© Karin Borghouts

Musea om te bewonderen

Ook de onderstaande musea zijn het waard om een ommetje voor te maken.

  • Hugo van der Goes
    Waar: Sint-Janshospitaal – Brugge
    Wanneer: 28 oktober 2022 t/m 5 februari 2023
    Hugo van der Goes (°1430-40 – 1482) behoort samen met Jan van Eyck, Rogier van der Weyden en Hans Memling tot de bekendste Vlaamse primitieven. Na een vijf jaar-durende, grondige restauratie staat zijn meesterwerk ‘De Dood van Maria’ uit ca. 1470 centraal in deze tentoonstelling. Aan de hand van zeven visies of zeven mini-tentoonstellingen komt de bezoeker meer te weten over dat ene schilderij: waarom maakt het al 550 jaar deel uit van Belgisch erfgoed? Waarom blijft het tot op de dag van vandaag intrigeren?
    Meer informatie: https://www.museabrugge.be/
  • Jubileumjaar MSK Gent, 225 jaar
    Waar: Gent 
    Wanneer: September 2022 tot september 2023  
    Het MSK Gent bestaat in 2022 maar liefst 225 jaar. Het is het oudste museum van België en een van de oudste in Europa. Op 3 september 2022 opent het MSK Gent het jubileumjaar met een tentoonstelling van de Gentse schilder Albert Baertsoen (1866-1922), te zien van 3 september 2022 tot 26 november 2022. Baertsoen brengt Gent in de latere 19de eeuw in beeld en zijn relatie met stadsschilders die op dat moment elders in Europa furore maken. Aansluitend aan deze expo volgt er een over de kunstenaar Theodoor Rombouts van 22 januari 2023 tot 23 april 2023. Dit wordt de eerste solotentoonstelling ooit gewijd aan Rombouts. Een 17de-eewse Antwerpse meester tussen Rubens en Caravaggio, die in zijn tijd tot de groten werd gerekend en wiens monumentale werk van over de hele wereld naar Gent wordt gebracht.
    Het feestjaar eindigt met de Duitse expressionist Erich Heckel (1883-1970), die tijdens de Eerste Wereldoorlog als hospitaalsoldaat onder meer in Gent gelegerd was, en in de jaren twintig ook vaak naar Vlaanderen terugkwam om er te schilderen. 
    Meer info: www.mskgent.be
  • Otobong Nkanga 
    Waar: Sint-Janshospitaal -​ Brugge
    Wanneer: 25 juni t/m 25 september 2022
    In 2020 won de Nigeriaanse kunstenares Otobong Nkanga vijf onderscheidingen waaronder de Pieter Weiss Preis. Nkanga werkt al jaren vanuit Antwerpen. Voor de tentoonstelling in het Sint-Janshospitaal zal ze museumobjecten uit de collecties van Musea Brugge en het geheugen van het oude hospitaalgebouw nemen als uitgangspunt voor haar overzichtstentoonstelling. Ze voegt daar speciaal voor Brugge nieuw werk aan toe.
    Meer informatie: www.museabrugge.be

Slapen in een boomtent

Als je na alle cultuur en gewandel, de nacht avontuurlijk door wil brengen, is een overnachting in de druppelvormige boomtent aan te raden. Deze zijn geschikt voor twee volwassenen en twee kinderen. De boomtenten hangen aan de dreef naast Kasteel Hex en zijn ontworpen door de Nederlandse kunstenaar Dré Wapenaar. Hier vind je meer informatie.

Liever iets meer luxe? Op deze site vind je iconische plekken waar je de ogen aangenaam kunt sluiten, zoals een art-niveau villa, klooster of brouwerwoning. Hier vind je meer informatie.

© Patrick Vande Ven – Medialounge
© Patrick Vande Ven – Medialounge

Vlaanderen op een andere manier ontdekken?


Meer Advertorial