Ga je mee: op zilte roadtrip door Zuid-Zweden

Marjolein ter Braak

16 August 2020

Zuid-Zweden

Seasons journalist Mirjam Enzerinkbezocht Zuid-Zweden en maakte er een culinaire ontdekkingstocht. Ze proefde ‘zoete’ vers gerookte honingzalm uit de meren en zilte snoekbaars. Hieronder vind je wat van haar adresjes.

Zuid-Zweden

1. Honingzalm en midzomerkaviaar

We zijn nog geen 10 kilometer onderweg vanaf Göteborg en we hebben de eerste fotostop al te pakken. We kunnen de eindeloze velden met paarse lupines niet weerstaan. Sprookjesachtig! De eerste dag van onze zilte roadtrip zetten we koers naar schiereiland Kållandsö in het Vänern, het grootste meer van Zweden. In het havenplaatsje Spiken bereiden ze volgens kenners de beste löjrom van het land. Deze oranje kaviaar van de kleine marene wordt hier volgens traditie gegeten rond de langste dag.  We treffen visser en visroker Johan Berling van Spikens Brygga Rökeri aan de kade. We proeven zijn vangst van de dag, vers uit de rookkast. De zalm is licht gerookt en smaakt verrassend zoet dankzij een kruidenmarinade met honing. Een potje Vänerlöjrom krijgen we mee voor thuis.  www.spiken.se en www.vanerrom.se

2. Slabedden als in een patchwork

Over smalle landweggetjes rijden we naar het Läckö Slott, dat op een rots is gebouwd op een schiereiland. Alleen al het uitzicht over het Vänern is de klim waard. Al hebben we geen moment het idee dat we uitkijken over zoet water: met een oppervlakte van 5655 m2 voelt dit eerder als een zee. Maar het water is wel degelijk zoet, weet Simon Irvine. De innemende Engelse tuinontwerper neemt ons mee door zijn grote trots: een ommuurde moestuin achter het kasteel. In droge zomers bewatert hij de tuin met water uit het meer. En de groenten doen het er goed op. Nog nooit zagen we zo’n decoratief slabed. Soort bij soort plantte Simon ze aan in golvende lijnen zodat een frisgroen patchwork ontstond. Een etage hoger maakte hij stapelmuurtjes van graniet. Hier wortelen wilde planten als rode valeriaan en blauw slangenkruid. Voor de bijen, legt Simon uit. Biologisch tuinieren is hier een vanzelfsprekendheid.  Zuid-Zweden

3. Snoekbaars en verse asperges

Dagelijks oogst Simon groenten, kruiden en bloemen voor restaurant Hvita Hjorten, dat onder aan de rots pal aan het water ligt. Het culinaire imago is groot: Hvita Hjorten staat vermeld in de White Guide Nordic, een gids met de beste restaurants van Scandinavië. We proeven de sla van Simon in combinatie met de kaviaar van Johan. Zoet en zout komen hier mooi samen. Zilt is het hoofdgerecht, met snoekbaars uit het meer en asperges en oesterblad uit de tuin. Terwijl het nagerecht arriveert – ijs van rode biet en zwarte bes – zien we een visarend boven het water vliegen.  Tip: boek op tijd een tafeltje. Eventueel kun je hier ook overnachten met meerzicht. www.lackoslott.se/cafe-restaurang.aspx 

4. Verliefd op een ansichtkaart

De eerste avond overnachten we bij Nederlanders Dideric en Alexandra van Riemsdijk. Niet ver van Mariestad runnen ze B&B Äppelgården, vernoemd naar de oude appelboom in de tuin. Ze zagen het charmante houten boerderijtje uit 1892 voor het eerst op een ansichtkaart. “Een vriendin van Alexandra nam het mee. Ze had er gelogeerd en vond het écht iets voor ons”, vertelt Dideric. Jarenlang zwierf de kaart rond in hun huis in Aalsmeer. Toen ze het plaatje tegenkwamen op een makelaarssite was de stap snel gezet. Sinds twee jaar ontvangen ze hier gasten en yogaleerlingen in een onvervalst Zweeds sfeertje. Bij het ontbijt de volgende ochtend krijgen we aardbeien en bessen uit de moestuin, die Dideric zonder enige ervaring zelf opstartte. “Het werken in de tuin geeft me heel veel rust. Dat is ook iets wat ik hoop over te dragen op onze gasten. Dit is een plek waar mensen weer kunnen opladen.” www.appelgarden.eu  Zuid-Zweden

5. Kaas met cognac

Op zoek naar meer smaken van het zilte westen rijden we naar Falbygdens Osteria. In dit kaaswarenhuis rijpen ze maar liefst 150 verschillende soorten kaas. Zowel lokale boeren als grote internationale kaashuizen laten hier hun jonge kazen op smaak brengen. De kazen in alcohol zijn een vondst van de kleinzoon van de grondlegger van het bedrijf. In 1920 experimenteerde hij voor het eerst met cheddar in cognac. Een ambacht dat Falbygdens Osteria tegenwoordig ook succesvol uitvoert met onder meer whisky en lokale schnaps. De kazen en andere lekkernijen zijn allemaal te proeven tijdens het Grand Cheese Buffet dat het restaurant elke dag presenteert. www.falbygdensosteria.se/en  Hier vind je nog extra adresjes in Zuid-Zweden.

TEKST MIRJAM ENZERINK | FOTOGRAFIE GEA LAAR


Meer Reizen