De Elsehof: rust, historie en sfeer

Anne Bonthuis

7 februari 2019

In dit voormalige zomerhuis uit 1850 hoef je even helemaal niets. Hooguit met een glas wijn erbij een beetje uit het raam kijken hoe de schapen in de aangrenzende boomgaard hun kostje bij elkaar scharrelen. En dat is soms voldoende, vindt onze redacteur Renate, die dit bijzondere logeeradres uitprobeerde. Wij delen haar ervaring én een leuke lezersaanbieding. Het is dat gastvrouw Hannelore Valentijn ons verwacht, anders waren we vast nog langer blijven staan aan het begin van de onverharde privéweg die naar De Elsehof voert. Want zodra je die opdraait, zie je De Elsehof liggen. Als we aan het eind van de weg komen, wordt de verbazing nog groter: rechts staat een praktisch identiek rietgedekt huis. Alleen het houtwerk en de kozijnen zijn iets anders van kleur of vorm. Dat is Hofstede de Elsehof, een van de veertien monumentale boerderijen op Landgoed Linschoten en het woonhuis van Hannelore, haar man Marcel en hun zoons. “Vanaf het moment dat we op het landgoed kwamen wonen en werken, wilden we graag iets doen met het zomerhuis, De Elsehof. Zodat we andere mensen heel even deelgenoot kunnen maken van ons leven hier”, vertelt Hannelore. Haar man Marcel beheert, namens de stichting waaronder het landgoed valt, de 500 hectare landerijen met parkbos, grienden, kasteel en boerderijen.  

Boerderij met zomerhuis

Hannelore is naast gastvrouw ook collectiebeheerder van het kasteel. De Elsehof dankt haar naam aan Else von Armin, dochter van Heinrich Alexander von Arnim en Elisabeth Strick van Linschoten. In 1850 – ze was toen vijftien – erfde Else het landgoed van haar oom. Hannelore: “Haar vader had een vooruitziende blik. Hij liet deze boerderij met zomerhuis voor haar bouwen, zodat ze in de toekomst verzekerd was van pachtinkomsten. Hij koos voor de Zwitserse chaletstijl om de woningen als bouwelement in het landschap te laten opvallen. Niet dat ze er zelf gewoond heeft”, lacht Hannelore. “Else woonde op het kasteel. Zo’n zomerhuis was destijds ook echt zomerwoning: de boeren trokken er dan in, hielden er jongvee en maakten er kaas. Het seizoen ook om het hoofdhuis winterklaar te maken en de stallen uit te mesten.” Sinds een halfjaar doet het zomerhuis weer dienst: Hannelore en Marcel toverden het om tot een bijzonder sfeervol gastenverblijf. Eerst werd de buitenkant opgeknapt. Daarna was het interieur aan de beurt. “Een hele klus, want het huis stond zeker vijftig jaar leeg en er was geen riool, noch elektriciteit of gas. De stichting heeft dat laten aanleggen door een aannemer, die ook zorgde voor de hoognodige isolatie en het stuc- en tegelwerk. De rest hebben we zelf gedaan.”  

Vondst in een boek

De oorspronkelijke indeling is gebleven: het woongedeelte is nu slaapkamer, de deel werd woonkeuken annex living. Er is een soort kubus ingezet, met daarin de badkamer met een ligbad, regendouche en een apart toilet. “De bovenverdieping was er niet, die hebben wij gecreëerd. Daar is nu een slaapkamer met twee eenpersoonsbedden. We hebben vooral gekeken wat past bij het huis en bij de omgeving. Authentieke elementen zoals de balken, deuren en kozijnen zijn behouden. Daarnaast hebben we veel materiaal hergebruikt.”

Altijd buiten zitten

Het zijn die details die dit logeeradres zo speciaal maken. Al die aandacht voel je, zodra je binnenstapt. Alles ademt rust, geschiedenis en sfeer. Maar vooral rust. “Dat is ook wat onze gasten het meest waarderen”, vertelt Hannelore. Het zomerhuis is met veel zorg ingericht. Alles past bij elkaar, overal is over nagedacht. De bloemen komen uit de tuin of van het landgoed, op het aanrecht ligt een versgebakken brood. In de koelkast staat niet alleen een basisvoorraad boter, melk, kaas en eieren, maar ook appelsap uit eigen boomgaard. Het grote fornuis in de woonkeuken maakt dat je uitgebreid wilt gaan koken; de olijfolie en kruiden staan klaar. De royale bank in de zithoek en de houtkachel nodigen uit om neer te strijken. Met een glas wijn erbij kijken hoe de schapen in de aangrenzende boomgaard hun kostje bij elkaar scharrelen. Genieten van dat uitzicht kan trouwens ook al heel snel buiten, beschut door het overstekende rieten dak. Wij snappen wel dat je als je hier logeert, je genoeg hebt aan de directe omgeving. Linschoten ligt vlak bij vestingstadjes als Oudewater en Montfort en in het huisje liggen diverse fiets- en wandelgidsen met mooie routes. Mogelijkheden genoeg dus. Die auto blijft op het erf tot we naar huis gaan.  

Speciaal voor onze lezers

Ook een (lang) weekend of (mid)week overnachten op deze unieke locatie midden in de natuur op landgoed Linschoten? De prijs is vanaf € 395 voor 2 nachten voor 2 personen, inclusief royale basisvoorraad lekkers en vers brood op de dag van aankomst. Seasons-lezers krijgen een exclusieve rondleiding over het landgoed (laarzen mee!), geldig tot 30 april 2019. Kijk voor meer informatie op de site. Elsehof Linschoten, Noord Linschoterdijk 13, Linschoten (Utrecht), 06 30736168. Tip: volgeboekt? Zoek een adres in de buurt in onze B&B Selectie. TEKST RENATE WILMS | FOTOGRAFIE EELKE POUW

Lees ook:

Logeren in B&B de Smokkelmolen Logeren in een boomsuite in het Brabantse Heeswijk-Dinthe Logeren in een boshuisje