Het is weer de tijd van waterlelies, en wat zijn ze toch betoverend mooi. Logisch dat ze Claude Monet inspireerden tot zijn prachtige kunstwerken. Hier zeven weetjes over deze elegante schoonheid op het water!
7x waterlelie-weetjes
1. Je hebt ‘m in het crème-wit, geel, oranje, roze, rood – en zélfs in het blauw
Er zijn enorm veel cultivars van waterlelies, in allerlei tinten. De witte, gele, en roze ken je vast al. Maar wist je dat hij er ook is in oranje, rood – en zelfs in het blauw? Die knappe blauwe is er nog niet in een winterharde variant, dus je zal ‘m dan het jaar erop weer moeten kopen, bijvoorbeeld bij Tuinplant.nl en Vijverexpress.nl.
2. Zonaanbidder bij uitstek
Waterlelies snakken naar zon. Hoe donkerder de bloem, hoe meer zonuren hij nodig heeft. Tijdens de bloei verandert de kleur van de bloemen van veel waterlelies – alleen de witte blijven wit.
3. Grootste der wilde bloemen
De witte waterlelie is de grootste bloem die bij ons in het wild bloeit. Hij produceert geen nectar, maar wel suikerhoudend vocht op zijn stempelschijf.
4. Knap van buiten én van binnen
Waterlelies zijn niet alleen knap maar ook heel nuttig voor een vijver én haar bewoners. De grote bladeren zorgen dat er op die plekken geen zonlicht in het water valt, en gaan zo algengroei tegen. Bovendien kunnen vissen zich heel handig onder de bladeren verschuilen zodat ze veilig zijn voor bijvoorbeeld reigers. Het kroost van watervogels vindt de bladeren óók heel handig om over te lopen en zo insectjes uit de lucht te plukken.
5. Vijand van de waterlelie: de waterleliekever
De waterleliekever is dol op de waterlelie: zowel de kevers als de larven. De kevertjes nemen ronde hapjes, de larven knagen zich al kruipend een weg en maken zo kronkelende paadjes. Ze eten namelijk alleen uit het bovenste deel van het blad – zo blijven ze droog. Bestrijden van dit kevertje is zo makkelijk nog niet, je wilt natuurlijk geen andere (vijver)dieren ziek maken. Hoe je ‘m wel te lijf gaat lees je op Tuinadvies.nl.
6. Vastgelegd op menig schildersdoek
De waterlelie werd enorm bewonderd door de beroemde Franse kunstschilder Claude Monet. Hij liet eind 19e eeuw speciaal een tuin met vijver aanleggen, uiteraard met waterlelies. Zo kon hij ze in alle weersomstandigheden schilderen. Een andere overweging was vrij praktisch van aard: zo hoefde hij niet meer te reizen voor inspiratie en kon hij meer bij vrouw en kinderen zijn… Je kunt Monet’s waterlelie-schilderijen in musea wereldwijd bewonderen. Bijvoorbeeld in Musée de l’Orangerie, in de Jardin des Tuileries in Parijs.
7. Om high van te worden
Zowel de witte waterlelie als de blauwe lotus bevatten alkaoïden en hebben een verdovende en euforische werking als je ze eet. In smartshops kun je dan ook bijvoorbeeld thee van witte waterlelie kopen.
Meer lezen
- Op Floravannederland.nl zie je waar de witte waterlelie (de Nymphea alba) in het wild groeit.
- Hier vind je een overzicht van water- en moerasplantkwekerijen in Nederland en België.
- Op Vijverhandboek.nl lees je alles over hoe je de waterlelie zelf kunt houden in je vijver.
- Je kunt die schoonheid ook in huis halen: wij tippen deze waterlelies voor binnenshuis.
- De absolute koningin der waterlelies is de imposante Victoria Amazonica….
BEELDEN: PIXABAY | UNSPLASH | iVERDE