8x moestuintips van succesvolle moestuinierders

Marjolein ter Braak

9 juni 2020

Moestuintips

Niet gehinderd door enige kennis begonnen Kirsten en Willem-Jan jaren geleden een moestuin. Met de oogst konden ze al snel hun eigen lunchrestaurant bevoorraden: Gartine in Amsterdam. Ze geven ons een paar fijne moestuintips.

Moestuintips

8 tips voor een vruchtbare moestuin

  • Schoffelen, schoffelen, schoffelen, zeker in deze tijd van het jaar. Doe het zo vaak mogelijk en vooral bij vochtig weer of veelvuldig sproeien, want onkruidplanten zoals heermoes, klimkruid, klokjesbloem en zevenblad houden van vocht en water! Schoffel bij droog weer op de vroege ochtend en laat het onkruid gewoon liggen, de zon verbrandt de wortels. Aan het einde van de dag is er niets meer van over. Dat scheelt weer opruimen.
  • Geef bij warm weer ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat water, de blaadjes van de bladgewassen verbranden wanneer de zon midden op de dag recht op het natte blad schijnt.
  • Houd je met zaaien altijd aan de afstand tussen de zaadjes die op de zakjes staat vermeld. Het lijkt soms ver uit elkaar, maar als de planten groot zijn, begrijp je waarom. Als je bijvoorbeeld worteltjes te dicht op elkaar zet, krijg je ze later niet meer goed uit de grond, ze kronkelen om elkaar.
  • Houd het klein als je maar met één, twee, drie of vier mensen uit de moestuin eet. Voordat je het weet, eet je een hele maand prei. Zorg juist voor veel variatie in gewassen en van alles een beetje. Eén courgetteplant is al genoeg voor zo’n acht tot tien courgettes.Moestuintips
  • Geoogste groenten blijven langer vers en knapperig door ze met natte doeken af te dekken tot je ze gaat bereiden; dat geldt zeker voor slablaadjes.
  • Investeer in goed gereedschap en onderhoud het; zo doe je er echt jaren mee.
  • Span vliegdoek op de koolplanten om koolvlindertjes tegen te houden.
  • Gebruik biologische zaden en geen bestrijdingsmiddelen, zo oogst je puur biologisch.

TEKST GEMMA BOORMANS | FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR | STYLING PAULA SCHOUTEN