Zonnige, diepe én onderhoudsvriendelijke Amsterdamse stadstuin

Marloes Blom

2 juni 2021

Amsterdamse stadstuin

De brede trap, gemaakt van houten vlonders, overbrugt het hoogtever- schil naar de dieper gelegen tuin op een mooie, natuurlijke manier. Op het hoger gelegen vlonderterras kun je heerlijk zitten.

In deze zonnige tuin van 6,5 meter breed en 14 diep was twee jaar geleden niet veel meer te zien dan een hobbelig grasveld. Tuinontwerpster Carolien Barkman zorgde ervoor dat de bewoners nu kunnen genieten van een kleurrijke bloemenweelde. Een kijkje in een inspirerende én onderhoudsvriendelijke Amsterdamse stadstuin. De bewoners van deze stadstuin vroegen Carolien Barkman een compleet nieuw tuinontwerp te maken. De tuin was verwaarloosd toen ze hier kwamen wonen. Tijdelijk hadden ze er graszoden ingelegd, maar hun droom was een fijne tuin vol bloemen. De oude Japanse sierkers naast de schuur moest natuurlijk wel behouden blijven. Carolien koos voor een duidelijke indeling met smalle grindpaden en rechte borders, afgezet met houten kantopsluitingen. De losse, nonchalante beplanting bloest over de randen en breekt zo de strakke lijnen. De nieuwe tuin is op de foto’s ruim twee jaar oud. De opdrachtgevers: “We zijn er zo blij mee! Het is heerlijk zitten op de houten vlonders en in de beschutte zithoek achter in de tuin. Het hele jaar door is er veel te zien en met een kwartiertje onderhoud per week hebben we er niet veel werk aan. We zaaien elk jaar eenjarigen, zoals rode papavers, zodat de tuin er elk jaar iets anders uitziet.” Carolien heeft goed naar de bewoners geluisterd en heeft bij elke wens een passende oplossing gevonden.

In deze Amsterdamse stadstuin werden zes wensen vervuld

Wens 1: Niveauverschil opvangen

OPLOSSING Direct tegen de achtergevel ligt een lelijke betonnen plaat, daarna ga je een flinke stap naar beneden naar de dieper liggende tuin. Het niveauverschil moest op een fraaie manier opgevangen worden. Carolien: “Om dit verhoogde deel meer bij de tuin te betrekken heb ik ervoor gekozen hier een brede trap van houten vlonders te maken. De betonnen plaat heb ik bedekt met houten vlonders, de verspringende trap leidt naar de lager gelegen tuin. Het zijn zogenaamde ‘luie’, extra brede treden geworden. De beweging van het hoge naar het lage deel van de tuin is nu vloeiender, je wordt uitgenodigd om de tuin in te lopen. De vlondertrap is trouwens ook perfect om op te zitten. Op het hoger gelegen vlonderterras is ruimte voor een eettafel of ligstoelen.”

Amsterdamse stadstuin

De brede trap, gemaakt van houten vlonders, overbrugt het hoogtever- schil naar de dieper gelegen tuin op een mooie, natuurlijke manier. Op het hoger gelegen vlonderterras kun je heerlijk zitten.

Wens 2: Vanuit de kamer genieten van planten

OPLOSSING Omdat de tuin lager ligt dan de vloer van de woonkamer zagen de bewoners weinig van de tuin in de oude situatie. Een van de wensen was om vanuit de woonkamer al te kunnen genieten van planten. Carolien: “Daarom heb ik zo dicht mogelijk bij het raam een verhoogd plantvak gemaakt, dat meeloopt met de trap. De weelderige beplanting hier verzacht zo meteen de lijnen van de vlonders. Vanuit de hoger gelegen woonkamer zie je ook het middelste plantvak goed.”

Wens 3: Bloemen in oranje en roze tinten

OPLOSSING Om aan te sluiten bij het interieur wilden de bewoners graag bloemen in oranje en roze tinten. De bewoonster is een enthousiast tuinier. Ze houdt erg van planten en gaf aan veel verschillende soorten te willen zien. Carolien: “Alle planten die ik heb gekozen voor de tuin bloeien oranje, roze of rood. Dat is best even puzzelen, maar de borders zijn nu het hele tuinseizoen door kleurrijk. Groepen planten met oranje en roze bloemen keren terug voor een gevoel van eenheid. De kleur van de harde materialen heb ik juist heel rustig en licht gehouden, zo komen de vrolijke kleuren van de bloemen extra mooi tot hun recht. Ik vind trouwens dat je niet te veel verschillende materialen moet gebruiken, herhaling is hier het devies. Zoals het hout van de vlonder en de schuttingen, dat sluit mooi bij elkaar aan. Ook houd ik van pure materialen zoals hout en natuursteen.”

Wens 4: Altijd bloemen

OPLOSSING In de vorige tuin waren er vooral in de vroege zomer veel bloemen te zien, de bewoners wilden graag veel langer kunnen genieten van bloeiende planten. Carolien: “De plantvakken zijn rijk gevuld met veel verschillende soorten. Van het voorjaar tot diep in de herfst zijn er bloemen te bewonderen. In de lente beginnen de tulpen. In de zomer bloeien de meeste vaste planten, aangevuld met eenjarige bloeiers. Late bloeiers zijn de herfstanemonen en het vingergras. Het duizendblad, de vuurpijlen en de klimroos bloeien door tot in de herfst. Twee soorten wilg (Salix) met grijsgroen blad laten de bloemen nog mooier uitkomen. Ook heb ik enkele wintergroene planten gebruikt, zoals de Toscaanse jasmijn en smele (Deschampsia). De uitgebloeide vaste planten blijven dankzij hun wintersilhouetten nog lang mooi. In het vroege voorjaar wordt alles afgeknipt en komen al snel weer de eerste voorjaarsbollen boven de grond. Zo is er het hele jaar door wel wat te beleven in deze tuin.”

Amsterdamse stadstuin

Opvallende bloemen van de vuurpijl Kniphofia ‘Alcazar’, daarachter oranje nagelkruid (Geum) en rode spoorbloem (Centranthus).

Wens 5: Twee terrassen

OPLOSSING In de nieuwe tuin wilden de bewoners graag twee terrassen: een eetterras en loungeterras. Carolien: “De zonnigste plek in deze tuin ligt voor de tuinschuur, daarom heb ik hier het loungeterras gemaakt. Op de vlonder bij de gevel is ruimte voor een eettafel. Voor de indeling heb ik mij verder laten leiden door het strakke lijnenspel van de glazen achtergevel, met in het midden van de tuin een vrij liggende border. Het leuke van deze indeling is dat je ook een rondje kunt lopen in de tuin, dat probeer ik altijd toe te passen in mijn ontwerpen.”

Wens 6: In plaats van de schutting meer groen

OPLOSSING Om de tuin nog groener te maken wilden de bewoners minder van de schuttingen zien. Carolien: “In een stadstuin heb je altijd te maken met veel wanden, niet alleen de gevel, maar ook schuttingen of muren en vaak een schuurtje. Samen met de bestrating zie je zo wel heel veel harde materialen. Om een tuin groener te maken gebruik ik graag klimplanten. Zo gebruik je ook de hoogte van je tuin. De horizontale latten van de schutting zijn begroeid met wingerd, oranje trompetbloem (Campsis), de doorbloeiende klimroos ‘Ghislaine de Féligonde’, die in de herfst rode bottels draagt, en de heerlijk geurende wintergroene Toscaanse jasmijn.”

Amsterdamse stadstuin

De schutting wordt extra groen door de Oosterse wingerd (Pathenocissus
tricuspidata ‘Veitchii’ ), die in de herfst prachtig rood kleurt. Vooraan siergras Deschampsia ‘Pixie Fountain’.

Meer lezen

Amsterdamse stadstuinZelf je tuin beplanten Deze Amsterdamse tuin die Carolien Barkman ontwierp is opgenomen in het nieuwste (46e!) tuinboek van Modeste Herwig. Modeste is groenauteur, tuinfotograaf en beplantingsdeskundige. Ook geeft ze al meer dan 20 jaar workshops over het maken van beplantingsplannen. In ‘Zelf je tuin beplanten’ vind je heel veel praktische tips en inspiratie, onder andere 10 tuinen van gerenommeerde ontwerpers en 8 voorbeeldborders, een beplantingsplan maken, borderplanten kiezen + tips voor aanleg en onderhoud. ‘Zelf je tuin beplanten’ | Modeste Herwig | € 24,99 | Uitgeverij Forte Groen | Zie fortegroen.nl  Het boek is de basis bij de e-learning Tuincursus ‘Beplanting’. Kijk voor meer info op tuinworkshop.nl Over tuinontwerpster Carolien Barkman Carolien Barkman runt al 25 jaar haar eigen tuinontwerpbureau in Amsterdam. De liefde voor tuinieren zit in haar genen. De grootvader van haar moeder was kweker, haar tante een bloemist die ook tuinen ontwierp. De ontwerpen van Carolien herken je aan een duidelijke structuur, rustige en pure materialen en een transparante, weelderige beplanting. CREDITS: TEKST EN FOTOGRAFIE MODESTE HERWIG De tuinplattegrond van deze mooie tuin zie je in Seasons Garden – online te bestellen via de webshop.