Wat heb je aan naaktslakken?

Marloes Blom

15 maart 2022

naaktslak

Ze zijn geduchte vijanden van de meeste tuinbezitters – maar ze hebben zeker nut. Voor egels vormen ze bijvoorbeeld een heerlijk maaltje… In het boek ‘Hebben bijen onkruid nodig’ vertellen de Britse tuinexperts Gareth Richards & Holly Farrel je alles over (goede en slechte) naaktslakken. Wij mochten het delen.

Ze hebben tentakels, slijm, tienduizenden tandjes en een feilloos instinct om de malste en teerste blaadjes van jonge plantjes te vinden. De naaktslak klinkt als de ideale vijand. Maar is hij wel zo slecht als we denken? En zijn alle soorten even slecht? Geloof het of niet, maar de meeste naaktslakken zijn goed voor de tuin. De meeste eten juist geen levende planten. Het zijn de schoonmakers van de natuur en ze ruimen allerlei tuinafval op. Slechts enkele soorten hebben het op levende planten gemunt, en enkele soorten eten ook andere slakken. Ze zijn een belangrijk onderdeel van de voedselketen in de diervriendelijke tuin.

Slakken zijn harde werkers. Je zou ze de schoonmaakploeg van de natuur kunnen noemen. Er zijn verschillende soorten naaktslakken – in het Verenigd Koninkrijk komen er zo’n veertig soorten voor. De meeste zijn volkomen onschadelijk en vreten zich een weg door dood of stervend plantenmateriaal. Zo brengen ze voedingsstoffen terug in de bodem en maken ze die toegankelijk voor planten. Slakken in de composthoop zijn juist prima. Slecht een paar soorten zijn schadelijk in de tuin. Maar zelfs die hebben zo hun goede kanten. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, eten ze ook onkruid. Het valt de meeste mensen alleen niet op dat jonge onkruidjes verdwijnen. Ze zijn ook een belangrijke voedselbron voor dieren, zoals vogels en padden.

naaktslak

Geen echte veganisten

Je zou misschien denken dat naaktslakken uitsluitend plantaardig voedsel eten, maar ze lusten veel meer dan je jonge slaplantjes alleen. Sommige zijn detrivoren (aaseters die alles eten, van gevallen bladeren tot dode dieren en uitwerpselen), herbivoren (planteneters) en sommige zijn zelfs omnivoren en carnivoren, die graag een andere slak verorberen.

Slakkenkorrels of niet?

Het probleem met slakkenkorrels is dat ze alle slakken doden, zelfs de nuttige die alleen geïnteresseerd zijn in je tuinafval. De korrels kunnen ook giftig zijn voor andere dieren, zoals egels en vogels. Als je ze gebruikt, wees dan voorzichtig.

Goede en slechte slakken

  1. Grote aardslak of tijgerslak (Limax maximus) Dit is de superster onder de naaktslakken. Deze slak met zijn hippe stippen verslindt elke andere slak die zijn pad kruist, en soms zelfs huisjesslakken. Leven en laten leven.
  2. Spaanse wegslak (Arion vulgaris) Deze slak kan wel 15 centimeter lang worden en heeft de bijpassende eetlust. De kleur varieert van licht oranjebruin tot chocoladebruin. Het verschil met andere soorten is soms moeilijk te zien. Deze slak eet nagenoeg alles.
  3. Groene aardslak (Limacus maculatus) Eet voornamelijk schimmels en algen en draagt bij aan de recycling van voedingsstoffen. Hij is dus een bondgenoot van de tuinier. Behalve als hij honden- of kattenbrokken ruikt. Dan gaat hij soms over de schreef.
  4. Gevlekte akkerslak (Deroceras reticulatum) Een veelvoorkomende slak die soms de nodige overlast kan veroorzaken. De kleur varieert van bijna wit tot bijna zwart. Valt op door zijn donkere vlekken en melkwitte slijm.
naaktslak
De grote aardslak | iStock

Hebben bijen onkruid nodig? Handige tips voor groener tuinieren

naaktslakken

Nooit eerder waren onze tuinen zo belangrijk voor het dierenleven als nu. Dit boek laat zien hoe je optimaal gebruik kunt maken van je tuin, zowel voor jezelf als voor de planeet. Bijen, vogels en vlinders zijn meer dan ooit van onze tuinen afhankelijk. De natuur beperkt zich niet tot reservaten of natuurgebieden. Iedereen met een tuin, of wat voor buitenruimte dan ook, kan iets doen. Dit boek staat vol fascinerende weetjes, eenvoudige tips en betaalbare ideeën om ecologisch verantwoord te tuinieren. Gareth Richards is hovenier, redacteur van de website van de RHS en freelanceschrijver. Hij is gek op tuinen en volkstuintjes. Zijn grote liefdes zijn diervriendelijk tuinieren, bijen en kippen houden, en het kweken van groenten en fruit. Holly Farrel is opgeleid bij de RHS Garden Wisley. Ze schrijft voor (tuin-)tijdschriften en schreef diverse tuinboeken. Eerder verschenen in deze serie: ‘Hoe help ik de dieren in mijn tuin’ en ‘Tuinmysteries’ Gareth Richards & Holly Farrel | Hebben bijen onkruid nodig? | KNNV | € 24,95 | Meer info & bestellen via knnvuitgeverij.nl of je plaatselijke boekhandel.

CREDITS: TEKST GARETH RICHARDS & HOLLY FARREL | BEELDEN PIXABAY (HEADER) | iSTOCK

Meer lezen

Eigengemaakte compost is waardevol voor elke tuin. Compost is voedzaam organisch materiaal met daarin allerlei diertjes en andere levende organismen. Dit noemen we ‘bodemleven’. ‘Composteerdertjes’ zoals pissebedden en wormen zijn de hoofdrolspelers. Ze komen vanzelf. Ze eten het groene afval op en verteren het, waarmee ze dood plantmateriaal omzetten in voedzame humus. Lees hier hoe je zelf compost maakt.