Binnen én buitenkijken bij een schoffelparadijs in de Beemster

Marjolein ter Braak

7 juni 2020

Binnen- buitenkijken schoffelparadijs Beemster

Zonder ook maar enige ervaring begonnen Kirsten en Willem-Jan jaren geleden een moestuin. Met de oogst konden ze al snel hun eigen lunchrestaurant bevoorraden: Gartine in Amsterdam. Dus genieten ze overdag van de stad en staan ze ’s avonds te schoffelen in de Beemster.

Binnen- buitenkijken schoffelparadijs Beemster

Niet gehinderd door kennis

Zonder ook maar enige ervaring begonnen Kirsten en Willem-Jan jaren geleden een moestuin. Met de oogst konden ze al snel hun eigen lunchrestaurant bevoorraden: Gartine in Amsterdam. Dus genieten ze overdag van de stad en staan ze ’s avonds te schoffelen in de Beemster. Snijselderij, bleekselderij, spitskooltjes, jonge tuinbonen, uien, gele bietjes, palmkool… om 6.00 uur in de ochtend gaan alle groenten die de avond ervoor zijn geoogst in kisten mee vanuit de grote biologische moestuin in de Beemster naar Amsterdam. Ook bloemen – zoals leeuwenbek, gele vuurpijl, allium en korenbloem – worden ingepakt. Binnen- buitenkijken schoffelparadijs Beemster

Ooit een droom, nu werkelijkheid

Kirsten Eckhart en Willem-Jan Hendriks runnen het intieme ontbijt- en lunchrestaurant Gartine in de Taksteeg, een smal straatje tussen Kalverstraat en Rokin. Daar aangekomen begint Kirsten direct aan het bereiden van soepen, quiches en taarten. Voor het ontbijt staan er wentelteefjes, hangop met gember, pannenkoekjes, vers fruit zoals frambozen, aardbeien, blauwe bessen, appel en peer en toast met moestuinjam op het menu. Voor de lunch onder andere: salade van postelein, moestuinsoep van raapsteeltjes, chutney van brandnetel en quiche met zuring. “Ooit was het een droom, toen Willem-Jan en ik elkaar net kenden en op vakantie waren in de Périgord in Frankrijk. We huurden er een huisje met aangrenzend een schitterende moestuin. Daar voelden we direct: dit willen wij ook, zó willen we leven. Ik werkte als sommelier en Willem-Jan als manager bij een restaurant in Bloemendaal. Op een dag zijn we gestart met een grote moestuin in de Flevopolder.”

Moestuinieren op gevoel

Willem-Jan: “Elke fervente moestuinier weet: je teelt al snel te veel. We overstelpten vrienden met onze slakroppen en kolen. We hadden helemaal geen ervaring met tuinieren, hebben onszelf alles geleerd. Natuurlijk ook met behulp van een paar handige boeken en vragen bij de moestuinburen.” “En”, vult Kirsten aan, “met een soort fingerspitzengefühl. Kleine lichte zaadjes die bijna wegwaaien op een zuchtje wind ga je geen centimeters diep planten, dan redden ze het vast niet om als plantje boven te komen. Zwaardere zaden stop je juist wat dieper in de grond, dat leek ons logisch. Het is geweldig om steeds meer te ontdekken. Het gaat ons ook om een mooi beeld, daarom combineren we op zo veel mogelijk plekken groenten met bloemen, dat brengt kleur in de tuin en trouwens ook in de vaasjes op tafel bij Gartine.” Kirsten en Willem-Jan vonden een geschikte plek in het centrum van Amsterdam voor hun restaurant en konden vanaf dat moment alle groenten en kruiden op de kaart zetten als ingrediënten voor de gerechten. Kirsten staat in de keuken, Willem-Jan doet de bediening. De tuin in de Flevopolder bleek een tijdelijke plek, want algauw vonden ze ook een huis met een flink stuk tuin in de Beemster. “Hier zijn we opnieuw gestart met een moestuin, kruidentuin en boomgaard, alles op een steenworp afstand van Amsterdam. De omgeving is zo landelijk, het leven veel minder gejaagd en de mensen zijn zo aardig.  Op zondag, maandag en dinsdag werken we, zeker in dit jaargetijde, samen volle dagen in de tuin. Met veel plezier zijn we elke dag aan het zaaien, planten, schoffelen en oogsten. We worden omringd door een enorme hoeveelheid insecten, bijen en vlinders. Van woensdag tot en met zaterdag gaat Gartine om 10.00 uur open, dus dan rijden we al om 6.00 uur ’s ochtends met een auto vol groenten en bloemen de stad in.”  Binnen- buitenkijken schoffelparadijs Beemster

Toekomstmuziek

Kirsten en Willem-Jan zitten altijd vol nieuwe plannen.“In onze keuken staat al een enorme tafel waar zestien mensen aan kunnen zitten. We willen er graag gezelschappen gaan ontvangen voor private dining. Ook is onze B&B net klaar. Zo gauw er tijd is, gaan we ook hier thuis onze eerste gasten verwelkomen.” Openingstijden Eten uit de moestuin van Kirsten en Willem-Jan doe je bij restaurant Gartine, Taksteeg 7 in Amsterdam, www.gartine.nl. Open (vanaf 1 juni): wo-za 10.00 – 18.00 uur en tijdelijk op zondag van 10-16.00 uur. Reserveren kan alleen telefonisch: 020 3204132. Meer binnen- en buitenkijkers vind je hier.

TEKST GEMMA BOORMANS | FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR | STYLING PAULA SCHOUTEN