Blad vegen, knollen van dahlia’s uit de grond halen, een voerdertafel maken voor vogels… kom mee de tuin in en ontdek wat je kunt gaan doen. Want niets fijner dan je mouwen opstropen en aan de slag. 11x tuinklusjes voor december.
Dahlia’s de grond uit, en 10 andere tuinklusjes voor december
1
Schep de knollen van dahlia’s voorzichtig uit grond en schud de aarde eraf. Verpak ze in oude kranten of houtwol en bewaar ze op een donkere en vorstvrije plek. Lees hier meer over dahlia’s rooien.
2
Strooi scherp zand of schelpenzand om groene aanslag van de tegels te vegen met een stevige bezem.
3
Maak een voedertafel voor vogels, met uitgebloeide zonnebloemen, vetbollen en pindasnoeren. Kijk hier voor meer vogelvoertips.
4
Laatste kans om bloembollen te planten. Voor de kleine bloemen (krokus, sneeuwklokjes) is het te laat. Grote bloembollen van narcis, tulp (vooral late soorten, die in mei bloeien) en keizerskroon (Fritillaria imperialis) kun je nog planten.
5
Hark afgevallen blad van het gazon, als je het laat liggen geeft dat donkere vlekken.
6
Check je snoeiafval op grillige takken. Bewaar die voor straks om het binnen sfeervol te maken.
7
Bestel zaden van groenten en eenjarigen. Kies eens voor andere kleuren, vormen en smaken. Laat je inspireren door het aanbod op bijvoorbeeld www.bolster.nl.
8
Oogst steeds één maaltje blad van boerenkool en palmkool, laat de rest van het blad aan de plant zitten, tot de volgende maaltijd. Zo pluk je steeds verse groente.
9
Laat je kerstboom met kluit acclimatiseren onder een afdak of in de schuur voordat je hem binnenzet. Geef elke dag water. De boom verdampt veel en het voorkomt naaldval.
10
Snoei de staande takken van de dakplataan terug tot op de liggende hoofdtakken. Zo komt het wintersilhouet van de boom mooi in het zicht. Het is ook tijd om de leilinde te snoeien.
11
En niet vergeten, doe de vorstcheck: • Controleer de roostergoten van het terras, haal het rooster eraf en schep het vuil weg. Zo kan het regenwater beter weglopen. • Zowel een regenton van hout als van kunststof kan kapotvriezen als hij is gevuld. Laat ’m leeglopen. • Haal de pomp uit de vijver en berg hem vorstvrij op. Lees ook: Vijver winterklaar maken – zo doe je dat. Aan de slag! • Check de tuinberegening: zet de kranen open, berg de pomp vorstvrij op en rol de slangen op. FOTOGRAFIE ISTOCK | TEKST MARIE TROMP