Deze besloten parktuin in België is intiem in zijn grootsheid

Marloes Blom

25 mei 2021

De overkapte vijver was vroeger een zwembad

Zijn tuin is maar liefst 1,5 hectare groot, maar voelt overal intiem en besloten. De Vlaming Alain Dor kreeg dat voor elkaar door tuinkamers te creëren, elk met een eigen karakter. Gemene deler van deze parktuin: sterke planten en het hele jaar door kleur tussen het weelderige groen. Het huis van tuinontwerper Alain Dor en een deel van de bomen in de tuinen eromheen wekken de indruk dat ze er al zeker anderhalve eeuw staan. Of dat we ons op een voormalig landgoed bevinden. “Niets is minder waar”, vertelt Alain. “Het huis met leien daken – mijn ouderlijk huis – is begin jaren vijftig gebouwd, in neoclassicistische stijl. De oudste bomen zijn zo’n tachtig jaar oud, net als de populierenlaan. Die stonden er al toen ik zo’n 25 jaar geleden aan het huidige tuinontwerp begon.”

Van open – naar gesloten parktuin

Alain gaat er bij zijn ontwerpen altijd van uit wat er al is. “En wat goed is, moet je behouden. Je hoeft geen grote verbouwing aan te gaan om iets goeds te maken. Hier heb ik de open weides die aan het huis grensden omgebouwd tot tuinkamers. Dankzij corridors van beukenhagen zijn ze allemaal met elkaar verbonden, als in een doolhof. De kamers verschillen in grootte, er zijn er van 100, 200 en 300 vierkante meter. Ze zijn allemaal anders. Zo is er een watertuin met een langwerpig bassin met randen van arduinsteen, omzoomd door moerbeien en taxushagen. De paterstuin is opgebouwd volgens een klassiek, symmetrisch patroon. Deze vlakken worden omkaderd door diverse hagen in verschillende hoogtes en zijn losjes beplant met ballerinarozen en valeriaan. In de sedumtuin wordt het plantentapijt omzoomd door cortenstaal randen en taxusbollen.”

parktuin

De hardstenen vijver is omzoomd door taxus, waar varens tussendoor groeien, en een rij moerbeibomen

Opvallende kas

Een opvallend element in de parktuin achter de woning is de kas, die meer weg heeft van een overkapte vijver. “Dat klopt; de vijver was eerst een zwembad. Mijn moeder zwom veel en heeft die overkapping laten plaatsen om het zwemseizoen te verlengen. Door het gebruik van Belgisch hardsteen, dat in de winter bedekt raakt met mos, lijkt het alsof de vijver er al heel lang is. Maar het ligt er natuurlijk wel aan hoe je ermee omgaat”, voegt Alain toe. “Want als je het hardsteen schoonhoudt, blijft het er als nieuw uitzien. Heel proper hoeft het van mij niet te zijn.” Dat Alain een voorkeur heeft voor groenbedekking blijkt ook uit de waterlelies die in alle vijvers waterlelies groeien. “Ik zie wateroppervlakten graag bedekt. Waterlelies zijn heel gemakkelijk en komen altijd weer terug.”

De overkapte vijver was vroeger een zwembad

Het hele jaar door kleur

Aan de vele bloeiende bloemen – rozen, lupines, daglelies – te zien, houdt Alain van kleur. “Ik heb bewust gekozen voor veel structuur, onder andere in de vorm van hagen en zuilen. Dat doet het goed in de winter, maar is in de zomer te stijf. De vele bloeiende vaste planten ertussen maken de tuin zachter.” Het lijkt alsof ze lukraak zijn geplant, maar dat is een bewuste keuze. Net als dat hij ervoor zorgt dat er bijna het hele jaar door planten bloeien. “De bloeiperiode schuift op met het seizoen. Aan het einde van de winter begint de tuin te bloeien met sneeuwklokjes en krokussen. Dan volgen de narcissen en de tulpen. Tegen die tijd beginnen de vaste planten uit te lopen. De laatste bloembollen zijn de Alliums, in juni. De vaste planten staan dan volop in bloei. In het najaar, aan het eind van het seizoen, worden die aangevuld met asters en dahlia’s.”

Niet sproeien, wel schoffelen

Alain heeft een voorkeur voor vaste planten, maar heeft niets met zeldzame soorten. “Ik kies planten waarvan ik weet dat ze weinig onderhoud vragen, geen ziektes krijgen. Soms moet je dan je keuze aanpassen. Bijvoorbeeld buxus vervangen door schijnhulst (Osmanthus). En geen ridderspoor (Delphinium) maar lupine. Die zijn veel sterker en gaan ook de hoogte in. En als ze ziek zijn, knip je alles weg. Daarna komen ze gewoon terug. Rosa ‘Iceberg’ is een voorbeeld van een roos die niet snel ziek wordt en weinig behandeling nodig heeft. Ik wil niet sproeien. Dat veroorzaakt problemen voor vogels en andere dieren. Alles wordt met de hand onderhouden, ook de paden. Om de twee weken schoffelen volstaat. En regelmaat loont, niet wachten tot het te laat is. Het kan echt heel goed, meewerken met de natuur. Het is vooral een manier van denken. Als je in aanleg een goede basis hebt, wordt een tuin door de jaren heen alleen maar mooier.”

parktuin

In de vakken van schijnhulst (Osmanthus) – een goede vervanger voor buxus – staan ballerinarozen, Allium en Salvia nemorosa

CREDITS: TEKST RENATE WILMS | FOTOGRAFIE SIETSKE DE VRIES

Meer rondneuzen in prachtige tuinen

Seasons Garden - 2021Wil je meer zien van deze droomtuin én van 5 andere minstens zo mooie tuinen – zoals deze romantische boerderijtuin in Drenthe en deze natuurlijke landschapstuin? Je bestelt Seasons Garden eenvoudig online, in de webshop.