Het felle geel van de winterjasmijn kleurt prachtig en valt extra op doordat de winterjasmijn eerst bloemen vormt, en dan pas blaadjes. En die bloemen vormt hij royaal. Je kunt dus met een gerust hart een tak snoeien en binnen op de vaas zetten – voor een geel (accent in een) nieuwjaarsboeket. Deze felgekleurde jasmijn heet officieel Jasminum nudiflorum – een verwijzing naar het feit dat de bloemen verschijnen aan de nog naakte (bladloze) takken. Het is een klimplant en hij behoort tot de Olijffamilie (Oleaceae). Van oorsprong groeit hij tegen steile rotswanden in Chinese bergstreken.
Gele blommen in de winter
In januari, soms al in december, begint winterjasmijn te bloeien – op het hout van het voorgaande jaar. Aan de takken verschijnen dan vele felgele stervormige bloemetjes. Tot eind februari zullen die blijven verschijnen en bloeien, vorst of geen vorst.
Dit bericht bekijken op Instagram
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Verzorging
Winterjasmijn is een klimplant en kan zichzelf niet hechten – aan jou dus om voor houvast te zorgen. Dat komt prima uit, hij kleurt juist prachtig tegen een muur of schutting. Plant ‘m in goed doorlatende, vruchtbare grond, of dat zon of halfschaduw is maakt hem niet uit. Op mijntuin.org adviseren ze om hem wat kalk te geven in het najaar – het zou de bloei bevorderen. Op appeltern.nl lees je meer over het nut van kalk. Snoeien doe je als hij is uitgebloeid, ergens in februari. Laat dan wel de jonge takken zitten: die groeien en bloeien het volgende seizoen weer. Meer over de verzorging, o.a. over het planten, lees je op eurofleur.nl.
Dit bericht bekijken op Instagram
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Winterjasmijn binnen
Veel jasmijnsoorten geuren sterk, zo niet de winterjasmijn. Je kunt een tak in de knop dus met een gerust hart ook op de vaas zetten, juist omdat hij toch weelderig bloeit.
Meer lezen
- Toscaanse jasmijn zorgt voor dat vleugje Italië thuis
- Deze planten zorgen in de winter voor geur en kleur
BEELDEN: iSTOCK (HEADER) | PIXABAY