Ze komt in prachtige kleuren en bloeit de hele zomer lang met bloemen die lekker opvallen – want prijkend aan enorm hoge stelen. Ook de bijen en vlinders zijn dol op haar. Hallo wonderschone ridderspoor!
Eerst even over die namen
De Latijnse naam van ridderspoor, Delphinium, verwijst naar dolfijn. De bloemknoppen zouden daarop lijken. Wij zien die gelijkenis niet zo duidelijk, maar vinden de naam hoe dan ook elegant. Het meest bekend is ze onder de naam ridderspoor. Die verwijst naar de naar achter stekende delen van de bloemen – die zouden lijken op de sporen van ridders. Ridderspoor is lid van de Ranonkelfamilie.
Van middel tot top bezaaid met bloemen
Ridderspoor bloeit van juni tot september. Qua kleur heb je keus te over. Houd je van blauw dan ligt keuzestress op de loer. Want ga je voor zacht babyblauw, voor het blauw van een wolkenloze zomerse hemel, voor het intense Maxima blauw – of toch meer voor lila-blauw? Ook als je geen fan bent van blauw heb je genoeg keus: zachtgeel, lieflijk roze, lila en paars, knisperend wit en zelfs rood. Hier zie je die veelheid aan kleuren. Een paar van onze lievelings:
- Gentiaanblauw – Delphinium ‘Belladonne Volkerfrieden’
- Lichtblauw met een roze hart – Delphinium ‘Blue lace’
- Maxima-blauw met een wit hart – Delphinium Pacific ‘Summer skies’
- Wit – Delphinium ‘Pacific Galahad’
- Dieppaars – Delphinium ‘Black knight’
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Kleine zusje
Delphinium ajacis bloeit met hyacint-achtige bloemen – en wordt slechts zo’n 40 cm hoog. Prima formaatje voor een bloembak! De zaden koop je bijvoorbeeld bij Intratuin en Happy Seeds.
Zaaien en verzorgen
Vanaf eind maart tot en met mei kun je ridderspoor zaaien – dan bloeit ze later dat jaar. Al volgt de echt uitbundige bloei pas het jaar erop. Kweker André Westendorp van Kwekerij Westendorp adviseert daarom om haar elke twee jaar uit de grond te halen na de bloei, zo klein mogelijk te scheuren, en verderop weer uit te potten. Bijkomend voordeel: je ontwijkt bodemziektes. Zoek in ieder geval een zonnige plek met goed doorlatende grond – ze houdt niet van natte voeten. Wat extra voeding op zijn tijd waardeert ze wél. Geef haar ook bamboestokken om tegenaan te leunen bij stevige wind.
Gevoelig én gevaarlijk
Ridderspoor is vrij vatbaar voor ziekte en schimmels zoals meeldauw (witziekte) – je leest hier hoe je meeldauw voorkomt en bestrijdt. Ook slakken zijn helaas dol op deze plant, dus neem anti-slak-maatregelen. Voor mens en dier is ridderspoor gevaarlijk. Dat wil zeggen: als je haar opeet. Ze bevat onder meer delphinine, meer daarover lees je op Mensengezondheid.infonu.nl.
Tips & tricks om lang(er) te genieten van de bloemen buiten
Verwijder de uitgebloeide bloemen, dan hebben de kleine bloempjes weer energie om zich te ontwikkelen. Is de hele steel met bloemen uitgebloeid? Knip ‘m dan af tot op de grond. Vertroetel je haar met mest, dan is de kans groot dat ze weer bloeit in de nazomer.
Binnen genieten = ook lang genieten
Ridderspoor doet het uitstekend als snijbloem – als onderdeel van een boeket of gewoon zo los. Wat wil je ook, met die enorme stelen (tot wel 200 cm!). De bloemen zijn ook geschikt om te drogen, lees hier hoe je dat doet. Liever een kant en klare bos gedroogde Delphiniums bestel je online bij Bries aan Zee.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Meer over ridderspoor
- Wil je echt een bijzondere ridderspoor, ga dan eens langs bij één van deze kwekerijen: Kwekerij Amara Florea in Maasbracht en de prachtige Kwekerij de Hessenhof op de Veluwe.
- Seasons bezocht eerder André en Dorien Westendorp van Kwekerij Westendorp die bloemen levert aan de bloemenveiling. Hier zie je de prachtige Kissi-soorten die zij ‘per ongeluk’ ontwikkelden – zoals de de dubbel gevulde ‘Kissi Blush Milka’ en de lieflijke roze ‘Kissi Lovely Pink’.
- Oók zo’n lange en gevaarlijke schone – maar dan één die liever schaduw wil: vingerhoedskruid.
- 7x online shoppen voor biologisch tuinieren.
BEELDEN: iSTOCK (HEADER) | PEXELS | PIXABAY