Onze tuinen hebben het niet makkelijk nu steeds vaker langere periodes van regen en droogte elkaar afwisselen. Tuinontwerper Marion Ruigrok plaatst in haar ontwerpen graag een wadi – een manier om water op te vangen in natte periodes en langzaam af te geven in tijden van droogte.
3 vragen aan tuinontwerper Marion Ruigrok
Wat zie je aan een wadi als hij droog is?
Marion: “Een beplante wadi ziet er heel natuurlijk uit. In het begin lijkt het een vijver. Het is een ondiepe geul. Onderin liggen infiltratieplaten van steenwol die het water eerst vasthouden en dan geleidelijk afgeven aan de tuin. Over die platen komt een laag zand, grind of grond waarin je vaste planten zet. Je kunt er ook gras op laten groeien, ik geef de voorkeur aan een bloemige wadi. Na een jaar is hij al onderdeel van de borders en na twee jaar is hij lekker vol gegroeid en hoort hij bij je tuin.”
Hoe vul je een wadi?
“Sluit de regenpijp erop aan. Denk ook aan de afvoer van een garage- of schuurdak. Of laat – bij een kleinere wadi – alleen het terras erop afwateren.”
Welke planten kunnen goed tegen natte en droge periodes?
“Ik kies voor lang bloeiende planten, zoals grote kattenstaart (Lythrum salicaria), beemdkroon (Knautia arvensis), vrouwenmantel (Alchemilla mollis), Siberische lis (Iris siberica), gewone dotterbloem (Caltha palustris), pluimspirea (Astilbe chinensis ‘Pumila’) en sommige siergrassen. Dropplant (Agastache) die veel bijen aantrekt, en Siberische edelweiss (Anaphalis triplinervis) die de hele nazomer bloeit, kunnen hogerop aan de zijkanten van de wadi, waar het droger is.” Marion Ruigrok, MQM tuinontwerpen in Delft, www.mqm.nl FOTOGRAFIE ISTOCK (planten)
Lees ook:
3x (regen)watervriendelijke tuin 5x kleurrijke planten die tegen droogte en stortbuien kunnen