De zomer is dan misschien voorbij, de komst van de herfst hoeft natuurlijk niet te betekenen dat er niks meer gebeurt in de tuin. Met deze prachtige herfstbloeiers is je tuin ook in het najaar een plaatje.
De herfstaster
Wil je jezelf van wat kleurenpracht in je tuin verzekeren én de bijen en laat vliegende vlinders nog helpen aan voedsel? Plant dan een herfstaster. De keuze is reuze wat herfstasters betreft. Ze komen in verschillende hoogtes en in behoorlijk wat tinten, maar bloeien allemaal met die kenmerkende stervormige bloemetjes – en doen dat in overvloed.
In dit artikel over de herfstaster zetten we een aantal van onze favorieten op een rijtje.
Herfstanemoon
Hoe frêle de bloemblaadjes ook ogen, ze zijn prima bestand tegen herfstige buitjes en wat windkracht. Wel houden ze van wat zonnestralen. De herfstanemoon (Anemone hupehensis) is een vaste plant en hoort tot de ranonkelfamilie (Ranunculaceae). Hij staat ook wel bekend als de Japanse anemoon. Het fijne van deze plant, los van zijn fijne timing qua bloei: de bloemstengel is vertakt. Je hebt dus meer van die luchtige stengels met in de wind wuivende bloemen. De herfstanemoon komt in vele tinten roze en ook in knisperend wit.
Hier kun je meer lezen over de verzorging en de verschillende soorten van de herfstanemoon.
Duizendknoop
Duizendknoop (Persicaria) behoort tot de duizendknoopfamilie (Polygonaceae). Kenmerkend van die familie is het zogenaamde tuitje. Alle familieleden hebben om de stengel, daar waar het blad groeit, een vliezig stukje weefsel van maximaal één cm hoog. Duizendknoop is geliefd als borderplant en dat snappen we helemaal. Duizendknoop bloeit de zomer lang, soms wel tot in oktober. Hij zorgt zo voor kleur én voor een warm welkom voor insecten zoals vlinders en bijen.
Nog meer lezen over deze mooie herstbloeier? Dat kan in dit artikel over de duizendknoop.
Sedum
Ook sedum kan niet ontbreken in het lijstje met herfstbloeiers. Deze vetplant kan binnen en buiten staan. Staat hij buiten, zorg dan dat het water goed weg kan lopen. Je doet er in ieder geval bijen, hommels en vlinders een plezier mee – die zijn dol op de bloemen van de sedum. Je kunt je dak overigens ook heel goed vol leggen met sedum. Goed voor de biodiversiteit én het ziet er ook nog eens prachtig uit.
Pampasgras
Die sierlijke pluimen in goudgeel, zilverwit of prachtig roze zijn prachtig, zoals ze meewuiven met de wind. Ook binnen kun je daar trouwens van genieten, je kunt ze heel eenvoudig drogen. Pampasgras houdt van voedzame grond, waarin het water wel goed kan weglopen. Gezien zijn roots is het niet verrassend dat dit gras een zonaanbidder is. In de halfschaduw doet hij het ook, maar een aantal zonuren per dag is wel echt een must om van die mooie pluimen te krijgen.
Meer lezen over Pampasgras? We zetten de verzorging voor je op een rijtje.
Op zoek naar nog meer mooie herfstbloeiers?
De lampionplant: ultieme oranje herfst-sfeermaker
Heuchera (purperklokje): pracht van een bladplant
Zilverkaars: gracieuze en heerlijk geurende najaarsbloeier
BEELD GETTY IMAGES, JASENKA ARBANAS