Buitenkijker in een moderne countrytuin

Marjolein ter Braak

24 juni 2024

countrytuin

Het was een verwilderde boel, de nieuwe tuin van zijn oom en tante, maar daar wist tuinontwerper Jelle Koot wel raad mee. Goedgevulde borders bedacht hij, muurtjes van oude gevelstenen en een gazon als zichtlijn naar het omringende weiland. Een moderne countrytuin.

Ontspanning in de tuin

De paden niet te breed, de terrassen niet te groot; in de tuinen van Jelle Koot krijgen functionele elementen een zo klein mogelijke rol toebedeeld, want in zijn ontwerpen staat beleving voorop – en beleving, die ervaar je door het groen. Daarom situeert hij een terras vaak niet aan het huis, maar een eindje verderop, omgeven door beplanting die hij al meteen bij de gevel laat beginnen. “Zo trek ik mensen de tuin in. Ik vind een verbinding tussen huis en tuin superbelangrijk, bijvoorbeeld door kleur- of materiaalgebruik, maar ze hoeven niet in elkaar over te lopen. Een huis is beladen, daar moet je altijd iets doen. Door het terras verderop te plaatsen kom je daarvan los, ben je écht buiten en kun je daadwerkelijk ontspannen.”

Een principe dat hij ook toepaste in de tuin die hij vier jaar geleden ontwierp voor zijn oom en tante, bij hun landelijke huis aan de rand van Abcoude. Een lang, smal pad gemaakt van waaltjes leidt van de poort langs een laantje van krentenboompjes en zwierige borders naar een verborgen terras achter in de tuin, een hideaway in het groen aan een kabbelend slootje, met vol zicht op een weiland en, in de verte, het bos rondom het Fort van Abcoude.

De border is opgebouwd in etages

Net als een goed groengevoel zijn ook spanningselementen belangrijk voor de beleving van een tuin, vindt de ontwerper. Daarom plantte hij toch wat fellere kleuren tussen de pastels die zijn oom en tante graag zien, “anders wordt het wat saaiig”, en torenen er ‘statement-planten’ boven de borders uit: “Ik houd erg van hoge planten, ze laten je kleiner voelen en geven je zo een gevoel van geborgenheid. Zo bloeit hier schoepkruid (Cephalaria gigantea), met een zee van bloemetjes en wel twee meter hoog. Hij trekt de aandacht, maar op een luchtige manier.” De giganten floreren in de grootste, toch al hoge border die fungeert als een natuurlijke schutting tussen de tuin en het perceel van de buren. “Hij is opgebouwd in etages”, legt Jelle uit, “met muurtjes gemaakt van oude gevelstenen van de woning. De planten groeien er overheen, net als in Engelse tuinen, en in de voegen zaait het fijnstraal zich uit; de bloemetjes verzachten de uitstraling van het steen. Mijn tante wilde graag een tuin die ook in de toekomst makkelijk te onderhouden is. Door de gelaagdheid hoeft ze in deze border minder te bukken.” Sommige mensen denken dat veel planten hebben automatisch betekent dat je er veel onderhoud aan hebt, merkt Jelle vaak. “Je moet de juiste combinaties maken”, adviseert hij, “goeie buren kiezen! Kies planten die elkaar niet overwoekeren, dan hoef je niets te sturen. En ze moeten lekker dichtgroeien, zodat onkruid geen kans krijgt.”

Lees ook: Tips voor een bloementuin

De countrytuin

  • Tuinstijl: moderne countrytuin met een landelijke beplanting waarin uitschieters in lengte en kleur.
  • Waar: Abcoude
  • Grondsoort: klei
  • Sinds: 2019
  • Afmetingen: 450 m2
  • Ligging: rondom een vrijstaande, landelijke woning met een houten aanbouw, grenzend aan weiland en een sloot.
  • Bijzonder: de verbinding met het omringende landschap, het verborgen terras en een hoge border als natuurlijke schutting met de buren.
  • Ontwerp: Jelle Koot, jellekoottuinontwerp.nl

TEKST MONIQUE VAN DER PAUW FOTOGRAFIE SIETSKE DE VRIES ILLUSTRATIE PAULINE VAN EIJLE