Karin Bloemen schrijft elke twee weken een column om te laten zien hoe je, op een eenvoudige manier en zonder al te veel kosten, je tuin kunt vergroenen en verduurzamen. Karin denkt slim te zijn, maar ze komt van een koude kermis thuis.
Een extra dakpan is altijd handig
Waarom mijn clematis het niet deed vorig jaar? Door de zon. In het wild groeien klimplanten meestal aan de rand van het bos en daar staan ze met hun voet in het hoge gras. Een bescherming dus tegen de felle zon. De kamperfoelie en de bruidsluier, maar vooral de bosrank (Clematis) zijn erg gevoelig voor de brandende zon.
Toen mijn vriendin mij dit uitlegde begreep ik waarom mijn tante vroeger een dakpan tegen de voet van de klimplanten plaatste. Gelukkig had mijn man na de verbouwing van het huis een paar extra dakpannen achter het schuurtje gelegd om bij eventuele stormschade de dakpannen te kunnen vervangen. Een dakpan dus over de voet van mijn clematis.
Oh, wat dom
Maar na een paar weken zakte de moed me in de schoenen. De clematis was een dor zielig plantje met alleen maar bruine takjes. Hoe kon dat nou? Toen ik de plant eruit trok werd me dat al gauw duidelijk. Verdroogd, want een plant moet natuurlijk eerst goed wortelen om voor zichzelf te kunnen zorgen. Dat had ik kunnen weten. De dakpan had zijn werk goed gedaan want er kwam geen zon bij de voet van de plant, maar ook geen regenwater.
Dus heb ik weer een nieuwe clematis gekocht, de Clematis armandii “Apple Blossom” die ik tegen mijn pergola heb geplaatst. Deze clematis bloeit met prachtige roze en witte trosvormige bloemen is een echte aanwinst. Nu staat er naast de dakpan een gieter zodat ik eraan word herinnerd dat ik de clematis water moet geven. Wel zo handig…
Tip van Bloemen: Toscaanse jasmijn
Een andere klimplant is de Toscaanse jasmijn en deze plant vraagt niet om een dakpan om koude voeten koud te houden. Het is een groenblijvende klimplant en de bloemen ruiken heerlijk!
Tuinboek ’Tuinieren à la Bloemen’
Let op: binnenkort (4 april) komt het tuinboek ’Tuinieren à la Bloemen’ van Karin Bloemen uit. Als je deze koopt via haar website, komt de opbrengst ten goede aan Stichting een ton voor een tuin. Bestel hier een boek.
Help mee en nomineer
Karin wil geld inzamelen om maatschappelijke instellingen te helpen een duurzame en leuke (binnen)tuin aan te leggen en riep de actie ‘een ton voor een tuin’ in het leven:
‘Jij kunt mij helpen door een initiatief te nomineren, zoals bijvoorbeeld een buurtinitiatief, dagbestedingstuin of schoolproject. Spoor de initiatiefnemers aan om zich aan te melden via mijn website. De beste initiatieven worden genomineerd en dan kan jij als lezer, of volger van Facebook en Instagram van Karin’s tuintips daarop stemmen. Naar de winnaar fiets ik op mijn bakfiets met daarin de ton voor een feestelijke uitreiking, en dat kun je zien als je mij volgt op social media! Steun ‘Een ton voor een tuin’ Doe je mee? Ik reken op je… Groetjes, Karin Bloemen’.
Meer Karin Bloemen?
Lees hier de andere columns van Karin Bloemen.